Darea in plata nu este facuta pentru cei cu probleme sociale
Reading Time: 3 minuteLegea privind darea in plata, care permite clientilor cu credite ipotecare sa stinga datoriile daca predau casa bancii, nu este făcuta sa ii protejeze pe cei care au o probleme sociale, ci pe speculatorii imobiliari.
“Legea, asa cum este redactata acum, nu este facuta sa ii protejeze pe cei care cu adevarat au o problema sociala. Nu are niciun criteriu care sa scoata in evidenta problema sociala a debitorului(…) Daca cineva care are doua – trei case si are si o casa de vacanta poate fi interpretat ca avand o problema sociala si poate sa transfere bancii casa, eu nu cred ca aceasta este o lege buna”, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.
Reprezentantul BNR a explicat ca inainte de criza s-au cumparat terenuri, apartamente, case de vacanta sau terenuri agricole in scop speculativ. A venit insa criza si acestea nu au mai putut fi vandute cu preturi care sa asigure rambursarea creditelor.
Nicolae Cinteza a prezentat o analiza a celor mai mari 50 de credite ipotecare acordate de banci persoanelor fizice si a aratat ca cel mai mare dintre acestea are o valoare de peste 5 milioane de euro.
Cele 50 de credite au o valoare de acordare de 485 milioane lei, din care au mai ramas de rambursat 414 milioane lei, iar restantele aferente acestor credite la finalul lunii octombrie se ridica la 118 milioane lei.
“Nu pot sa va spun numele primilor 50 (persoane fizice cu cele mai mari credite cu ipoteci n.r.), dar sunt oameni de afaceri care s-au implicat in calitatea lor de dezvoltatori imobiliari in a achizitiona in nume propriu apartamente puse gaj la banca si acum se cauta un fraier care sa preia pierderile. Iar fraierul acesta se pare ca se doreste a fi bancile”, a explicat Cinteza. Acesta a aratat ca atata timp cat legea nu face diferenta intre tipurile de colaterale in cazul celor 50 de persoane si un apartament in care locuieste o familie cu doi copii care nu mai poate plati creditul, legea privind darea in plata nu este o lege buna.
Totodata, legea ar afecta noii clienti care daca ar vrea sa acceseze un credit ar fi nevoiti sa vina cu un avans de 40 – 45%.
O banca ar intra in faliment
Cinteza a explicat ca legea ar putea afecta si stabilitatea financiara. Directia de Stabilitate a BNR a facut o simulare pe 16 scenarii si in 6 dintre acestea o banca intra direct in faliment, cu o solvabilitate sub 2%. “Daca pica una dintre bancile grecesti ca urmarea a darii in plata, chiar credeti ca celelalte trei vor ramane in picioare? Eu spun ca nu”, a declarat Cinteza, adaugand ca bancile grecesti au o pondere destul de mare in activele bancare din sistem.
In opinia sa, orice banca care are probleme din acest punct de vedere poate “lejer” sa conteste caracterul constitutional al legii.
Reprezentantul BNR a aratat ca un astfel de sistem functioneaza in SUA pentru ca nu se aplica retroactiv. “Daca sistemul se aplica asa cum spune directiva europeana – contractelor de dupa martie 2016, nu avem nicio problema, insa darea in plata se aplica inclusiv la contractele existente”, a spus Cinteza.
Oficialul bancii centrale a subliniat faptul ca bancile nu lucreaza cu banii lor, ci cu banii deponentilor. “Daca in locul banilor bancile primesc case, ce sa faca? Sa va dea in loc de depozite o usa sau cada de la baie?”, a spus Cinteza.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz