Finanțe Interviuri

Darea in plata schimba trendul in imobiliare

25 iul. 2016 4 min

Darea in plata schimba trendul in imobiliare

Reading Time: 4 minute

Matei Malos directimoAdoptarea Legii privind darea in plata a dus la o scadere a cererii ca urmare a starii de expectativa a cumparatorilor referitor la evolutia preturilor la locuinte, iar efectul imediat a fost stoparea trendului ascendent al preturilor solicitate de proprietari.

Matei Malos, co-fondator directimo.ro, este insa optimist si spune ca dezvoltatorii au inceput deja sa ofere solutii de finantare proprii, iar brokerii de credite sa promoveze solutii alternative pentru finantarea avansului.

Care sunt cele mai mari provocari ale celor care vor sa isi cumpere o locuinta?

Una dintre cele mai mari provocari ale celor care vor sa cumpere o locuinta este cunoasterea pietei. Din pacate, accesul la informatii corecte si complete referitoare la piata rezidentiala din Romania este unul limitat. In acest proces complex de cautare si cumparare a unei case, fiecare informatie conteaza: nivelul preturilor, situatia locuintelor, caracteristicile zonelor de interes pentru cumparator, caracteristicile ansamblurilor rezidentiale noi etc. Cumparatorii au nevoie fie de surse care sa le puna la dispozitie astfel de informatii, fie de consultanti imobiliari care sa le prezinte piata si sa ii consilieze in fiecare pas. O alta provocare este cautarea locuintei. Majoritatea cumparatorilor cauta online o locuinta si este dificil sa selectezi casa potrivita dintre miile de anunturi mai mult sau mai putin corecte sau actualizate.

Este mai usor pentru cei care vor sa inchirieze o locuinta?

Inchirierea este mult mai facila decat cumpararea, prin simplul fapt ca nu este o decizie pe un termen atat de lung si nici de o importanta la fel de mare. Toate procedurile sunt mai simple, pornind de la cautarea locuintei pentru inchiriere pana la vizionare si incheierea contractului.

Cum a evoluat piata imobiliara locala in ultima perioada?

Anul 2014 a adus o dezmortire a intregii piete rezidentiale si a marcat debutul unui nou ciclu de evolutie. In 2015 si in prima jumatate a acestui an, piata rezidentiala a traversat o perioada de consolidare, una in care stabilizarea si echilibrul sunt cuvinte-cheie. Proiectele rezidentiale incepute in anii trecuti au fost continuate, investitorii au inceput sa priveasca piata bucuresteana, dar si din marile orase ale tarii, cu mai mult interes. De asemenea, au fost reluate proiecte abandonate din perioada de boom din anii 2006-2008. Cererea a prezentat tendinte de crestere si, cel mai important, s-a bazat pe nevoia reala existenta a cumparatorului, comparativ cu perioada anterioara cand achizitiile se realizau preponderent speculativ, investitorii urmarind profitul rezultat din cresterea rapida a preturilor. Daca in perioada 2008-2013, dezvoltatorii de proiecte rezidentiale se concentrau asupra zonelor de la periferie, din 2014 aceasta tendinta s-a schimbat.

In Capitala, tot mai multi dezvoltatori isi indreapta atentia catre zonele centrale si de nord, zone tot mai solicitate si de cumparatori. Tot o evolutie pozitiva remarcam si la nivelul calitatii constructiilor. Dincolo de faptul ca multi dintre dezvoltatori studiaza foarte atent piata, ei isi adapteaza proiectele la nevoile cumparatorilor. In plus, exista cateva exemple de proiecte rezidentiale dezvoltate pe conceptul de comunitate, un concept relativ nou pentru piata romaneasca.

„Vom vedea mai multe proiecte eficiente energetic, ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, de tipul  <oras in oras>”.

Se simt in piata efectele Legii darii in plata?

Legea darii in plata a avut un impact asupra pietei rezidentiale in prima jumatate a anului, iar efectele se resimt si in prezent. Bancile au majorat avansul minim obligatoriu la creditele ipotecare, ca reactie de reducere a riscurilor interne in urma introducerii legii de dare in plata. La inceputul anului am asistat la o crestere substantiala a cererii, determinata de anuntul facut de banci referitor laiminenta crestere a avansului la creditele ipotecare. O parte dintre cumparatori s-au grabit sa achizitioneze in vechile conditii de creditare.

Dupa adoptarea legii, a existat o scadere a cererii, din cauza starii de expectativa a cumparatorilor referitor la evolutia preturilor. Un efect imediat a fost stoparea trendului ascendent al preturilor solicitate de proprietari, care incepuse sa se formeze in piata. Ca reactie, unii dezvoltatori au inceput deja sa ofere solutii de finantare proprii, iar brokerii de credite sa promoveze solutii alternative pentru finantarea avansului.

Cum se diferentiaza directimo.ro de alte portale de imobiliare?

Suntem primul portal de proprietati rezidentiale, dedicat cumparatorului. Ne diferentiem fata de site-urile de anunturi imobiliare, unde aunturile sunt multiplicate de intermediari imobiliari si sunt dublu comisionate. Anunturile nu sunt verificate si se promoveaza inclusiv proprietati vandute, unele pastrate doar pentru atragerea clientilor. Din experienta pe care noi am acumulat-o din reprezentarea cumparatorilor, am inteles ca este nevoie de mai multa indrumare in tot acest proces de achizitie si tocmai aceste nevoi dorim sa le acoperim prin directimo.ro. Astfel, intr-o singura platforma, punem la dispozitia cumparatorului toate functionalitatile si serviciile necesare pentru a cauta si achizitiona locuinta dorita: oferte unice direct de la sursa, actualizate si verificate de un departament de prospectare specializat. Oferim posibilitatea de previzionare online a proprietatilor, pe baza informatiilor culese pe teren si a pozelor realizate de inspectorii directimo, ghid imobiliar, consultanta online si optimizare criterii achizitie, informatii relevante despre zonele din Bucuresti, recomandari de specialisti: notar, avocat etc.  

Pe scurt, suntem primul agent imobiliar virtual, dedicat cumparatorului. Pentru acei cumparatori care doresc consultanta imobiliara completa si au nevoie de sprijinul unui reprezentant imobiliar, le oferim recomandari pentru consultanti specializati in reprezentarea cumparatorului.

Ce obiective v-ati propus pentru directimo?

Ne dorim sa devenim principala platforma pentru tranzactiile rezidentiale din Bucuresti. Directimo este un marketplace care este un facilitator de tranzactii, iar tintele pentru anul acesta sunt sa calibram modelul de business.

Cum vedeti piata imobiliara locala peste 3 ani?

In conditiile in care cresterea economica a tarii va fi sustinuta, piata imobiliara locala va face si ea pasi importanti in directia maturizarii. Astfel, vom vedea, cel mai probabil, o crestere semnificativa a numarului de unitati rezidentiale noi, atat in Bucuresti, cat si in principale orase ale tarii. Deoarece cumparatorii au devenit mult mai atenti la nivelul de confort si de calitate, noile locuinte se vor situa la standarde mai ridicate. De asemenea, vom vedea mai multe proiecte eficiente energetic, ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, de tipul ”oras in oras”.

In ceea ce priveste piata de consultanta imobiliara in rezidential, consideram ca si aici va exista o evolutie pozitiva prin extinderea pe scara larga a serviciilor imobiliare de reprezentare.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: