Finanțe Stiri

Darea in plata ar costa bancile 2-4 mld lei

17 nov. 2015 2 min

Darea in plata ar costa bancile 2-4 mld lei

Reading Time: 2 minute

Legea privind darea in plata, care permite clientilor cu credite ipotecare sa stinga datoriile daca predau casa bancii, va aduce bancilor pierderi evaluate la 2-4 miliarde lei, a declarat Eugen Radulescu (foto), seful Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR și ARB.

“Initiatorii legii au spus ca in felul acesta ne aliniem la o directiva europeana. A spune ca este fals este putin spus, este o minciuna sfruntata. Directiva europeana spune un singur lucru: pentru creditele acordate incepand cu martie 2016 este posibil sa fie avuta in vedere si aceasta optiune, in intelegere cu bancile”, a spus Radulescu, adaugand ca singura tara europeana unde mai exista o astfel de lege este Spania.

Cea mai mare problema este caracterul retroactiv al legii. “Am facut o simulare si costurile sunt intre 2-4 miliarde de lei (…) Dar nu ma preocupa aspectul cantitativ al legii, ci aspectul legal. Codul Civil spune foarte clar: contractul este legea partilor. Dupa ce s-a incheiat un contract, el nu mai poate fi schimbat decat prin acordul partilor”, a declarat reprezentantul BNR. Acesta a aratat ca daca legiuitorul decide ca acel contract, la 7-10 ani dupa ce s-a incheiat, trebuie schimbat pentru a favoriza una dintre parti nu mai exista stabilitate legislativa.

“Suntem intr-o situatie de pierdere totala a increderii investitorilor, daca peste 10 ani vin si spun: contractul prin care ai cumparat terenul pe care ai ridicat intreprinderea x din Romania nu mai este valabil”, a spus Radulescu.

Totodata, reprezentantul BNR a aratat ca legea ar afecta noii clienti ai bancilor, care nu vor mai putea sa ia credite.

“Va fi un dezastru in sectorul financiar-bancar. Vor fi pierderi imense, in conditiile in care sistemul bancar nu a luat 1 leu de la statul roman”, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara. Acesta a aratat ca dincolo de costurile directe va aparea si un cost indirect – “acela privind viitorul si increderea fiecarui cetatean in proprietate”.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a subliniat ca trebuie sa se tina seama de consecintele asupra cetatenilor.

“Cetatenii care nu au luat inca bani de la banca pentru a-si lua casa si se pregatesc sa o faca, vor putea sa se imprumute in noi conditii de risc. Cat este valoarea la care poti sa iti inregistrezi casa drept garantie? 50%? Atunci, avansul va fi 50%, pentru ca banca nu are niciun motiv sa isi asume riscul indus de legislatia haotica”, a punctat Olteanu.

Sergiu Oprescu, presedinte al Consiliului Director al ARB, a aratat ca legea trebuie analizata si din perspectiva constitutionalitatii.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: