Cum se pregătește România de valul 5 al pandemiei. Nu avem certificat verde obligatoriu
Reading Time: 2 minuteRomânia se pregătește de valul 5 al pandemiei COVID care afectează deja toată Europa, în condițiile în care europenii sunt majoritar vaccinați, iar acolo certificatul verde este obligatoriu pentru efectuarea diferitelor activități.
La noi, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi-a exprimat speranţa ca în perioada următoare să existe o decizie la nivel politic pentru adoptarea certificatului electronic COVID, prin care s-ar evita un ‘lockdown’, închiderea şcolilor şi un număr mare de decese cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2.
El a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că certificatul electronic ar trebui introdus înainte să crească numărul de cazuri cu varianta Omicron.
„Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat – este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite”, a spus Rafila la Ministerul Sănătăţii.
Alexandru Rafila vrea ca autorităţile să aibă la dispoziţie toate instrumentele pentru gestionarea valului cinci al pandemiei, al cărui debut poate fi considerat atunci când rata de infectare depăşeşte unu la mie.
„În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor – întotdeauna am militat pentru menţinerea şcolilor deschise, sigur, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi pentru personalul didactic – şi, bineînţeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mare de decese, reducerea numărului de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Tulpina Omicron, dominantă la jumătatea lunii ianuarie
Potrivit directorului INSP, până la jumătatea lunii ianuarie Omicron va deveni tulpina dominantă, fiind estimate peste 25.000 de cazuri pe zi. În scenariul optimis, în 33 de zile se vor ocupa 1.500 de paturi la ATI, în condițiile în care 60% din populația vulnerabilă este nevaccinată.
„Încercăm să extindem testarea la nivelul cabinetelor de familie și sperăm să avem succes să depistăm cât mai repede persoanele bolnave. Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, acel certificat COVID-19, noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm în România, rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea acestui document încât să evităm trei lucruri majore: 1. un lockdown; 2. închiderea școlilor; 3. un număr cât mai mic de decese și pentru asta trebuie să avem toate instrumentele”, a spus ministrul Sănătății.
„Dacă certificatul COVID-19 ar fi existat, panta de creștere ar fi fost mult mai lină”, a spus și Adriana Pistol, directorul INSP.
Măsurile anunțate de Ministerul Sănătății pentru pregătirea valului 5
Recomandări pentru populație:
- vaccinarea previne formele severe și decesele;
- este vitală respectarea măsurilor de distanțare;
- testarea este un element esențial pe care îl încurajăm;
- discuția cu medicul de familie, nu tratament cu antibiotice sau antivirale decât la recomandarea medicului;
- fiecare cetățean să aibă trusă care să monitorizeze boala.
Recomandări pentru angajatori:
- triajul zilnic al angajaților;
- monitorizarea permanentă;
- organizarea programului de lucru decalat;
- încurajarea telemuncii;
- existența materialelor dezinfectante și a măștilor;
- încurajarea vaccinării.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz