Tech

Cum produce o asociație românească viziere folosind imprimante 3D

26 mart. 2020 3 min

Cum produce o asociație românească viziere folosind imprimante 3D

Reading Time: 3 minute

Un grup de peste 50 de persoane fizice și juridice din România folosește imprimante 3D pentru a produce viziere de protecție, pe care le distribuie gratuit cadrelor medicale. Producția a depășit deja 800 de unități.

Inițiativa inițiată de Asociația FabLab și FormWerk include alte 50 de persoane fizice și juridice din toată țara, care dețin imprimante 3D și produc viziere pe baza unui design creat de o companie de printare 3D din Cehia. Ministerul ceh al Sănătății a aprobat proiectul, precum și folosirea vizierelor în toate spitalele din țară.

viziera imprimata 3D
Cum arată vizierele produse la FabLab folosind imprimante 3D

„Când a ajuns epidemia de COVID-19 în România și am citit despre lipsa echipamentelor de protecție, am vrut să ajut cumva medicii și m-am uitat, în primul rând, cum au reacționat colegii din industria 3D din alte state. Așa am aflat că în Italia au început să producă valve pentru aparatele de reanimare, iar în Cehia viziere. Mi-am dat seama că avem capacitatea să facem și noi aceleași lucruri”, spune Alexandru Cristal, coordonator proiecte FabLab.

viziere mediciDupă un apel pe pagina de Facebook a FabLab, prin care anunța că oferă gratuit servicii de tăiere laser și spațiu de producție, a început să primească mesaje de la colegi din toată țara care doreau să se implice. Primul a fost Yannick, de la FormWerk, care a adus imprimante 3D și materie primă (foi PETG, filament, elastice pentru fixare).

Ȋn sediul FabLab din București a fost montată o adevărată fermă de imprimante de 3D, unde pot fi produse o diverse obiecte necesare doctorilor și sistemului medical.

„Soția mea este medic, știu de la ea câtă nevoie de echipamente este ȋn spitale. Primul meu gând a fost să fac pentru ea și colegii ei câteva viziere. Apoi l-am contactat pe Alex și ne-am dat seama că ȋmpreună putem face chiar mai mult. Avem o capacitate mare de producție, atât aici, ȋn București, cât și ȋn alte hub-uri din țară. Eu am dat ȋn folosință toate imprimantele pe care le aveam pe stoc, 15 in București și alte câteva zeci ȋn Satu Mare, unei companii care produce mobilă, dar care, ȋn perioada aceasta, ne ajută cu vizierele. Problema noastră, acum, este materia primă. Am cumpărat atât cât am putut de pe piața din România, dar deja nu mai găsim, cererea este uriașă, iar prețurile de pe piața din afară sunt mai mari”, spune Yannick Bastian, Managing Director FormWerk România.

Inițiativa FabLab și FormWerk poate fi ajutată prin donații:

  • Asociația FabLab, cu sediul ȋn București, Str. Splaiul Unirii, nr. 110, București, Sector 4 (specificați “Donație Covid-19”)
  • Cod fiscal: 34577918
  • IBAN: RO46BTRLRONCRT0293479701, Banca Transilvania

Fondurile vor fi folosite pentru achiziția de materie primă, cutii de carton pentru trimiterea coletelor ȋn țară, servicii de curierat etc. Asociația are nevoie și de minim 4 voluntari, care să centralizeze cererile și trimiterile, să curețe piesele tăiate cu laser și să ambaleze coletele. Atelierul FabLab se află în Bd. Theodor Pallady, nr. 57, București, Sector 3. Puteți contacta asociația la contact@fablab.ro sau info@formwerk.ro.

Nu este singura inițiativă privind producția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale. Un grup de tineri fondatori de startup-uri au lansat viziera.ro, inițiativă prin care produc rapid viziere fabricate din materiale ușor de prelucrat.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: