Cum va arăta recesiunea în 2020: România schimbă semnul din fața cifrei 4
Reading Time: 3 minutePreviziunile economice pentru 2020 vorbeau despre o ponderare a creșterii economice în România, de la 4,2% în 2019 la 3,8%. Acum, scenariile se mută în zona negativă.
O analiză a Scope Ratings, companie de credit rating cu sediul la Berlin, a revizuit perspectivele economiei României de la cifra menționată de +3,8% la -4,3% în urma pandemiei de COVID-19. Acesta este scenariul de bază. În cazul în care criza provocată de pandemia COVID-19 se va adânci, contracția economiei va fi mai severă, de -9,2%.
Riscurile macroeconomice pe termen scurt sunt parțial atenuate de acțiunea concertată a guvernului, Băncii Naționale și Uniunii Europene, se arată în analiza citată. Totuși, pe termen mediu, sectorul producției industriale, în special în domeniul auto, va suferi ajustări, iar ritmul de creștere al consumului intern va scădea.
Analiștii Scope apreciază că rata de îndatorare de 35% din PIB nu este excesivă, dar guvernul va avea spațiu restrâns de manevră pentru a atenua impactul crizei economice de la orizont, după ani de bugete prociclice. Scăderea de 4,3% din 2020 va aduce un deficit fiscal de 6,7% din PIB, după estimările guvernului, dar analiza Scope are așteptări mai pesimiste, de -8,5%. Desigur, aici poate interveni pozitiv sprijinul din partea UE, BERD și, posibil, FMI.
Partea pozitivă este că rezervele valutare de 34 de miliarde de euro acoperă 86% din datoria publică în valută și 235% din totalul datoriei pe termen scurt în valută la nivelul întregii economii, ceea ce înseamnă că BNR poate ține piept crizei asigurând și stabilitatea monedei naționale. Acestea fiind spuse, ratingul Scope este unul negativ, BBB-.
Cum vor evolua țările din Europa Centrală și de Est
Analiza Scope Ratings vede pentru 2020 o scădere de 6,5% a economiei din Zona Euro în scenariul de bază (-11,5% în scenariul cel mai pesimist), ceea ce va atrage țările din Europa Centrală și de Est (CEE) într-o recesiune severă în acest an.
„Situația actuală este excepțională pentru țările CEE pe patru fronturi. Aceste state se confruntă cu un șoc fără precedent asupra cererii din ofertei în sectorul serviciilor, cu impactul puternic negativ al problemelor pe lanțul global de furnizori mai ales în industria auto, extrem de importantă în zonp, cu volatilitatea crescută pe piețele de capital și pe cele valutare și cu prăbușirea prețului petrolului, care va avea un impact puternic în special în Rusia”, spune Giacomo Barisone, care conduce departamentul de ratinguri suverane al Scope.
În scenariul de bază al Scope, PIB-ul Poloniei și al Ungaria va scădea cu 4,2% în acest an, dar din motive diferite. Polonia va avea probleme din cauza faptului că 17% din forța de muncă sunt angajați temporar sau liber profesioniști. Ungaria, pe de altă parte, are o expunere mult mai mare la lanțurile globale de valoare decât celelalte țări din regiune.
Cehia și Slovacia vor fi lovite mai sever, cu scăderi de 5,6%, respectiv 5,3% ale economiei, din cauză că sectoarele lor industriale sunt în principal din industria auto, care reprezintă 10%, respectiv 13% din PIB. Slovenia, deși este în zona euro, va fi și mai sever afectată, așteptându-se la o scădere de 6,7% a economiei.
Bulgaria are în față o scădere a PIB de 4,6%, după ce anul trecut a avut un plus de 3,4%. La rândul său, economia Croației va fi extrem de afectată, recesiunea trăgând PIB-ul în jos cu 7,5% față de 2019, fiindcă este dependentă de turism și călătorii, care aduc un sfert din PIB. Dintre țările baltice, perspectivele sunt mai sumbre pentru Letonia, pentru care Scope așteaptă o scădere de 7,2%. Nici Estonia nu este departe, cu -6,6%, în timp ce în Lituania scăderea va fi la -6,3%.
Foto: © Natanael Alfredo Nemanita Ginting | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz