Cum s-ar putea face rapid un vaccin anti-COVID-19 pentru toată omenirea
Reading Time: 5 minuteMariana Mazzucato (University College London) și Els Torreele (Médecins sans frontières) arată că gravitatea pandemiei de COVID-19 impune să depășim faza de planuri și promisiuni și să găsim rapid căi concrete pentru producerea unui vaccin disponibil gratuit pentru toată populația planetei.
Text de Mariana Mazzucato și Els Torreele
În primele săptămâni din 2020 oamenii au început să-și dea seama că boala COVID-19 ar putea fi îndelung așteptata și temuta Maladie X, adică o pandemie la nivel global cauzată de un virus necunoscut. Trei luni mai târziu, cea mai mare parte a populației lumii este în izolare și a devenit clar că suntem doar atât de sănătoși cât sunt și vecinii noștri – la nivel local, național și internațional.
Sistemele de sănătate puternice, capacitatea adecvată de testare și un vaccin universal și eficient vor fi soluția pentru protejarea societății de COVID-19. Iar principiul ca nimeni să nu rămână neprotejat solicită atât investiții colective de un nivel nemaîntâlnit, cât și o abordare diferită de cele de până acum.
Cercetători de la universități și companii din întreaga lume sunt într-o cursă contra cronometru pentru a pune la punct un vaccin, iar situația e încurajatoare: 73 de posibile vaccinuri sunt în stadiu de cercetare sau dezvoltare preclinică, în timp ce 5 deja au intrat în teste clinice. Aceste eforturi masive sunt posibile numai datorită investițiilor publice substanțiale, inclusiv din partea institutelor naționale de sănătate din SUA și a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Aceasta din urmă, o organizație nonprofit finanțată din fonduri publice, a fost înființată după epidemia de Ebola din vestul Africii din 2014 – 2016 pentru a elabora vaccinuri care să fie folosite în caz de epidemii.
CEPI a primit până acum, de la mai multe guverne, fonduri în valoare de 765 de milioane de dolari, din cele 2 miliarde planificate, pentru a ajuta la descoperirea și producerea unui vaccin împotriva COVID-19. Biomedical Advanced Research and Development Authority, instituție care face parte din ministerul sănătății al SUA, a investit 450 de milioane de dolari în compania Johnson & Johnson și 483 de milioane de dolari în compania Modernă în proiecte ce vizează crearea de vaccinuri. Iar UE plănuiește să mobilizeze noi finanțări pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19, prin intermediul unei conferințe pe 4 mai.
Dar investițiile nu sunt de ajuns. Pentru ca vaccinul să aibă succes, întreg procesul, de la cercetare-dezvoltare la distribuire, trebuie să respecte reguli clare și transparente care au în centru interesul public, nu profitul financiar. Iar acest lucru cere o aliniere a intereselor publice globale și naționale.
Primul pas, critic, este concentrarea pe investiții publice și private făcute cu scopul comun explicit de a găsi un vaccin, sau mai multe, eficient împotriva COVID-19, care să poată fi produs rapid, la scară globală și să fie pus la dispoziție pentru toată lumea în mod gratuit. În acest scop va fi nevoie de reguli stricte privind proprietatea intelectuală, politica de prețuri și producția, care să stimuleze colaborarea și solidaritatea internațională în detrimentul concurenței între țări.
Al doilea pas, care va avea ca scop maximizarea impactului asupra sănătății publice, ar fi ca ecosistemul de inovații să împărtășească cunoștințele pentru a accelera descoperirile. Știința și inovarea medicală avansează cel mai spectaculos atunci când cercetătorii își împărtășesc cunoștințele, ceea ce le permite să lucreze mai rapid pentru că se folosesc, în scop comun, de succesele sau eșecurile celorlalți.
Dar în ziua de azi sunt promovate concurență și secretul, se folosesc reglementările în favoarea țărilor bogate în detrimentul distribuției globale și se ridică bariere în calea răspândirii tehnologiei. Și deși centre ale voluntarilor care dețin în comun drepturi de proprietate intelectuală, cum este cel preconizat de Costa Rica, pot fi de mare ajutor, ele nu vor putea obține niciun rezultat atâta timp cât tehnologiilor private, care urmăresc exclusiv profitul, li se permite să dețină controlul asupra tehnologiilor și datelor critice – și asta chiar și atunci and acestea au fost obținute prin investiții publice.
Mai mult decât atât, conducerea colectivă este esențială pentru a putea urmări cele mai promițătoare vaccinuri. Pentru că, în caz contrar, autorizația de punere pe piața ar putea ajunge la vaccinurile în care s-au băgat mai mulți bani din partea industriei, în defavoarea celor mai eficiente.
Al treilea pas: țările trebuie să pună la punct deja capacitățile de producție, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Cel mai probabil un vaccin eficient împotriva COVID-19 va putea fi elaborat nu mai devreme de un an, un an și jumătate, însă până atunci e nevoie de efortul concertat al statelor pentru a asigura mijloacele și infrastructura necesare producerii rapide a miliarde de doze de vaccin.
Deoarece încă nu se știe care vaccin va fi cel mai bun, e posibil să trebuiască să investim într-o gamă largă de idei și tehnologii. Acest lucru constituie un risc tehnologic și financiar care poate fi eliminat dacă statele antreprenoriale vor fi sprijinite de finanțare făcută în interesul public, cum ar fi de la bănci de dezvoltare naționale și regionale, Banca Mondială și fundații filantropice.
Al patrulea pas: trebuie asigurate condiții, încă de la început, pentru accesul global, echitabil și la preț mic la vaccin atunci când acesta va fi gata. Politica de prețuri a vaccinului anti-COVID-19 ar trebui să reflecte atât substanțială contribuție publică la crearea acestuia, cât și urgența și gravitatea crizei medicale mondiale.
E nevoie să trecem dincolo de declarații și promisiuni și să venim cu condiții concrete care să permită utilizatorului final să beneficieze gratuit de vaccin. De asemenea, ar trebui să se aibă în vedere forțarea de către guverne a utilizării unor produse deși se află sub brevet, pentru a permite tuturor țărilor să beneficieze de tehnologiile și instrumentele existente.
În mod special avem nevoie de mecanisme colective de aprovizionare care să asigure alocarea corectă și accesul echitabil, la scară planetară, la noile vaccinuri imediat ce devin disponibile. Practic trebuie să impeidicam economiile dezvoltate să monopolizeze furnizarea globală sau să acapareze cererea din partea țărilor mai sărace.
Criza adusă de COVID-19 exclude o abordare obișnuită. Ţările lumii se mobilizează împreună ca să treacă de pandemie și fac acest lucru printr-un apel la o alianță mondială, prin conferințe, întâlniri ale G20 și ale OMS. Ar fi păcat să nu profităm de această ocazie și să nu lucrăm cu toții împreună, cu aceleași reguli pe tot lanțul de producere a vaccinurilor și cu același scop, anume că acestea să fie disponibile gratuit pentru toată lumea.
Un vaccin anti-COVID-19 de care să poată dispune oricine din lume în mod gratuit este una dintre misiunile cruciale ale vremurilor noastre. Și mai este o adevărată hârtie de turnesol care ne poate spune dacă cooperarea mondială public-privat, trâmbițată drept rețetă a succesului, va maximiza binele comun sau profitul privat.
Mariana Mazzucato, profesor de economia inovației și valoare publică și directoare a Institute for Innovation and Public Purpose din cadrul USL (University College London), este autoarea lucrării „The Value of Everything: Making and Taking in the Global Economy” (editura Allen Lane, 2019).
Els Torreele este director executiv al campaniei de acces la medicamentele esențiale a organizației Médecins sans frontières.
Foto: © Siam Pukkato | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz