Cum sa pastrezi in companie cei mai buni IT-isti
Reading Time: 3 minuteRata de retentie a specialistilor din domeniul IT a scazut in ultimii ani, in conditiile competitiei tot mai ridicate de pe piata, odata cu deschiderea de birouri locale de catre companiile multinationale de top. Astfel, angajatorii trebuie sa abordeze metodele de fidelizare a angajatilor dintr-o perspectiva mult mai complexa, care sa cuprinda aspecte diverse, potrivit Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR.
Mai presus decat in alte domenii, metodele de retentie in domeniul IT trebuie adaptate la profilul angajatilor. Se stie ca piata IT este inca una aparte. De aceea, companiile care contin in structura organizationala acest profil trebuie sa fie permanent atente la cerintele angajatilor si ale candidatilor, la modul in care sunt implementate anumite instrumente de atragere, motivare si retentie a specialistilor.
”Pentru tinerii aflati la inceput de cariera, un program de lucru flexibil, un plan de dezvoltare a carierei bine structurat si prezentat in momentul angajarii, o diversificare permanenta a activitatilor cuprinse in fisa de post sau a potentialelor proiecte in care acestia pot fi implicati pot reprezenta metode de retentie de succes. Pe de alta parte, pentru angajatii cu varste de peste 35-40 de ani, sunt mult mai importante aspecte precum stabilitatea in firma, salariul si mediul de lucru”, spune Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.
Candidatii din vestul tarii, mai disponibili pentru interviu decat bucurestenii
Desi, in Romania, rata de retentie a specialistilor este la fel de problematica in toate orasele care concentreaza companiile din IT, se poate observa o diferenta clara intre Bucuresti, pe de o parte, si orasele din vestul tarii – precum Cluj-Napoca şi Timişoara, pe de alta parte, din punct de vedere al disponibilitatii pentru primul interviu.
”In cazul in care primesc propuneri pentru noi oportunitati de colaborare, candidatii din Cluj-Napoca si Timisoara sunt mult mai deschisi si interesati de noi provocari, comparativ cu cei din Bucuresti. In Capitala, din 10 candidati abordati de catre recruiteri, doar unul este disponibil si interesat sa ajunga la un interviu”, mentioneaza Raluca Penes.
Specialistii IT din Cluj-Napoca si Timisoara sunt la fel de bine pregatiti ca cei din Bucuresti. De aceea, in ultimi s-au remarcat foarte mult investitori straini care au deschis birouri in aceste orase, angajand specialisti IT chiar de pe piata locala, abordare incurajata si de institutiile de invatamant din aceasta zona.
Topul asteptarilor de la un job in IT
Potrivit reprezentantilor Smartree, un top al preferitelor in ceea ce priveste asteptarile angajatilor IT de la jobul lor ar include, in ordine, urmatoarele aspecte: salariul atractiv, programul de lucru flexibil, posibilitatea avansarii rapide in cadrul companiei si distanta de acasa la birou. Foarte importanta pentru aceştia este şi aprecierea pe care o primesc la job, feedback-ul pozitiv din partea angajatorilor.
In ceea ce priveste strict zona de beneficii oferite de angajatori, specialistii din IT sunt foarte interesati de tot ceea ce ar presupune flexibilitate din partea companiei, precum posibilitatea de a lucra de acasa. De asemenea, apreciaza foarte mult diversitatea proiectelor, instruirea suplimentara prin care isi pot dezvolta noi competente sau chiar deschiderea din partea superiorilor, prin oportunitatea de a-i include in discutii libere si constructive.
Topul motivelor pentru care specialistii IT parasesc o companie
Principalele motive pentru care angajatii din domeniul IT renunta la un loc de munca sunt salariul, programul inflexibil, distanta prea lunga de acasa la birou, lipsa beneficiilor extrasalariale, senzatia ca nu mai pot progresa si lipsa aprecierii fata de munca depusa.
Cei care iau cel mai usor decizia de a pleca sunt in primul rand juniorii, generatie care apartine segmentului Millennials si care este mult mai deschisa la noile provocari din piata si la oportunitatile privind noi joburi, mai ales deoarece sunt constienti de faptul ca o eventuala marire de salariu in compania unde lucreaza momentan va fi cu siguranta mai mica fata de salariul pe care il pot obtine de la bun inceput la o alta companie, cu intentii clare de recrutare.
Diferentele de viziune intre juniori si seniori
”Tinerii specializati in IT nu percep primul lor loc de munca ca fiind o colaborare pe termen lung, in cadrul careia sa dedice ore suplimentare sau sa fie implicati in aceleasi proiecte pentru o perioada indelungata. In cazul lor, provocarile din piata sunt atat de tentante, incat ei nici macar nu mai trebuie sa aplice pentru un nou job, fiind contactati zilnic de catre potentiali angajatori”, explica Raluca Penes.
Pe de alta parte, seniorii sunt mult mai retinuti si mai atenti cand vine vorba de schimbarea locului de munca. Atunci cand iau aceasta decizie, sunt pe deplin convinsi ca au facut o alegere potrivita, dupa ce au facut un research despre compania respectiva, atat direct, in mediul offline, obtinand informatii direct din piata, cat si online. Experienta acumulata de-a lungul anilor ii ajuta atunci cand isi evalueaza un eventual viitor angajator din punct de vedere organizational, al obiectivelor si al strategiilor de business.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz