Interviuri

Cum transformă Ideo Ideis Festivalul de Teatru Tânăr, de 18 ani, orașul Alexandria

27 iul. 2023 3 min

Cum transformă Ideo Ideis Festivalul de Teatru Tânăr, de 18 ani, orașul Alexandria

Reading Time: 3 minute

De 18 ani un fenomen cultural crește și se dezvoltă având ca centru de comandă orașul Alexandria. Într-o regiune cu prea puține preocupări culturale și despre care presa scria că accesul la cultură este tot mai dificil, un grup de actori a avut ideea să provoace tinerii și comunitate la un exercițiu care să ajute să iasă la lumină și să se formeze viitorele talente artistice.

Ideo Ideis 2022 photo by Alexandra Iftime

Un grup de adolescenți a decis că Alexandria are nevoie de un festival de teatru, așa că l-a făcut să se întâmple. În 18 ani, Ideo Ideis a învățat să crească în același ritm cu comunitatea din care face parte, oferind spectatorilor din oraș ocazia de a trăi atmosfera Festivalului Național de Teatru Tânăr odată cu liceenii din trupele participante. Între 11 și 18 august, ediția de majorat va continua să celebreze magia momentelor petrecute împreună în sala de spectacol, cu un program generos care va include producții noi și foarte noi din repertoriile teatrelor din țară. Mai multe detalii despre experiențele pregătite de organizatorii festivalului la ediția de majorat vor fi disponibile în curând pe https://www.ideoideis.ro/festivalul.

Revista Biz a stat vorbă cu Liviu Romanescu, directorul Ideo Ideis Festivalul de Teatru Tânăr, despre cum o idee a crescut în timp și s-a transformat într-un fenomen cultural pentru tineri.

Cum ați descrie Ideo Ideis pentru cineva care nu a mai luat contact până acum cu această mișcare creativă?

Vrei să te simți văzut și ascultat? Indiferent că ești adult sau adolescent. Cunoaște-i pe cei ca tine, ai curajul să descoperi, să privești și să descoperi. Vino să vezi ce înseamnă comunitate, iar Ideo Ideis îți va oferi pofta să îți pornești propria ta comunitate oricunde te-ai întoarce.

Cum s-a transformat Ideo Ideis în 18 ani?

A crescut de la pasiune și dorință – combinate poate cu o ușoară neîncredere, la viziune și perspective – purtate și transmise în mod autentic și asumat. O transformare umană. Am ieșit din sala de spectacol cu evenimentele, se întâmplă activități în spații diferite – indoor, outdoor, școli, parcuri, se colaborează cu instituții locale tot mai variate. A pornit de la Festival, acum deja circulă în țară prin Capsulele Ideo Ideis, coagolează tinerii în evenimente tip Tabăra Ideo Ideis. Rețeaua de curaj Ideo se tot extinde, iar Ideo Ideis va tot crește. Îi doresc să cunoască oamenii care să îl crească și alături de care să viseze.

Ce a fost cel mai dificil de realizat în această perioadă?

Voi răspunde cu momente pe care le-am văzut de multe ori de pe margine în cei 18 ani, din timpurile în care eram în organizare, dar pe pozițiile de suport. Ce e dificil e să te menții autentic, precum în viață. Dificil e să ai încredere când toți îți spun să-ți vezi de drum, să ai liniștea de a lăsa schimbarea să se întâmple. Să ai răbdarea să porți dialog deschis cu cei care nu sunt obișnuiți să vorbească. Să construiești relații și punți în locuri unde oamenii își ridică garduri peste tot. Iar peisajul pe care îl descriu este valabil pentru foarte multe regiuni ale țării. Dificil este să vrei să schimbi din interior și să dai curaj. A fost dificil, însă în Alexandria pare că devine tot mai ușor.

Cum a ajutat Alexandria festivalul Ideo Ideis?

Cred că orașul nu a știut inițial cum a intrat în „casă”, cine l-a lăsat înăntru. Apoi l-a crescut, iar acum îl sprijină cu tot ce are. Alexandria și Ideo Ideis au ajuns într-o relație matură. Există comunicare și suport la nivel administrativ local, există deschidere din ce în ce mai mare în rândul comunității, iar elementul cel mai sănătos este că a apărut dorința de a se întâmpla constant la nivel local ceea ce Festivalul aducea o dată pe an: ateliere, spectacole, proiecții de film, dezbateri, evenimente pentru cei mici, pentru adolescenți, pentru adulți și familii.

Ce pregătiți pentru ediția aniversară?

8 zile (11-18 august) pline de teatru, filme, muzică, trupe de teatru, petreceri, murale, ateliere, dezbateri, masterclass-uri. Avem adolescenți din peste 15 comunități care se strâng în Alexandria, avem peste 50 de artiști profesioniști pregătiți să se întâlnească cu ei, peste 100 de adolescenți voluntari din Alexandria gata să îi asiste. Suntem prezenți cu evenimente în 3 locații – Teatru la Centrul Multifuncțional pentru Tineret, Cinemateca Târzie outdoor în centrul orașului și Scena din Parcul Vedea dedicată copiilor și familiilor.

Ce rămâne la finalul unei ediții de festival?

Rămâne încredere, râmân conexiuni, amintiri și planuri. Pentru toată lumea care trece pe acolo.

Array

Articole pe aceeași temă: