Cum transformi startup-urile în „gazele” și „unicorni”
Reading Time: 3 minuteComisia Europeană (CE) va furniza 300 de milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor inovatoare cu potențial ridicat, care vor să se extindă în Europa.
Numite întreprinderi cu creștere rapidă, de tip scale-up sau “gazele”, oficialii europeni vor să susțină companiile cu potențial să se dezvolte și să se extindă în Europa și estimează că noua inițiativă va genera investiții de până la 1,2 miliarde euro.
The European Scale-up Action for Risk capital – ESCALAR este un program pilot, elaborat împreună cu Fondul European de Investiții (FEI) și va furniza până la 300 de milioane EUR cu scopul de a crește capacitatea de investiții a fondurilor cu capital de risc și a fondurilor de investiții în societăți necotate.
CE estimează că până la 90 % dintre întreprinderile cu creștere rapidă întâmpină dificultăți în ceea ce privește finanțarea creșterii lor în Europa. Aceasta înseamnă fie că întreprinderile nu reușesc să găsească finanțare în Europa și sunt nevoite să-și întrerupă activitatea, fie că noile întreprinderi europene promițătoare se mută din Europa în faza de extindere.
„Întreprinderile scale-up au nevoie de finanțarea creșterii pentru a-și putea dezvolta activitățile. Prin îmbunătățirea mediului de finanțare, mai multe întreprinderi în curs de extindere din UE pot alege să rămână în Europa pentru a continua să crească, ceea ce este cu atât mai important acum, în această perioadă de criză, când întreprinderile pot avea nevoie de mai mult sprijin din partea investitorilor lor. Inițiativa-pilot ESCALAR poate ajuta fondurile să se extindă și ele, ceea ce va avea drept rezultat creșterea dimensiunilor acestora, susținând astfel ecosistemele în care se înscriu fondurile cu capital de risc în etapa avansată și fondurile orientate spre creștere din UE”, a declarat directorul general al FEI, Alain Godard.
Din cauza crizei provocate de coronavirus, mecanismele care permit fondurilor de capital de risc și fondurilor de investiții în societăți necotate să se retragă (cum ar fi vânzările comerciale sau ofertele publice inițiale) sunt temporar indisponibile, ceea ce înseamnă că aceste fonduri vor trebui să sprijine pentru mai mult timp societățile de portofoliu cu creștere rapidă. Investițiile prin intermediul ESCALAR vor sprijini fondurile care fac investiții (inclusiv investiții de continuare) în întreprinderile cu creștere rapidă, permițându-le să depășească această perioadă de perturbări economice.
ESCALAR vizează atât fondurile noi care se concentrează pe finanțarea întreprinderilor în curs de extindere, cât și fondurile existente care doresc să sprijine societățile cu potențial ridicat din portofoliul lor să-și accelereze creșterea. Administratorii de fonduri interesați pot participa la program răspunzând la cererea deschisă de exprimare a interesului) publicată de FEI.
Lansarea ESCALAR face parte din noua strategie pentru IMM-uri, menită să îmbunătățească accesul IMM-urilor la finanțare. Inițiativa vine în contextul situației economice dificile cu care se confruntă IMM-urile din cauza pandemiei de coronavirus. Ea va sprijini întreprinderile inovatoare în timpul crizei și după aceasta, pentru a garanta faptul că Europa se poate dezvolta și menține în poziție de lider în domeniul evoluțiilor tehnologice globale și își poate accelera redresarea economică, consideră reprezentanții CE.
„Comisia utilizează toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a ajuta întreprinderile să depășească criza provocată de coronavirus. Astăzi, ne consolidăm sprijinul oferit numeroaselor întreprinderi europene promițătoare pentru a ne asigura că acestea vor continua să se dezvolte și să crească în Europa. Prin intermediul ESCALAR, contribuim la deblocarea unor investiții private suplimentare semnificative pentru a sprijini crearea liderilor pieței de mâine”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.
ESCALAR este o fază-pilot pentru 2020, urmând ca, pe baza acestei experiențe-pilot, ESCALAR să devină un instrument financiar european obișnuit, alături de instrumentele financiare existente după 2020 în următorul cadru multianual (2021-2027). Analiza și selectarea fondurilor este gestionată de FEI.
foto: © Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz