Dan Byron: Industria muzicală se va adapta sau va dispărea
Reading Time: 3 minuteConsideră că au fost norocoși, fiindcă au terminat turneul de promovare a celui mai recent album Byron, chiar înainte de anularea evenimentelor cu public. Am stat de vorbă cu Dan Byron, după o lună de izolare, și am aflat că, pentru el, muzica nu se oprește, ci îl ține ocupat și în această perioadă. Împreună cu colegii de trupă, pregătește un concert live pe Facebook, din sala de repetiții, care va avea loc joia aceasta. În rest, exersează, citește și lucrează la un proiect de suflet, care își aștepta rândul de multă vreme – un curs de songwriting.
Cum au fost ultimele săptămâni pentru trupa Byron? Cum v-au fost influențate proiectele, programul de repetiții?
Ca norocul, tocmai terminaserăm turneul de promovare a noului album, Nouă, și filmaserăm un concert fără public în Cincșor, satul de lângă Făgăraș, în care a început povestea respectivului disc. La câteva zile după ce am ajuns acasă de la filmarea cu pricina, a fost declarată starea de urgență, așa că toate repetițiile și concertele s-au evaporat. Noi oricum ne autoizolaserăm deja, conștienți că e singura modalitate prin care putem ajuta la evitarea unei catastrofe.
Cu ce îți ocupi tu timpul, în această perioadă?
Exersez zilnic, citesc mult și îmi pregătesc cursul de songwriting la care tot visez de câțiva ani. E drept că până și eu am mai mult timp liber ca de obicei, dar să zicem că sunt mai obișnuit decât alții cu statul acasă și am învățat de-a lungul anilor cum să-mi organizez timpul.
Pregătiți ceva în online, pentru publicul vostru? Sau vă concentrați mai degrabă pe ceea ce veți face odată ce vom reveni la normal?
Săptămâna trecută am lansat mai sus pomenitul concert de la Cincșor pe o platformă nouă, showroom.overground.ro, care își propune să aducă în casele tuturor concerte de calitate cu trupe românești. Dacă mă întrebi pe mine, era nevoie de o așa platformă cu sau fără criza în care ne aflăm. În plus, joi, pe 16 aprilie, în colaborare cu Qreator, vom susține un concert live pe facebook din sala de repetiții.
Ați anunțat de curând lansarea magazinului online. Cum au fost vânzările în primele două săptămâni, raportat la așteptările voastre? Crezi că a avut vreo influență faptul că suntem forțați de împrejurări să stăm doar în casă?
Vânzările au fost destul de ok, nu la fel ca la concerte, dar ok. Cred că toată lumea e mai atentă cu cheltuielile în perioada asta, probabil conștientă de vremurile grele care ne așteaptă. Și mai mult ca sigur că și statul în casă are un cuvânt de spus, că n-ai de ce să-ți cumperi un tricou fain ca să-l porți când duci gunoiul.
Care crezi că este impactul pe care pandemia de coronavirus îl are asupra industriei muzicale pe termen mediu și lung și cum ar putea fi diminuat?
Industria muzicală se va adapta sau va dispărea, la fel ca multe alte domenii. De fapt a început deja să muteze: toate concertele live s-au mutat pe facebook, instagram sau youtube, cele mai multe direct din dormitoarele sau sufrageriile respectivilor artiști, iar vânzările de discuri, tricouri și altele de gen se fac acum exclusiv online.
Când vă așteptați să vă puteți reîntâlni fizic cu publicul, la un concert, în scenariul cel mai optimist?
Probabil că, din vară, vor începe să se organizeze din nou concerte, dar mai mult ca sigur vor fi cu acces limitat. Până la apariția vaccinului, nu cred că își asumă nimeni riscurile pentru a face vreun festival sau vreun eveniment mai mare.
La un moment dat, această pandemie va trece. Dacă viețile noastre își vor relua cursul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, vom avea o problemă. De fapt noi înșine vom fi problema. – Dan Byron, fondatorul și solistul trupei Byron
Ai vreo temere în această perioadă? Dacă da, despre ce este vorba?
Mi-e teamă de inconștiența și ignoranța unora dintre noi, de sistemul nostru medical care și fără pandemie globală dă rateuri, de ce s-ar întâmpla dacă am ajunge în situația Italiei.
Crezi că avem ceva de învățat din această situație dificilă? Care ar fi lecția ta?
Trăim într-o societate în care profitul a depășit în importanță omul. Poate a venit timpul să ne dăm seama că niciun sistem nu e mai important ca noi înșine și că ar trebui să investim toate resursele pe care le avem în binele tuturor. Sunt tot felul de personalități care încearcă în ultimii ani să tragă semnale de alarmă, inclusiv în privința evoluției virusurilor (vezi discursul lui Bill Gates de la TED din 2015), și de multe ori sunt luate în râs. La un moment dat, această pandemie va trece. Dacă viețile noastre își vor relua cursul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, vom avea o problemă. De fapt noi înșine vom fi problema.
Foto: Cristian Șuțu
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz