Curs de conducere autonomă
Reading Time: 3 minuteCine conduce cursa mașinilor fără șofer? Cei care cunosc tehnologiile de ultimă oră folosite în domeniul conducerii autonome și înțeleg principiile de bază ale acestora.
Studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică şi Calculatoare au avut ocazia să lucreze, sub îndrumarea experților Bosch, cu tehnologii de ultimă oră folosite în domeniul conducerii autonome și să înțeleagă principiile de bază ale acestor tehnologii.Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca a sărbătorit, la finalul lunii ianuarie, încheierea primei ediții a cursului ”Tehnologia, dinamica și controlul mașinilor autonome”. Proiectul a fost inițiat de Bosch în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Cursul lansat la începutul anului universitar 2017-2018, care se concentrează pe conducerea autonomă și are ca scop familiarizarea studenților pasionați de tehnologie cu domeniul conducerii autonome, reprezintă una dintre primele inițiative de acest gen din țară, arată Bosch, într-un comunicat de presă. Studenții din anul patru, înscriși în program, și-au extins cunoștințele în domenii precum fuziunea senzorilor, conectivitate, sau sisteme de direcție. Aceste tehnologii inovatoare reprezintă bazele pe care se construiesc mașinile viitorului, care vor contribui la un mediu mai sigur și vor crește siguranța și confortul la volan.
”Colaborarea cu Universitatea Tehnică reprezintă o prioritate pentru Bosch. Experiența practică a studenților, viitori experți în domeniul tehnologic, este foarte importantă, deoarece cunoștințele teoretice singure nu le oferă o imagine completă despre tehnologiile de ultimă generație“, a declarat Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca.
“Prin acest curs de conducere autonomă vrem să le oferim tinerilor o perspectivă de ansamblu, prin care să înțeleagă importanța cunoștințelor practice, să identifice ce le place și în ce direcție pot continua după terminarea studiilor“, a continuat Raabe.
Necesitatea corelării ofertei educaționale la cerințele actuale ale industriei constituie o temă de interes pentru reprezentanții mediului academic. ”Structura universității nu ne permite să evoluăm odată cu tehnologia. Însă colaborarea cu companiile care contribuie la dezvoltarea tehnologiilor noi ne permite să oferim studenților noștri cunoștințe importante despre tehnologii de ultima oră”, a declarat Prof. Dr. Ing. Daniela Popescu, prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
“Cei care își termină studiile la noi vor avea oportunități mai bune în momentul în care își încep activitatea profesională”, a adăugat Daniela Popescu.
“Dezvoltarea rapidă a tehnologiei și creșterea numărului studenților care își aleg meseria în domeniul tehnologiei ne pune în fața unor provocări pe care le putem depăși doar prin schimbarea curriculei și prin colaborare, a declarat Prof. Dr. Ing. Liviu-Cristian Miclea, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare din Cluj-Napoca.
„Prin parteneriatul cu Bosch, avem oportunitatea să oferim studenților noștri și cunoștințe practice, de care au mare nevoie pentru dezvoltarea lor profesională”, a mai spus Miclea.
Pe lângă diplomele de absolvire primite în cadrul evenimentului, studenții au interacționat îndeaproape cu experții Bosch. Ei au experimentat procesarea de imagini la bordul unui vehicul de teste și acțiunea algoritmilor direcției asistate electric asupra volanului în cadrul unui simulator. În plus, inginerii Bosch au prezentat participanților la eveniment proiecte de actualitate, ce contribuie la viitorul mobilității.
”Este foarte important ca studenții să experimenteze, încă din facultate, tehnologia utilizată în conducerea autonomă, un domeniu care se dezvoltă extrem de rapid şi care este strâns conectat cu domeniul pe care îl studiază”, a spus Dr. Ionuţ Muntean, coordonatorul inițiativei din cadrul companiei. ”Unul din obiectivele noastre a fost de a transmite studenților modul în care pot pune în practică cunoștințele teoretice dobândite pe parcursul anilor de studiu, pentru a le „transforma” în produse”, a adăugat Muntean.
Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din rețeaua globală Bosch, dar şi cu fabrica locală din Jucu, cei peste 300 de ingineri din Cluj dezvoltă produse cu competențe înalte în software, hardware, ingineria fiabilității şi mecanică. Tehnologia pentru conducerea autonomă, Internetul lucrurilor, industria conectată (Industria 4.0) şi vehiculele electrice sunt doar câteva exemple din portofoliul de inginerie Bosch din Cluj-Napoca. Centrul de Inginerie din Cluj intenționează să își extindă operațiunile în România în următorii ani.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz