Curajul de a urma stelele
Reading Time: 2 minuteDupă mai bine de patru ani la cel mai înalt nivel în cercetarea spațială din Japonia, Aurora Simionescu va reveni în septembrie în Europa, la SRON Netherlands Institute for Space Research, pentru a studia roiurile de galaxii, urmându-și pasiunea și misiunea.
Este prima nejaponeză numită profesor asociat la agenția spațială japoneză – Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Spune că parcursul său se datorează pe de o parte șansei și pe de alta faptului că a știut să transforme ceea ce la un moment dat părea un eșec în oportunitate. A fost nevoie însă de pasiune și foarte multă muncă.
Pentru Aurora Simionescu, pasiunea pentru astronomie a început cu o carte primită de la mama sa, în ultimul an de liceu. A citit despre astronomie și a fost fascinată, dar cariera sa în domeniu începe abia după ce este respinsă de Princeton, Qualtech, Harvard și MIT. “În schimb am fost acceptată la Universitatea Internațională din Bremen, unde l-am întâlnit pe profesorul Marcus Brüggen, care a văzut interesul meu pentru astronomie și a știut cum să pună paie pe foc”, spune Aurora Simionescu. Când a terminat facultatea, a fost admisă la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania și la Columbia University în New York. A ales să-și facă doctoratul la Max Planck în domeniul razelor X, după care s-a mutat în California, la Universitatea Stanford, cu o bursă Einstein sponsorizată de NASA.
A venit în Japonia în 2013, pentru că JAXA urma să lanseze în 2016 satelitul Hitomi. A vrut să fie parte din deciziile luate la planificarea programului de observație și să fie la ground zero atunci când datele încep să vină. Spune că cel mai important moment din cariera sa a fost când a urcat în camera de control a satelitului. “Secunda aceea în care știi că vezi în timp real ceea ce vede acest satelit în raze X în orbită! Un satelit la care tu ai muncit cei trei ani anteriori să îl planifici și ești prima persoană care folosește datele transmise. Un moment incredibil!”, povestește Aurora. Un moment emoționant, urmat însă, la scurt timp, de unul dureros – JAXA a pierdut contactul cu Hitomi. A analizat toate datele transmise de satelit și a publicat două articole în “Nature” și alte 10 articole în publicații prestigioase de astronomie, dar nu poate să nu se gândească ce rezultate ar fi avut dacă satelitul ar fi funcționat trei ani, așa cum era planificat.
Va continua să studieze roiurile de galaxii la SRON Netherlands Institute for Space Research, cu ajutorul telescopului LOFAR, și va avea posibilitatea de a descoperi roiuri de galaxii care nu erau cunoscute până acum. “Asta este pasiunea și misiunea mea. Aici simt că pot contribui cu ceva care are însemnătate pentru mine, dar și pentru alții. Pentru elevii mei, pentru colegii mei, pentru audiența din România”, spune Aurora Simionescu.
foto: Vali Mirea
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz