Good News

Dan Dinu, România Sălbatică: „Natura rămâne singura constantă”

17 nov. 2023 5 min

Dan Dinu, România Sălbatică: „Natura rămâne singura constantă”

Reading Time: 5 minute

România Sălbatică este un proiect complex care caută să arate frumusețile naturale ale României și să le facă ușor de descoperit pentru cât mai multă lume. Ceea ce a pornit ca un proiect născut din pasiunea pentru fotografie a lui Dan Dinu s-a transformat între timp într-un complex de activități reunite sub un ONG. Cea mai recentă realizare este o nouă versiune a aplicației România Sălbatică, prin care utilizatorii pot să înțeleagă mai bine importanța biodiversității din țara noastră. Cu ajutorul ei utilizatorii pot descoperi natura României structurată pe regiuni (Munții Carpați, pădurile virgine, Dunărea și Delta, Marea Neagră), pot urmări calendarul naturii în care se regăsesc cele mai interesante evenimente petrecute în natură (cum ar fi rotitul cocoșului de munte sau migrația păsărilor), pot învăța despre parcurile naționale și naturale ale României precum și despre alte arii naturale protejate și pot primi sfaturi și recomandări despre zone specifice în care întâlnesc anumite specii de animale sau plante. În plus, aplicația include accesul la numeroase fotografii spectaculoase cu peisaje, faună sau floră, realizate de membrii Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România).

Dan Dinu, inițiatorul proiectului România Sălbatică, vorbește pentru Biz despre cum pasiunea alimentează unul dintre cele mai frumoase și complexe proiecte care ne fac conștienți de biodiversitatea României.

DanDinu01

Cum s-a transformat proiectul România Sălbatică în Asociația România Sălbatică?

Cred că este vorba despre o maturizare, atât a mea, cât mai ales a demersului în sine. Când te înhami la un proiect de suflet nu ai un deadline, faci lucrurile după cum le simți, după cum se lasă ele construite. Așa a fost și cu România Sălbatică. La început a fost despre fotografie și despre a realiza cel mai complex album foto despre natura țării noastre, apoi a venit ideea filmului documentar care a acaparat următorii ani de proiect, mai apoi aplicația, un festival de film documentar și alte lucruri mai mărunte. Asociația am fondat-o în momentul în care am realizat că în jurul proiectului era strânsă o comunitate foarte mare pe care ne-am dorit să o ținem aproape de cauză, să o coagulăm cumva în jurul ideii în care credem. Un ONG era alegerea firească, mai ales că am lucrat cu asociații toată viața mea de adult.

La început am fost voluntar, apoi am fost manager de proiecte, ca acum să înființez una alături de colegii mei. Eu zic că totul a fost organic și firesc, au apărut lucrurile atunci când a fost nevoie de ele pentru o dezvoltare cât mai armonioasă.

Cât de dificil a fost să găsiți resurse pentru a dezvolta aplicația?

Nu aș putea spune că a fost greu, dar ce-i drept nu m-am ocupat eu direct de acest aspect. Ideea este că toți partenerii noștri, din oricare etapă a proiectului, au venit pentru că au crezut în ceea ce facem.

La fel a fost și cazul BCR. Cred că este partenerul de lucru ideal, pentru că nu au pus niciodată presiune și au înțeles perfect proiectul. Lucrăm foarte bine împreună.

DanDinu10

Pentru unii poate părea contra-intuitiv să încerci apropierea noii generații de natură prin intermediul unui tool digital. De ce crezi că nu este așa?

Nu mai putem separa uneltele digitale de viața noastră, pentru că totul este interconectat. De altfel, fotografia și filmul se realizează tot cu unelte digitale, așadar, fie că vrem sau nu, suntem dependenți de tehnologie. Aplicațiile sunt astăzi foarte la îndemână și copiii sunt mereu conectați la ele. Dacă uneltele educative știu să folosească tehnologia pentru a informa, educa și distra în același timp, cred că atunci nu este de evitat această alăturare.

Dacă utilizatorii aplicației, în special cei mai tineri dintre ei, vor parcurge quiz-ul nostru sunt sigur că vor învăța destul de mult și sper eu că vor fi mai atenți la problemele de mediu cu care ne confruntăm. Informațiile din aplicație au un rol dublu, să ne arate cât de spectaculoasă este natura din România și să ne dea și câteva sfaturi și direcții despre cum o putem proteja.

Cui se adresează aplicația și care este utilitatea ei?

Cred că ne adresăm tuturor, pentru că informația este de interes general, indiferent de vârstă, de nivelul de cunoștințe, sau de zona în care locuiești. Copiii pot învăța despre natură cu ajutorul aplicației, părinții o pot folosi pentru a găsi noi zone pe care să le viziteze alături de cei mici, iar profesorii pot folosi aplicația la clasă pentru mai multă interactivitate la orele de geografie, biologie sau dirigenție. Așadar, cred că toată lumea îi poate găsi o utilitate. Dacă ne raportăm doar la quiz, acesta are două niveluri de dificultate. Poate că pe primul îl poți parcurge mai ușor, dar al doilea sigur le va da multora bătăi de cap, așa cum ne-a dat și nouă când am conceput cele 500 de întrebări. Deci, se face și aici o separare între copil și adult, sau începător și avansat. Important este să ne placă să învățăm prin joc.

Ce s-a schimbat de când ai început proiectul România Sălbatică, în urmă cu13 ani?

Cred că am devenit mai răbdător. Mi-am dat seama că lucrurile faine în natură se întâmplă atunci când ești pregătit să le primești, așa că poate aici a fost o schimbare. Nu mai am înverșunarea cu care am plecat la drum pentru a arăta altora ce țară frumoasă avem. M-am liniștit și m-am bucurat de călătorie, am înțeles că natura se descoperă treptat, pas cu pas și nicidecum în fugă. Provocările m-au făcut să îmi doresc să învăț mai mult, în special despre domeniul filmului documentar, iar acum munca mea de zi cu zi aproape că s-a schimbat complet de la fotografie la film. Probabil că și eu m-am schimbat, poate am mai multă încredere în ceea ce fac, poate am învățat să lucrez mai bine în echipă. Greu de spus.

Inițiativele Asociației România Sălbatică sunt foarte diverse. Nu ar fi fost mai simplu să vă concentrați doar pe o anumită zonă?

În practică, noi ne concentrăm pe o singură temă, conservarea naturii prin educare. Toate aceste lucruri – album foto, film documentar, festival dedicat naturii, aplicație mobilă – sunt de fapt niște unelte prin care facem asta. Fiecare parte din proiect vine cu ceva nou, cu o audiență diferită, dar la bază avem aceeași comunitate. Pentru a ține vie curiozitatea și deschiderea oamenilor pentru natură, avem nevoie de această diversitate, mai ales într-o lume contemporană în care totul se schimbă rapid. Cred că natura rămâne singura constantă, chiar dacă este asaltată din toate direcțiile, este ceva la care te poți raporta. Poate că ar fi fost simplu să ne axăm doar pe o singură parte a proiectului, dar clar nu ar fi fost la fel de provocator. Oricum, toate lucrurile sunt interconectate.

DanDinu16

Ai fost mult timp în Delta Dunării, pentru filmări. Ce pregătiți?

Delta Dunării este scena următorului nostru film documentar și subiectul următorului album de fotografie. Este un loc absolut fabulos, poate cel mai important din România din punct de vedere al biodiversității, așa că ne bucurăm tare mult că putem lucra acolo. Anul viitor o să fim mai mult prin Deltă, iar la ediția LYNX Festival din iunie 2025 o să putem vedea împreună filmul dedicat acestei zone. Ne dorim să fie cel puțin la fel de spectaculos precum România Sălbatică. Până acum am surprins multe specii și comportamente interesante, așa că eu zic că ne putem ține de promisiune.

Array

Articole pe aceeași temă: