Cum reducem costul creditului în România?
Reading Time: 3 minuteDezbaterea privind costul creditului în România nu ține cont de costul riscului și de costurile operaționale, spune Steven van Groningen, președinte & CEO Raiffeisen Bank.
“Sistemul bancar este total deschis să ne așezăm la masă și să vedem ce putem să facem ca să reducem costurile creditului în România, poate vorbim despre inițiative legislative. Dar vedem că toate inițiativele legislative din ultimii ani măresc costurile și costurile evident vor fi plătite de către clienți pentru că sunt costurile sistemice și sunt la fel pentru fiecare bancă”, a declarat Steven van Groningen, la conferinţa „The Financial Conference”, organizată de revista Biz la Institutul Bancar Român.
Adrian Vasilescu, consilier strategie BNR, a arătat în cadrul conferinței, că dezbaterea privind costul creditului este lipsită de substanţă, „se spun vrute şi nevrute şi, mai ales, fiecare spune ce îi trece prin cap”. El a subliniat faptul că discuția despre costul creditului trebuie să se poarte în același timp cu cea privind numărul de clienţi, unde România are cea mai redusă reprezentare din Uniunea Europeană.
Legat de profitabilitatea sistemului bancar românesc, Steven van Groningen a arătat că depinde de perioada când se face analiza, pentru că sunt și perioade când profitabilitatea a fost chiar sub media europeană. „Dacă costul creditului este atât de mare, unde s-a dus costul respectiv? Se pare că nu în profitul băncilor și atunci rămân două elemente – costul riscului și costurile operaționale. Și în ambele zone putem să îmbunătățim situația. Evident, costul riscului este afectat de mulți factori, dar cu siguranță, cu cât dai mai multe credite, cu atât crește și costul riscului și am văzut asta în 2008 și înainte de 2008. Costurile în sistemul bancar sunt mari și atunci, dacă vrem să vorbim despre un cost mai jos pentru populație, pentru firmele din România, trebuie să vorbim despre ce putem să facem ca să reducem costurile pentru servicii bancare în România, costurile băncilor. Sau ce putem să facem ca să reducem costul riscului pentru sistemul bancar din România. Acestea sunt cele două pârghii pe care le avem”, a explicat CEO-ul Raiffeisen Bank.
“Vorbim despre o falsă problemă sau vorbim despre o problemă reală? Dacă este o problemă reală, hai să punem niște cifre pe hârtie și să vorbim nu despre opinii, ci despre fapte și să avem acest punct de plecare. Altfel, continuăm cum mergem acum, cu mult zgomot, dar nu știu dacă asta va ajuta la creșterea nivelului de intermediere financiară în România”, a declarat Steven van Groningen, președinte & CEO Raiffeisen Bank.
Legat de marjele creditelor pentru consumatori, Steven van Groningen a arătat că acestea sunt comparabile cu cele din regiune. Analizele arată însă că în cazul creditelor pentru companii marjele sunt mai mari în România decât în țările din jur. “Dar vă invit să ne uităm și cum stăm cu nivelul de capitalizare al firmelor din România vis a vis de alte țări. Vă invit să reflectăm asupra numărului de insolvențe din România față de țările din jur sau cât durează un proces de insolvență sau cât se recuperează. Dar despre asta nu vorbește nimeni”, a subliniat CEO-ul Raiffeisen Bank. El a arătat, de asemenea, că eligibilitatea este extrem de importantă, mai ales când vorbim despre firme.
“Vă invit să vă uitați cât de profitabile statistic sunt firmele din România. Majoritatea nici nu au cifră de afaceri sau profit și atunci cum putem să le finanțăm? Eligibilitatea este importantă, dar mai este un element – încrederea. Încrederea în viitorul tău, în sistemul bancar, încredere în societate. Și aici avem o problemă”, a mai spus van Groningen.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz