Stiri Finanțe

Cursul Euro va continua să crească. La începutul anului 2022 va sparge bariera de 5 lei

28 iun. 2021 3 min

Cursul Euro va continua să crească. La începutul anului 2022 va sparge bariera de 5 lei

Reading Time: 3 minute

Evoluția cursului euro va ajunge la 4.99 lei/euro la final de 2021, iar la începutul anului următor ar trebui să depășească bariera de 5 lei pentru un euro. Datele sunt cuprinse într-o analiză realizată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România. Potrivit acesteia și cursul dolar-leu ar putea atinge 4.20 lei/dolar în decembrie și 4.30 lei în martie anul viitor.

Paradoxal, economia va continua să crească

După un avans al economiei de 5,7% în 2021, estimările vizează un salt de 5,1% în 2022 şi unul de 4,5% în 2023.

„Stabilitatea cursului de schimb a însemnat o reuşită notabilă a perioadei pline de provocări din ultimul an şi jumătate. În privinţa viitorului, sunt unele semne de întrebare. Vom avea presiunea unui deficit de cont curent în creştere, sau cel puţin aflat la niveluri ridicate? Se pare că da. Deficitul de cont curent îl vedem la 5% anul acesta şi 5,3% anul viitor. Anul trecut, la puţin sub 11 miliarde euro, a fost adâncit (cu 5,5% faţă de 2019) printr-o scădere mai redusă a importurilor faţă de exporturi. Diferenţa de ritm reflectă, de fapt, un trend care generează preocupare. În estimarea pentru anul viitor, exporturile cresc într-un ritm mai lent decât importurile (diferenţă de 2 puncte procentuale), şi aceasta este o problemă ce trebuie privită cu seriozitate, mai ales în perspectivă îndelungată.”, a explicat Claudiu Cazacu.

Se așteaptă banii europeni

Sunt așteptate intrări consistente de fonduri europene, accelerate, pe măsură ce ar fi disponibile şi resursele din PNRR, în creştere de la aproape 4 miliarde euro în 2021 la 6,3 miliarde în 2022 şi 7,9 miliarde euro în 2023. „De asemenea, estimăm şi o oarecare revigorare a remiterilor celor care lucrează în străinătate. Acestea vor linişti tendinţa ascendentă a euro-leu, diminuând viteza de depreciere a leului. Pe termen lung va fi esenţial să utilizăm cât mai eficient resursele puse la dispoziţie într-o conjunctură ieşită din comun, pentru că altfel am pregăti terenul, de fapt, pentru dezechilibre şi mai mari, subliniază analiza XTB, susţine Claudiu Cazacu.

În aceste condiţii, armonizând probabilităţile unor scenarii diferite, luăm în considerare ipoteza unui curs euro-leu de 4,99 lei la finele acestui an, cu spargerea nivelului simbolic de 5 în primăvara anului viitor. În raport cu dolarul american, trendul leului este de asemenea văzut descendent. Totodată, cursul dolar-leu ar putea atinge 4,20 în decembrie, şi 4,30 în martie anul viitor, potrivit unor previziuni implicite referitoare la mişcarea euro-dolar. Faţă de aceste estimări, pentru ambele perechi ale leului, riscurile sunt uşor asimetrice în sens ascendent, se mai arată în analiza XTB România.

Economia va avea fluctuații în continuare

Pe de altă parte, momentele de ‘schimbare a vitezei’, printr-o analogie cu maşinile cu transmisie manuală, „sunt momente de ajustări, trepidaţii, incertitudini.” Am avut parte în ultimele luni de un astfel de episod, prin recuplarea unor capacităţi ale economiei la o funcţionare înaltă (dar nu normală, perturbările logistice şi de altă natură continuând), şi e posibil să mai avem cel puţin o altă rundă anul acesta. În încercarea de a regăsi un echilibru relativ pentru un ritm ridicat, posibil peste potenţial, companiile şi salariaţii vor trebui să ia decizii pentru o lume diferită de cea de dinainte de pandemie, arată analistul XTB România.

„Creşterea economică foarte ridicată e de înţeles într-un tablou mai larg: poate fi aceasta menţinută îndelungat, sau vine cu preţul unor debalansări poate mai puţin vizibile, dar care vor influenţa, în timp, traseul posibil al economiei? După un avans de 5,7% în 2021, estimările noastre vizează un salt de 5,1% în 2022 şi unul de 4,5% în 2023. Privind spre deficitul bugetar, şi spre cel comercial, la niveluri ridicate (chiar dinainte de pandemie), putem vorbi deschis despre o creştere a poverii datoriei publice, pe un trend care necesită atenţie serioasă. Pieţele par, deocamdată, destul de relaxate în această privinţă, dar starea lor este, uneori, foarte schimbătoare”, mai arată analiza.

XTB este în prezent unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. Cu birouri în peste 10 ţări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania şi Franţa, XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorităţi de supraveghere din lume inclusiv FCA şi KNF.

Photo 221246841 © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: