Interviuri

Daniel Santa, Brașov Running Festival: „Există un potențial enorm, dar e nevoie de consecvență și răbdare”

7 aug. 2024 4 min

Daniel Santa, Brașov Running Festival: „Există un potențial enorm, dar e nevoie de consecvență și răbdare”

Reading Time: 4 minute

Cum plănuiește Daniel Santa să facă din Brașov Running Festival cea mai rapidă cursă de 10 kilometri din lume și să pună Brașovul pe harta mondială a marilor competiții de alergare, reușind și în acest an să aducă la start sportivi capabili de recorduri mondiale

Ne puteți spune câteva cuvinte despre ediția din anul acesta a Brașov Running Festival? Ce noutăți ați pregătit?  

Chiar dacă formatul competiției este cel deja cunoscut, cu numeroase curse de alergare, activități sportive și concerte, anul acesta evenimentul este mai matur, mai închegat și are în jurul său comunități cu adevărat diverse. Cursele de elită sunt mai puternice ca oricând, e aproape de necrezut ce sportivi au confirmat participarea până în acest moment, încât vom alinia la start aproximativ 100 de atleți profesioniști din întreaga lume. Pregătim un cadru mai puțin anticipat de regiunea de S-E a Europei și care va surprinde așteptările internaționale. De asemenea, ne onorează prezența celei mai importante invitate speciale de până acum, confirmată de altfel și ambasadoarea celei de-a 4-a ediții, Paula Radcliffe. Este o figură de renume mondial în atletism, ceea ce confirmă, încă o dată, că facem lucruri de un anumit nivel. Și răsună. Totodată, în cadrul festivalului se va desfășura și Campionatul Național de 10 km, asigurând prezența celor mai valoroși alergători români.

Care sunt provocările de care vă loviți în organizarea ediției din acest an a Brașov Running Festival? Ce ne puteți spune despre provocările financiare, comparativ cu investiția de anul trecut?  


Provocări există mereu, pentru că obiectivul a fost mereu să creștem dimensiunea evenimentului, să-l dezvoltăm, nu să facem profit, și atunci tendința e ca mereu să faci lucrurile mai bine și mai frumos, ceea ce, adeseori, e sinonim cu mai scump. Am reușit să atragem mai multe fonduri din mediul privat, comparativ cu anul trecut, iar focusul nostru s-a îndreptat către comunitatea de business din Brașov, pentru că e important să păstrăm acest sentiment de apartenență și de mândrie locală pe care îl generează festivalul.

Care sunt așteptările industriei la nivel mondial, în raport cu cea de-a 4-a ediție?

Suntem conștienți de faptul că toată lumea e cu ochii pe noi. Am primit numeroase solicitări din partea sportivilor de a alerga la Brașov și am fost nevoiți, ca atare, să refuzăm zeci de atleți de elită pentru a ne asigura, cumva, că investim bugetul disponibil în cei mai buni dintre cei buni. Bineînțeles, este esențial să avem parte de condiții meteorologice favorabile, deoarece acestea ar favoriza obținerea unor rezultate remarcabile. În plus, avem la start sportivi capabili de recorduri.

A9V09760 Edit
Daniel Santa, directorul Brașov Running Festival

În egală măsură, știm că am crescut foarte repede la un nivel la care nici nu speram acum 3 ani, astfel că trebuie să avem grijă să nu facem greșeli. Volumul de muncă este copleșitor, iar echipa e încă una în formare. Avem o dorință extraordinară de a demonstra că putem face lucrurile la cele mai înalte standarde.

Care sunt planurile pe care le aveți în continuare pentru competiție?

Anual, testăm capacitatea traseului pentru a crește numărul de sportivi pe care îi putem acomoda la start, tocmai pentru că se aleargă într-o buclă de 3,3 km și e foarte important să nu supraaglomerăm traseul, ci să creăm o experiență plăcută pentru alergători. În același timp, ne propunem să creștem numărul participanților de peste hotare și să investim în turismul sportiv, o dimensiune integrată în strategia noastră de dezvoltare. Există un potențial enorm, dar e nevoie de consecvență și răbdare. Nu ascund că ne dorim să ajungem cea mai rapidă cursă de 10 km din lume și nici că vrem ca această competiție să-și întărească statutul de brand de țară, promovând Brașovul și România la nivel global.

Cum s-a schimbat viața de antreprenor în domeniul sportiv de la ultima ediție a Brașov Running Festival, care a fost la un pas de recordul mondial?  

Mindset-ul e același, drive-ul e poate ceva mai puternic, dar cred că se adaugă un plus de responsabilitate și seriozitate. Odată ce am simțit „mirosul” succesului absolut, încercăm să facem totul pentru a-l atinge. Eu încerc să păstrez un dublu focus, cel pe termen scurt, pentru o execuție excelentă în acest an, și cel pe termen lung, în care să nu pun viziunii nicio limită, nicio barieră.

Prin organizarea Brașov Running Festival contribuiți la revitalizarea atletismului românesc și la creșterea brandului de țară. Cum vă face să vă simțiți și care sunt cele mai mari satisfacții profesionale pe care vi le aduce organizarea Brașov Running Festival?

Încă mai e mult de lucru, dar cred că proiectele noastre, de la naturalizarea atletelor născute în Kenya, care au ajuns la Jocurile Olimpice, până la promovarea în 162 de țări a competiției Brașov Running Festival, sau la readucerea pas cu pas a atletismului pe canalele TV și în vizorul mass-media din România, sunt toate borne importante ale succesului. Eu cred că suntem abia la început și chiar departe de potențial. Dacă autoritățile vor înțelege asta și ne vor sprijini mai mult și dacă mediul privat va adera la cauza noastră putem aduce foarte multe beneficii comunității, atât raportat la starea de sănătate a națiunii (afectată de sedentarism), cât și cu privire la rezultatele atletismului la nivel de performanță. Nu în ultimul rând, Brașovul și România sunt, prin Brașov Running Festival, pe o hartă extrem de exclusivistă a marilor competiții de alergare ale lumii.

Array

Articole pe aceeași temă: