Interviuri Management

Cum se formează un consiliu de administrație eficient

6 iun. 2023 4 min

Cum se formează un consiliu de administrație eficient

Reading Time: 4 minute

Top managerii aflați la conducerea companiilor petrec tot mai mult timp în ședințe de board, însă de cele mai multe ori aceste consilii de administrație nu au decât un rol formal și aproape 90% dintre ele nu aduc o valoare reală echipelor executive.

Oana Scarlat, CEO la EXEC-EDU, companie din piața de executive education din România care a lansat de curând un program care pregătește membrii consiliilor de administrație, ne-a explicat cum se formează un board eficient și cum poate ajuta managerii să ia cele mai bune decizii.  

De ce ați lansat acest program care pregătește membrii consiliilor de administrație și ce vor învăța participanții? 

Am creat acest program pornind de la discu]iile cu absolven]ii noștri, antreprenori ale căror companii au ajuns într-o etapă de dezvoltare care necesită corporatizarea și profesionalizarea consiliilor de administrație. Ne propunem să sus]inem acest demers prin pregătirea de membri de board care să fie capabili să îi susțină în luarea unor decizii tot mai complexe și riscante, în această perioadă volatilă. Expertiza lor este esențială, în contextul în care guvernanța corporativă se confruntă cu schimbări majore de paradigmă. Programul clarifică teme esențiale precum rolul și responsabilitățile membrilor din consiliile de administrație, aspectele legale și instituționale ale guvernanței, bunele practici legate de remunerare, auditare sau risc, negociere, strategie, leadership.

Un accent deosebit se pune pe dinamica relațiilor dintre membrii consiliului, dintre aceștia și conducerea executivă. De asemenea, pe aspectele etice ale activității și pe responsabilitatea consiliului de administrație față de cultura organizațională și responsabilitatea socială a companiilor. Acest program a fost conceput sub forma unor module intensive, cu o durată de 1-2 zile fiecare, care pot fi accesate în funcție de priorități și nevoi, pentru a se plia pe programul foarte solicitant al participanților. Trainerii sunt experți recunoscuți în aria guvernanței corporative, strategie și leadership, cu o profundă înțelegere a pieței globale și locale. Costurile variază între 500 și 900 de euro pe zi, în funcție de durată și numărul de traineri implicați. 

De cele mai multe ori, atunci când ne gândim la un CA, ne vin în minte companii mari, dar în ultima vreme tot mai multe companii, inclusiv unii antreprenori, optează pentru formarea unui CA. De ce au nevoie companiile de un astfel de board? 

Într-adevăr, ne adresăm atât membrilor de board din companii mature, listate sau care urmăresc să se listeze la bursă, care vor să-și actualizeze competențele, cât și antreprenorilor cu o dezvoltare accelerată, din zona tech sau din alte industrii în creștere, dar și din ONG-uri.

Unul dintre motivele pentru care tot mai multe organizații sunt preocupate de constituirea unui CA este maturizarea și dinamismul mediului antreprenorial românesc. După o criză pandemică fără precedent pe care mulți au depășit-o cu succes, antreprenorii și-au crescut afacerile, reușind să atragă investiții și finanțări, au avut loc vânzări, fuziuni și achiziții strategice. Aceste decizii fac necesare alinierea la bunele practici globale și formarea de consilii de administrație performante, eficiente, care să susțină fondatorii afacerii în a gestiona mai ușor riscurile, beneficiind de consilierea unor profesioniști cu experiență.

Tendința este una care apare și în contextul în care tot mai multe afaceri de familie se dezvoltă, de asemenea, fiind necesară o tranziție către succesorii mai tineri, astfel că și acestea au nevoie să își ia alături alți profesioniști care să îi susțină în luarea deciziilor. Nu în ultimul rând, remarcăm o dezvoltare accelerată și în rândul unor companii din domeniul tehnologiei conduse de antreprenori de 20-30 de ani care, la rândul lor, își doresc un board puternic și care să le înțeleagă modelul de business.  

Cum poate ajuta un board la dezvoltarea organizației în contextul actual guvernat de schimbări accelerate? 

Este important să menționez faptul că profesionalizarea consiliilor de administraţie poate îmbunătăţi performanţa companiilor în orice etapă a acesteia, nu numai în momentul în care au loc evenimente importante, precum vânzare sau listare la bursă. Membrii de board consiliază managerii executivi, pentru a se asigura că aceștia țin cont de interesele tuturor părților implicate, au un rol de supraveghere și control, fiind atenți la sustenabilitatea afacerii pe termen lung și la securizarea ei. Nu în ultimul rând, ei participă la stabilirea strategiei și la urmărirea îndeplinirii obiectivelor, iar pe parcursul anului, în momentele cheie sau când au loc evenimente sau schimbări importante, se reunesc pentru a susține CEO-ul companiei să ia cele mai bune decizii. 

Deși directorii petrec tot mai mult timp în ședințe de board – media a ajuns la  31 de ore pe parcursul unui an – de multe ori aceste board-uri au doar un rol formal și, potrivit studiilor, aproape 90% dintre acestea nu aduc o valoare reală echipelor executive. De ce se întâmplă acest lucru și ce ar trebui să facă organizațiile a-l evita? 

Consiliile de administrație, mai ales cele constituite doar formal sau unde membrii selectați nu beneficiază de experiență și pregătire, întâmpină multe provocări. De la faptul că membrii de board nu își înțeleg rolul și responsabilitățile la acela că, adesea, aceștia au interese divergente și nu reușesc să formeze o echipă, iar discuțiile din ședințe se prelungesc nejustificat și nu sunt eficiente. Adesea apar conflicte între membrii executivi și cei non executivi, care țin de diferențe de viziune și valori. Pentru a evita acest lucru, e necesară o bună selecție a membrilor de board și o pregătire continuă a acestora, dar și a managerilor executiv din companii, atât pe teme hard (finanțe, strategie, guvernanță), cât și în leadership, negociere, comunicare. Companiile din statele dezvoltate au făcut pași importanți în profesionalizarea board-urilor și din aceste bune practici pot învăța și antreprenorii locali. Printre tendințele anului 2023 legate de preocupările membrilor de board  se remarcă nevoia de eficientizare și imparțialitate a CA, accentul pus pe guvernanța tuturor stakeholderilor, focus pe diversitate și incluziune în recrutarea membrilor, crearea unor structuri de compensare și bonusare competitive și, nu în ultimul rând, adaptarea la digitalizare și securitate cibernetică.  

CUM SE FORMEAZĂ  UN CONSILIU DE ADMINISTRAȚIE EFICIENT 

Oana Scarlat, CEO la  EXEC-EDU, a punctat câteva lucruri la care companiile trebuie să fie atente pentru a avea un board eficient: 

  • Să recruteze cu grijă membrii CA, fiind atenți la câteva elemente importante – experiența lor în aceeași industrie, competențele solide în strategie și finanțe și, nu în ultimul rând, comportamentul etic și imparțial.  
  • Numărul membrilor trebuie să fie impar, pentru a facilita luarea deciziilor și cât mai  mic, ideal de maximum 3-5 persoane. Un număr mare de membri va face dificilă atingerea unui consens în ședințe.  
  • Să fie atenți la diversitatea de gen. Prezența femeilor în board-uri nu numai că va deveni obligatorie în UE (companiile trebuie să se asigure până la finalul lui 2026 că cel puțin o treime din membri sunt femei), dar este dovedit faptul că performanța companiilor crește prin aportul lor în deciziile strategice.  
  • Să se asigure că aceștia  îi împărtășesc viziunea. 
Array

Articole pe aceeași temă: