Stiri

Cum se dezvoltă industria IT din Moldova

Reading Time: 3 minute

Industria IT din Republica Moldova se dezvoltă și vedem o dinamică remarcabilă în digitalizarea țării, dar și a serviciilor oferite pentru cetățeni. La Chișinău a avut loc Moldova Innovation Awards, un eveniment creat de Moldova Innovation Technology Park (MITP). Acesta a reprezentat o dovadă vie a puterii transformatoare a inovației, un testimoniu al încrederii profesioniștilor și investitorilor în potențialul industriei tech din Moldova.

Pentru startu-urile și companiile din tech și creație, evenimentul organizat de MITP este exact platforma de care aveau nevoie pentru a-și afirma (și poate confirma) valoarea și de a-și prezenta conceptele inovatoare unui juriu deosebit. Un juriu, din care fac parte oameni care au contribuit la crearea industriei IT așa cum o știm azi, 9 oameni care au un cuvânt important de spus în domeniu. Printre ei, nu putem trece cu vederea prezența lui Rick Rasmussen, de la University of California, Berkeley, care a mentorat peste 1500 de comanii tech și a făcut exituri de peste 12 miliarde de dolari, Kadri Tuisk, ‘Young Female Entrepreneur of the Year’ în Estonia în 2021, sau Angelos Angelou, de la International Accelerator Austin, Texas. 

Doisprezece finaliști în cursa pentru cele 5 trofee și-au dorit să le fie apreciate eforturile, inventivitatea și, probabil cel mai important, tentativa de a face revoluție în propriile industrii. De la produse fintech de ultimă generație la servicii digitale revoluționare, evenimentul a fost o imagine vie a unei scene tehnologice care își revendică pe bună dreptate titlul de spațiu al inovatorilor. 

Înaintea evenimentului, într-o discuție cu Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, am aflat părerea lui despre cei prezenți la eveniment: “Din câte știu, [ITiștii din Moldova] sunt rebeli, gândesc foarte rapid și neconvențional, strică tipare și au curajul să îndrăznească să inoveze. Și asta este ceea de ce avem nevoie pentru toate industria și toată economia.

Natalia Donțu, administratoarea Moldova Innovation Technology Park, și-a exprimat angajamentul de a promova un ecosistem tech robust în Moldova și convingerea în puterea transformatoare a inovației și a creativității, care creează viitorul digital al Moldovei.

Premiile au fost câștigate de cinci produse care au participat în competiție: Omnis, Salt Edge, BloomCoding, Fagura și FusionWorks.

Salt Edge obține „Best Product Innovation” pentru API-ul său unic, oferind acces la mii de bănci la nivel global, redefinind modul în care afacerile gestionează datele financiare ale clienților lor. „Rising STARtup” merge către BloomCoding, companie care educă în ale IT-ului tinerele generații. Fagura, „Impactful Initiative of the Year”, deschide calea pentru mai multe oportunități de investiții prin platforma sa de creditare P2P. Omnis, destinatarul premiului „Best Service Innovation”, dezvoltă o platforma intuitivă, care simplifică gestionarea polițelor de asigurări. Și FusionWorks ia “Special Jury Prize” pentru serviciul său de outstaffing de nouă generație.

În timp ce premiile oferă recunoașterea meritată, implicațiile MIA se extind dincolo de aceste premii. Administratoarea MITP, Natalia Donțu: “MIA este un testimoniu al puterii transformatoare a inovației – motorul care alimentează viitorul digital al Moldovei”. O convingere reiterată de co-fondatorul Fagura, Dumitru Ciorici, care anunță o investiție de un milion de dolari în startup-urile moldovenești, alimentând și mai mult acest ecosistem în plină dezvoltare.

Iar în confirmare, Dumitru Alaiba a spus că acesta e doar începutul: “Aici se întâmplă toată realitatea și aici trebuie să oferim oportunități pentru inovații, pentru start-upuri. Trebuie să susținem acest sector care e într-o dezvoltare fulminantă. Avem într-un singur an creștere de peste 40% în sectorul IT. Peste 4% din PIB este această industrie, orientată în masiv spre export. 95% din IT este pentru export. O asemenea Industriei trebuie susținută cu tot ce putem.

Mesajul pe care pare să îl transmită prin Moldova Innovation Awards este clar: Moldova se vrea o forță tehnologică importantă în regiune, iar evenimentul vrea să pregătească țara pentru saltul la un nou statul în ecosistemul tehnologic global.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Colaborare tbi bank – DAW Management Broker pentru achiziția de asigurări, inclusiv RCA, cu plata în rate fără dobândă

tbi bank a încheiat un parteneriat cu unul dintre cei mai mari brokeri de asigurări din România, DAW Management, pentru…

15 minute ago

OPPO Find X8 Pro s-a lansat în Europa

OPPO a anunțat joi lansarea globală a seriei Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find…

37 de minute ago

Răzvan Pascu își vinde participația în compania olandeză FlightClaim pentru 1,3 mil. euro

Antreprenorul și consultantul în turism Răzvan Pascu a anunțat vânzarea participației sale în compania olandeză Flight Claim într-o tranzacție de…

56 de minute ago

„Moromeții 3” se lansează oficial în cinematografele din întreaga țară

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula…

o oră ago

Guvernul prelungește amnistia fiscală. Până când trebuie depuse notificările

Guvernul a decis, prin Ordonanță de urgență, prelungirea termenului pentru amnistia fiscală până la data de 19 decembrie 2024. Rermenul…

o oră ago

Franciza RO concept OSCAR a ajuns la 90 de benzinării după 7 ani de activitate

RO Concept OSCAR, rețeaua de benzinării în franciză, dezvoltată de OSCAR Downstream, cel mai mare furnizor independent de carburanți din…

2 ore ago