Piața muncii este pregătită pentru un salt tehnologic transformativ, determinat de progresul fără precedent în inteligența artificială (IA) și automatizare. Ritmul cu care companiile trebuie să decidă cum și când adoptă aceste tehnologii este accelerat dramatic, remodelând industrii și redefinind însăși natura ocupării forței de muncă și a productivității.
Raportul dat de Fondului Monetar de Investiții arată că aproape 40% din locurile de muncă la nivel mondial sunt expuse la inteligența artificială. Integrarea AI ar putea spori productivitatea în anumite meserii, dar ar putea duce, de asemenea, la reducerea cererii de forță de muncă, scăderea salariilor și pierderea de locuri de muncă în altele.
Domeniile de muncă din România care pot fi susceptibile de influența inteligenței artificiale și automatizării sunt: Producție (prin automatizarea proceselor industriale), Servicii clienți și Call Center (prin utilizarea chatbot-urilor și a asistenței automate), Contabilitate și finanțe (prin automatizarea sarcinilor repetitive), Retail (prin impactul comenzilor online și automatizării), Transporturi (prin dezvoltarea vehiculelor autonome), Comunicare și marketing (prin generarea automată de conținut).
În următorii 5 ani 44% din abilitățile de bază ale angajaților și 23% din joburile pe care le știm azi, se vor schimba. Se pune accent pe învățarea continuă (deschis să înveți noi tehnologii, să te adaptezi la schimbările din industrie), dezvoltarea de abilități sociale (comunicare eficientă, colaborare), agilitate (dispus să înveți rapid), căutare de noi direcții în carieră și noi specializări (să devii expert într-un domeniu specific pentru a crește valoarea ta pe piața muncii și pentru a atrage angajatorii).
Piața muncii se transformă, iar tehnologiile utilizate în recrutare permit unui robot de recrutare să îndeplinească sarcini complexe în cadrul procesului de intervievare candidați. În acest context, Dora, robotul de recrutare, creat de HappyRecruiter.com se impune ca un pionier al transformării în domeniul recrutării. O astfel de unealtă are capacitatea de a automatiza sarcinile complexe desfășurate în mod obișnuit de recrutorii umani, de la formularea întrebărilor de interviu până la distribuirea strategică a anunțurilor de angajare.
Recrutorul o poate instrui rapid pe Dora pentru a căuta și intervieva candidați pentru joburile lui, iar aceasta îi caută în rețeaua ei, pe rețele de socializare sau diferite platforme de recrutare. Dora conversează cu fiecare candidat așa cum ar face-o recrutorul, dar o face 24/7. După 1 milion de interviuri pe care le-a susținut Dora, s-a constatat că 62% dintre candidați sunt disponibili după ora 17.00 sau în weekend, atunci când majoritatea recrutorilor nu mai sunt disponibili.
Dacă nu era suficient de multă nebunie în departamentele de HR, acum vor apărea transformări majore în foarte multe poziții din companii. În curând vom avea anunțuri: ‘Caut contabil – cunoștințe în crearea prompturilor pentru Inteligența Artificială reprezintă un avantaj.’ sau ‘Căutăm project manager cu experiență în IA pentru generarea de coduri pentru diverse site-uri ale clienților noștri, Full Remote.’
Potrivit unui raport Goldman Sachs, IA ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă până în 2030, afectând aproximativ 25% din sarcinile de muncă din SUA și Europa. Cercetările McKinsey prognozează că până în 2030, cel puțin 14% dintre angajații globali ar trebui să-și schimbe carierele din cauza digitalizării, roboticii și progresului în IA.
Dora oferă o interacțiune personalizată și transparentă pentru candidați, oferind feedback instant și notificări cu privire la statusul aplicării. Aceasta contribuie la îmbunătățirea experienței generale a candidaților și la construirea unei imagini pozitive pentru companiile care o utilizează. Un interviu durează, în medie, 5 minute și 23 de scunde, pe diverse poziții din retail, IT, contabilitate, vânzări sau industrie.
Foto: © Kiosea39 | Dreamstime.com
Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…
Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 200 de milioane de euro distribuitorului român de energie Delgaz Grid…