Dăianu: România trebuie să-şi recântărească toate cheltuielile
Reading Time: 2 minuteRomânia trebuie să-şi recântărească toate cheltuielile, să amâne din ele şi să le regândească pe cele rigide, iar creşterea pensiilor cu 40% nu trebuie sub nicio formă făcută, consideră preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
„Trebuie să regândim construcţia bugetului, să folosim la maximum fonduri europene, să căutăm să obţinem de la Comisie o amânare a cofinanţărilor, astfel încât să nu fie grevat bugetul public, care şi aşa este foarte sărac. Înţelegem că, deşi s-au relaxat regulile fiscale în Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă că poţi să faci orice, să cheltuieşti oricât. Nici nu avem puterea economică, nu avem dimensiunea veniturilor fiscale din alte ţări, astfel încât trebuie să încercăm să controlăm un deficit bugetar care foarte uşor se poate duce dincolo de 7% din Produsul Intern Brut”, a declarat Daniel Dăianu, la Digi 24. Președintele consiliului Fiscal a explicat că România trebuie să-şi menţină accesul la finanţare pe piaţa internă şi pe piaţa externă.
„A crede că poţi stimula economia în asemenea condiţii este o naivitate. Nu se poate face aşa ceva! Ce trebuie să încerci să faci, însă, este să protejezi oamenii, capitalul uman şi să cauţi să diminuezi inevitabilele stricăciuni care rezultă din această luptă principală. Recesiunea va fi severă”, spune Daniel Dăianu.
Daniel Dăianu spune că toate dividendele companiilor publice trebuie să ajungă la bugetul de stat, pentru că, „dacă nu vom înţelege că trebuie să ne ajutăm în primul rând noi între noi, va fi greu ca alţii să aibă înţelegere pentru România”. „Am văzut rezistenţa la acea taxă de solidaritate, însă acea taxă de solidaritate are o logică şi are o anumită adâncime a semnificaţiei. Dacă nu vom înţelege că trebuie să ne ajutăm în primul rând noi între noi, va fi greu ca alţii să aibă înţelegere pentru România”, a spus Daniel Dăianu.
Președintele Consiliului Fiscal a arătat că prin şomajul tehnic, trebuie ajutaţi cei mai vulnerabili, acelaşi exemplu fiind valabil şi în cazul amânării ratelor, pentru care ar fi fost mai bun un termen de 6 luni. El a arătat că în perioada de stare de urgenţă, de necesitate, “de cădere economică inevitabilă”, trebuie protejat capitalul uman.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz