BizRemote by certSIGN Companii

În trei luni, 50% din agențiile de turism pot fi închise, în cinci luni 90%

8 apr. 2020 3 min

În trei luni, 50% din agențiile de turism pot fi închise, în cinci luni 90%

Reading Time: 3 minute

Ministrul Economiei a făcut un apel la români să nu mai ceară returnarea banilor pentru vacanțele anulate pentru ca agențiile de turism nu vor putea face față.

Alin Burcea, membru fondator ANAT și CEO Paralela 45, spune că foarte puține agenții de turism vor putea să restituie bani turiștilor, pentru că și agențiile plătesc în avans la parteneri și la companii aeriene. Autoritățile ar trebui să obțină bani de la UE, așa cum a făcut Danemarca, spre exemplu, unde Fondul de garantare al agențiilor a luat un credit de 220 de milioane de euro pe 6 ani.

Ministrul Economiei a făcut un apel la români, zilele trecute, să nu mai ceară returnarea banilor pentru vacanțele anulate. Ce soluții au agențiile de turism pentru cei care nu vor să reprogrameze vacanțele? Ce măsuri ar trebui să ia autoritățile?

Din păcate, nu prea exista soluții… Sunt foarte puține agențiile care pot să restituie bani turiștilor. Ce trebuie să se înțeleagă este că banii nu rămân la noi, ei merg la parteneri, la tour operatorul grec, turc, spaniol, bulgar… De asemenea, noi contractăm și plătim avansuri mari și la companii aeriene, pentru zborurile charter. Nu îți ține nimeni avioanele la dispoziție, fără bani avans, și nu vorbim despre 1.000 de euro. De aceea, agențiile românești nu au banii pe care îi cer oamenii, sumele fiind virate, în general, la extern.

Am cerut, evident, partenerilor străini restituirea, încă din luna martie, dar nimeni nu se gândește la așa ceva. Este clar, cel puțin pentru mine, că nu putem să vedem niciun ban, decât dacă statul român va face demersuri, presiuni. Noi, ca și companii private, nu reușim.

Suntem într-o situație de “razboi”, fiecare trage pentru el.

Dl. ministru Virgil Popescu a înțeles situația, acum lucrează la un portal unde să trecem toate informațiile despre sumele primite de la turiști și transferate partenerilor externi.

Din păcate, nu ne-a dat o soluție financiară. Sunt resurse și la Ministerul Fondurilor Europene, și la Ministerul Economiei, pentru târgurile comerciale care nu vor mai avea oricum loc.

Ce trebuie să se înțeleagă: sunt banii oamenilor, peste 200.000 de persoane, nu sunt banii agențiilor. Sunt deja țări europene care au obținut bani de la UE – cum este Danemarca. Fondul de garantare al agențiilor din Danemarca a obținut un credit de 220 de milioane de euro pe 6 ani, restituie banii oamenilor, și văd ei cum recuperează.

Acum, mai mult ca niciodată, toți oamenii au nevoie de bani.

Președintele ANAT spunea că este cea mai cumplită criză din istoria turismului. Ați făcut un calcul al impactului COVID-19 asupra agențiilor de turism din România? Ce estimări aveți?

Cred că dacă nu repornește activitatea, în trei luni 50% din agenții sunt închise, în cinci luni 90%. Nu poți să trăiești din încasări, doar dacă ai resurse din altă parte. După ce dispare acest virus, motoarele vor reporni încet, încet, în țările de pe lângă noi. Trebuie ca oamenii să își revină economic.

Cum vedeți industria turismului post-COVID-19? Care ar fi primele lecții învățate din această experiență?  

În primul rând, va trebui să asigurăm toți banii achitați în avans. Firma noastră a încercat acest lucru, dar nu am găsit asiguratori. Avem sume mari plătite la extern și foarte greu de recuperat.

Ideea de Early Booking, cu reduceri mari, pentru plăți anticipate, trebuie regândită. De ce să răspund eu, simplu agent de turism, care ia banii de la turiști și îi dă la furnizori, pentru toți banii încasați?

Am dat foarte mulți bani la companii aeriene avans, cu 7-8 luni avans, pentru zborurile charter. Cred că se vor face contracte fără avansuri mari.

Aceasta este prima lecție a acestei crize.

Trebuie schimbată legislația referitoare la agenții. Noi nu putem să răspundem pentru TOT și clientul să nu își asume niciun risc. Tot riscul la noi, pentru 7% comision mediu? Lucrurile nu mai pot sta așa.

Array
One Comment
  1. Cazare Craiova
    Cred că de la toamnă lucrurile vor începe ușor ușor să reintre pe făgașul normal. Oamenii vor avea nevoie și de servicii de cazări și de concedii și de restaurante. Trebuie să avem răbdare și pe viitor să fim cumpătați adică să avem bani pentru zile negre puși deoparte.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: