Stiri

Cum să investești în aur. Ghid pentru începători

Reading Time: 2 minute

Simbol al valorii și stabilității de-a lungul istoriei, aurul este astăzi tot mai atractiv nu doar pentru bănci și marii investitori, ci pentru toți oamenii care simt nevoia de stabilitate financiară în contextul economiei globale imprevizibile și a inflației. Iată ce trebuie să știți dacă plănuiți să investiți în aur în următoarea perioadă de timp

Investitorii pot opta pentru achiziția de aur fizic sub formă de lingouri și bijuterii sau pentru investiții în companii din industrie listate la bursă. Contextul actual este potrivit pentru investiția în aur, al cărui preț va continua să crească, potrivit specialiștilor. Datorită cererii ridicate și situației economice și geopolitice globale, maximul istoric atins în 2024 este de 73.350 euro/kg, înregistrând o creștere de aproximativ 23% de la începutul anului. Așadar, se estimează că în 2025 prețul aurului va continua ritmul de creștere.

Lingouri sau bijuterii din aur? Ce tip de investiție este mai avantajoasă? Achiziția lingourilor din aur este cea mai rentabilă pe termen lung datorită valorii apropiate de prețul spot al aurului și lipsei costurilor adiționale.  În schimb, bijuteriile din aur aduc și beneficii non-financiare, prin valoarea estetică sau sentimentală. Ambele au un principal avantaj comun, acela de a se converti în lichiditate imediată oriunde în lume, cu o valoare în constantă creștere.

„Aurul este unul dintre cele mai tranzacționate active. Asistăm la o adevărată goană după aur la nivel mondial, dar și la noi în țară. Oamenii sunt interesați de acest metal pentru că simt nevoia de stabilitate și siguranță financiară, iar achiziția de aur vine la pachet cu aceste beneficii”

Cosmin Popovici, CEO MAGNOR,

Lingouri vândute în aparate automate la magazine de proximitate

În Coreea de Sud, lingourile din aur se vând la automatele de la supermarket, la un loc cu băuturile răcoritoare, notează Japan Times. Automatele de vânzare a aurului nu sunt o noutate, pentru că oferta „Gold to go” există încă de acum 14 ani. Nouă este însă amploarea pe care a luat-o fenomenul. Incertitudinea economică la nivel global stimulează cererea pentru aceste active de refugiu, iar aurul se cumpără propriu-zis ca pâinea caldă la automatele de vânzări. Lingouri cu gramaje mici se achiziționează cu ușurință și din aeroporturi, supermarketuri sau hoteluri din Statele Unite și multe alte țări europene.

„Lingourile din aur sunt o modalitate sigură și profitabilă de diversificare a portofoliului. Au grad de puritate maxim și valoare ușor de determinat, bazată pe greutate și numărul de karate. Aurul oferă protecție suplimentară împotriva fluctuațiilor pieței și este un capital recunoscut internațional, care își apreciază valoarea în timp. Așadar, interesul crescut pentru aur este explicabil, cu atât mai mult cu cât oferta este limitată. În același timp, există un trend tot mai accentuat al microinvestițiilor”

Cosmin Popovici, CEO Magnor
Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Utilizatorii plătesc în medie 12 abonamente pentru serviciile online

În medie, utilizatorii plătesc 12 abonamente online, inclusiv Netflix, Spotify și YouTube Premium – cele mai populare servicii din întreaga…

2 ore ago

Ce cred angajații despre companii. Care sunt cele mai apreciate firme din 2024

JYSK, Phillip Morris, Deichmann, dm drogerie markt și Starbucks sunt cele mai apreciate companii de către propriii angajați, conform “Top…

3 ore ago

Cegeka: Companiile IT trebuie să schimbe mentalitatea și să atragă parteneriate strategice

Piața IT din România trece printr-o perioadă de transformare, iar modelul tradițional de outsourcing, bazat pe externalizarea resurselor umane, începe…

3 ore ago

Danone susține centrele E.G.A.L. care oferă mese calde pentru copiii din zone defavorizate

Danone România s-a alăturat susținerii centrelor de zi E.G.A.L. dezvoltate de Societatea Națională de Cruce Roșie, susținând continuarea activității din…

3 ore ago

Libra Internet Bank pregătește Red&Black Friday pe 8 noiembrie. Oferte la credite

Libra Internet Bank a lansat ofertele promoționale pentru Red&Black Friday, campania care va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024. Doar…

3 ore ago

Un nou spațiu de coworking în București la Business Garden

Vastint România anunță un nou parteneriat strategic cu grupul IWG, liderul global în segmentul spațiilor de lucru flexibile, care va…

4 ore ago