Management Tech

Cum să nu fii înlocuit de AI: cinci sfaturi prin care poți deveni prieten cu Inteligența Artificială

16 iul. 2024 3 min

Cum să nu fii înlocuit de AI: cinci sfaturi prin care poți deveni prieten cu Inteligența Artificială

Reading Time: 3 minute

Una dintre cele mai mari temeri resimțite în organizații este legată de aplicațiile Inteligenței Artificiale, capabile să ne înlocuiască la un cost mult mai redus. Este o teamă cât se poate de legitimă dacă ne uităm la marile companii de automatizări tehnice, care se laudă cu creșteri exponențiale, pe fondul evident al înlocuirii resursei umane cu un mic robot.

Inteligența Artificială este un element adoptat deja de companii mari, precum Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft, acestea raportând rezultate pozitive în sectorul de HR, spre exemplu. Productivitatea angajaților, sănătatea și siguranța angajaților, procedurile de plată, dar și feedbackul în timp real sunt doar câteva dintre îmbunătățirile menționate de companiile de mai sus. 

Cinci sfaturi prin care poți deveni prieten cu Inteligența Artificială

Iată câteva sfaturi oferite de Petru Păcuraru, specialist în leadership și resurse umane, despre cum putem îmbrățișa noile direcții mai curând decât să le respingem sau, cu alte cuvinte, cum să fim de neînlocuit.

  • Integrarea AI în viața noastră, în fiecare zi. Sunt multe alternative gratuite pe care le putem instala pe telefon, care ne pot face viața mai ușoară, de la editarea de fotografii până la sfaturi despre cum să luăm anumite decizii.
  • Verificarea site-urilor de recrutare. Dacă este încă la căutare specialitatea pe care o avem, ne putem relaxa. Însă, dacă are loc contrariul, este momentul să învățăm ceva nou. 
  • Investiția a cel puțin 3% din venituri în training. Coursera, Linkedin, dar și cunoscute medii universitare au programe de tip fast track cu sume modice, unde putem învăța cum să ne facem meseria mai bine și ne putem deschide mintea în fața unor noi perspective. 
  • Dezvoltarea lucrului în echipă. Unul dintre neajunsurile formelor de Inteligență Artificială este integrarea cu inteligența umană. Cu cât suntem mai interconectați, cu atât suntem mai eficienți.
  • Deținerea și dezvoltarea unor soft skills. Ceea ce este înlocuit cu succes acum sunt abilitățile tehnice, nu cele soft. Leadershipul, empatia, creativitatea ne definesc mai mult decât ceea ce știm tehnic să facem. 
WhatsApp Image 2024 07 04 at 13.17.35

”Evoluția tehnologică este despre ceea ce aduce valoare mai multă cu un cost mai mic. Oamenii nu sunt înlocuiți de modele de Inteligență Artificială ca urmare a unei oculte de eliminare a angajaților de pretutindeni, ci pentru că matematica ne arată unde este valoarea mai mare. Așadar, atâta timp cât ne uităm în jurul nostru și căutăm să aducem cât mai multă valoare, ceea ce facem noi va fi mai greu de înlocuit. Și, la urma urmei, nici nu strică puțină competiție”

Petru Păcuraru, fondator al HPDI, companie care construiește programe de training, teambuilding și coaching.

O cercetare a celor de la Science Direct din iunie 2023 arată că Inteligența Artificială și-a demonstrat beneficiile încă de la selectarea CV-urilor depuse de potențiali candidați. Algoritmii setați au reușit să filtreze aplicațiile depuse, selectând candidații potriviți pentru jobul respectiv, eliminând efortul căutării manuale.  Mai mult decât atât, odată acceptați, AI-ul poate stabili care sunt ”lipsurile” pe care angajatul le are și care sunt cursurile potrivite pentru a-l ajuta să evolueze. 

Totodată, un studiu al University College Dublin amintește că DBS Bank, un jucător important din Singapore și Asia de Sud-Est, a fost unul dintre cei care au adoptat devreme modalități de Inteligență Artificială generativă, mai exact chatbot-uri pentru recrutare de mare volum. Acest lucru le-a permis să obțină reducerea timpului de screening de la 32 la 8 minute per candidat, dar și îmbunătățirea ratei de analizare a cererilor de la 85% la 97%.

Conform estimărilor AI Index, un studiu realizat de Standford University, costurile de formare a unor modele AI de ultimă generație au atins niveluri fără precedent. De exemplu, GPT-4 de la OpenAI a costat circa 78 de milioane de dolari, iar Gemini Ultra de la Google a costat 191 de milioane de dolari.

În plus, un sondaj  McKinsey arată că 42% din organizațiile chestionate au raportat reduceri de costuri odată cu implementarea unor proceduri AI, iar 59% dintre acestea au înregistrat creșteri ale veniturilor. Un nou sondaj McKinsey arată că 42% dintre organizațiile chestionate raportează reduceri de costuri din implementarea AI (inclusiv AI generativă), iar 59% raportează creșteri ale veniturilor. 

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: