Cum schimbă pandemia mobilitatea angajaților
Reading Time: 2 minute20% dintre companii se așteaptă ca numărul relocărilor internaționale să scadă în viitor, ca urmare a crizei de sănătate publică
Peste 10% dintre companii estimează că pandemia va declanșa o regândire fundamentală a mobilității lucrătorilor și 20% se așteaptă ca numărul relocărilor internaționale să scadă în viitor ca urmare a acestei crize, potrivit sondajului PwC Global Mobility Pulse. Tot potrivit raportului, 44% dintre respondenți au arătat că nu și-au schimbat planurile de mobilitate și că vor reveni la activitatea obișnuită cât mai curând posibil.
Deși multe dintre relocările planificate au fost amânate pe durata pandemiei, 58% dintre companii au spus că le-au dat posibilitatea lucrătorilor să lucreze de la distanță, din țările de origine. Totodată, două treimi din companiile care aveau angajați detașați la începutul pandemiei le-au oferit varianta de a se întoarce acasă.
”Pandemia de coronavirus continuă să evolueze și să influențeze modul în care facem afaceri și în care lucrăm. Deși multe țări încep acum să revizuiască restricțiile de călătorie, impactul asupra angajaților mobili și al angajatorilor continuă. Însă, după cum arată sondajul, în pofida perturbării actuale, proiectele de mobilitate strategică rămân o prioritate pentru marea majoritate a companiilor care sunt optimiste în privința continuării planurilor de mobilitate după perioada de lockdown”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică al PwC România.
În acest context, 40% dintre respondenți arată că pandemia a avut un impact moderat sau semnificativ asupra capacității angajaților relocați de a-și continua activitățile ca de obicei. Peste jumătate (53%) dintre companiile intervievate au spus că angajații relocați au lucrat de acasă pe perioada de lockdown, iar 33% au precizat că a fost necesară prezența acestora la serviciu.
”Atât OECD, cât și Comisia Europeană au emis recomandări privind stabilirea unor proceduri specifice pentru acești lucrători astfel încât să existe o abordare coordonată între state. Urmând exemplul altor state, România ar fi trebuit să țină seama de aceste recomandări și să implementeze măsuri fiscale și de securitate socială speciale pentru persoanele care nu au mai putut să părăsească teritoriul României din cauza restricțiilor de călătorie și care au continuat să fie prezente și/sau să muncească pe teritoriul țării noastre. În lipsa acestor măsuri, aceste persoane riscă să datoreze în România impozit pe venit și contribuții sociale pe care, poate, nu le-ar fi datorat dacă nu ar fi fost această situație excepțională generată de pandemie și ar fi putut să plece din România”, a arătat Irina Nistor, Director Global Mobility Professionals PwC România.
Foto: © Alberto Jorrin Rodriguez | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz