Cum să ai grijă de banii tăi
Reading Time: 3 minuteDacă vrei ca banii să lucreze pentru tine, ai nevoie de o strategie de investiții cât mai clară. Mugur Popescu, analist financiar, vicepreședinte al CFA România, propune 5 reguli pentru planificarea finanțelor personale.
Administrarea investițiilor persoanelor fizice necesită abordarea unei varietăți de priorități și preocupări, în plus față de abordarea care are în vedere doar rezultatul final în termeni de randament. Strategia de investiții trebuie să ia în considerare contextul planului global financiar al clientului, obiectivele pe termen scurt și lung, toleranța la risc și preferințele, spune Mugur Popescu. Iată regulile propuse de acesta pentru investitorii persoane fizice:
Nici o investiție nu are succes de fiecare dată și în orice condiții.
Diversificarea activelor este importantă, dar nu trebuie să fie confundată cu o asigurare. În perioade de stres a piețelor financiare, prețul celor mai multe instrumente financiare va scădea. Trebuie să conștientizezi toleranța ta la risc și să planifici corespunzător setând obiective cu ponderi și priorități. Vei afla că, de felul cum îți construiești propriul portofoliu de investiții, depinde flexibilitatea pe care o ai după respectarea obligațiilor financiare. Poți alege să investești în instrumente cu risc redus, cum ar fi depozitele bancare, dar nu uita că taxele și inflația s-ar putea să îți submineze valoarea activelor.
Verifică-i pe cei care pretind că au expertiză.
Înainte de a te angaja într‑o relație cu un furnizor de servicii financiare, verifică educația, experiența, calificările și istoricul disciplinar personal al persoanei și al companiei. Înțelege motivațiile! Oamenii de vânzări nu oferă întotdeauna produsele care răspund nevoilor tale. Este în regulă să spui „nu“. Nimeni nu dorește să fie nepoliticos, dar este vorba de banii și viitorul tău. Câteodată chiar e nevoie să spui „nu“.
Nu te aștepta la un venit fix și sigur din investiții riscante.
Asigură-te că nivelul de risc din portofoliu are sens pentru tine. Cu cât este mai mare potențialul de câștig, cu atât mai mare este riscul pentru fondurile tale și invers – un risc mic înseamnă un randament estimat mic. Vezi graficul corelațiilor risc – randament pentru diverse instrumente cu scop ilustrativ de mai jos. De exemplu, o abordare este să împarți portofoliul de investiții personale în două părți, cu sprijinul specialiștilor: un portofoliu conservator – care să asigure eventual o anuitate pentru asigurarea unui trai decent la pensie sau când nu mai poți obține venituri din muncă, respectiv un portofoliu de creștere (cu active mai riscante). Ponderea celor două depinde de circumstanțele personale și ar trebui să fie dinamică. Riscul investițional se transformă în cele din urmă în riscul de a nu fi capabil să-ți execuți planul de cheltuieli. În investiții vei înregistra ani cu performanță pozitivă și ani cu pierderi. E indicat să actualizezi planul de cheltuieli și politica investițională viitoare periodic (de exemplu, anual), în funcție de cum au performat investițiile, și să ajustezi în sus sau în jos planul de cheltuieli și să adaptezi strategia de investiții. De exemplu, după un an investițional bun poți ajusta fie planul de cheltuieli în sus, fie crești ponderea portofoliului de creștere, atâta timp cât cheltuielile de bază sunt acoperite de portofoliul conservator. În cazul unui an investițional slab (randamente negative), trebuie să ajustezi planul de cheltuieli în jos și/sau să crești ponderea portofoliului conservator.
Nu poți cheltui mai mult decât ai.
Planul de cheltuieli pe termen lung (până la sfârșitul vieții) nu poate fi mai mare decât valoarea actualizată a activelor personale și nici invers. Fie că vrei sau nu vrei, vei cheltui toți banii, dacă nu pentru tine personal, ei tot vor fi cheltuiți până la urmă sub formă de moștenire, donație sau taxe. În ciuda multor conversații pe această temă nu poți să fii suprafinanțat sau subfinanțat în finanțele personale. Altfel spus, planificarea unor cheltuieli care sunt mai mari decât valoarea actualizată a activelor sfidează „legea gravitației“ în finanțe. Nu poți spera ca prin investiții mai riscante poți ajunge la echilibru, fără a avea și riscul de a avea și mai puține active. Poți ajunge la echilibru muncind mai mult și economisind mai mult (convertind capitalul tău uman în capital financiar) și/sau investind echilibrat, contrar multor „sfaturi“ standard pe care le primești.
Monitorizează periodic ce este în portofoliul tău de investiții.
Angajarea unui profesionist care să te ajute poate fi un pas mare, dar încă este nevoie să înțeleagă obiectivele și portofoliul tău într-un mod dinamic și să actualizați strategia periodic împreună. Sunt banii tăi și viitorul tău.
foto: Vali Mirea
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz