CSR Creativitate Stiri

Cum poți ajuta echipa EFdeN să reprezinte România la Solar Decathlon 21/22, în Germania

28 apr. 2022 4 min

Cum poți ajuta echipa EFdeN să reprezinte România la Solar Decathlon 21/22, în Germania

Reading Time: 4 minute

Echipa EFdeN lansează o strângere de fonduri în valoare totală de 300.000 euro, destinată tuturor companiilor, instituțiilor și persoanelor fizice care vor să susțină echipa pentru a putea reprezenta România la competiția internațională de case sustenabile, arhitectură și tehnologii integrate, Solar Decathlon Europe.

Competiția are loc anul acesta în Wuppertal, Germania, în perioada 20 mai – 3 iulie 2022, iar echipa EFdeN este singura echipă participantă din România. Donațiile pot fi efectuate pe site-ul asociației.

„Am ales să susținem acest proiect generos cu oameni tineri care doresc să se dezvolte în această direcție foarte importantă care este sustenabilitatea.”

Mihai Boldijar, Director General Bosch România

În 2020, după două participări anterioare la competiția Solar Decathlon (SDE 2014, Versailles & SDME 2018, Dubai) echipa EFdeN a fost pregătită pentru o nouă provocare, calificarea în finala Solar Decathlon Europe 21/22 Wuppertal, Germania și construcția prototipului EFdeN VATRA.

Acum, cu deja două puncte bonus obținute pe parcursul livrabilelor și un prototip pregătit pentru asamblarea în 15 zile și operarea pe situl competiției, echipa României este aproape de plecare.

Cum poți ajuta EFdeN să reprezinte România la cea mai mare competiție de case solare și tehnologii integrate

Campania „Ready, Steady, Go” are drept scop strângerea sumei de 300.000 euro, reprezentând fondurile necesare transportului prototipului EFdeN VATRA până în Germania și nevoilor logistice din cadrul competiției.

Pentru a ajunge la competiție, echipa are de parcurs 2.000 de kilometri cu un cost de 150 de euro pentru fiecare kilometru, care îi aduce mai aproape de destinația finală: competiția Solar Decathlon Europe.

În total, echipa va fi plecată timp de 43 de zile, timp în care studenții vor trece prin mai multe faze și probe ale competiției:

  • faza de asamblare a casei de 15 zile,
  • o perioadă de monitorizare de 7 zile,
  • o perioadă de prezentări către publicul larg, jurii și specialiști de 14 zile unde sunt așteptați 200.000 de vizitatori
  • dezasamblarea în 7 zile.

Campania a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă organizată la Institutul URBAN INCERC, unde a fost desfășurată și prima etapă a competiției: construcția prototipului EFdeN VATRA, pentru a fi testat înainte de a ajunge în Germania. La conferință au participat peste 50 de reprezentanți ai mediului administrativ, privat și societății civile.

„Îi felicit pe cei din EFdeN pentru că au reușit să devină un stindar al sustenabilității”, a spus Iulian Popescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării, în cadrul evenimentului.

Prototipul EFdeN VATRA

EFdeN VATRA constructie

Echipa EFdeN formată din 44 de studenți participă anul acesta la competiția globală cu prototipul EFdeN VATRA, un nou model de locuință sustenabilă care facilitează formarea de comunități, inspirat chiar de vatra românească. Proiectul răspunde temei competiției de regenerare urbană și propune 3 module de unități de locuit, adaptate stilului de viață modern, și un modul de seră. Acestea pot fi aranjate în jurul unor spații comune și prefabricate pentru a răspunde oricărui context urban.

EFdeN VATRA integrează materiale prietenoase cu mediul, tehnologii noi – de la energie regenerabilă, la sistem de automatizare pentru controlul inteligent al casei – și soluții de economie circulară pentru a reduce cât mai mult amprenta de mediu a locuinței.

Un prototip fizic reprezentativ a fost construit în București și va fi transportat și reconstruit în Wuppertal, Germania, unde va fi testat și monitorizat în cadrul finalei competiției Solar Decathlon Europe 21/22.

Prototipul EFdeN VATRA reprezintă o parte dintr-un ansamblu rezidențial construit în funcție de natură și adaptat noilor tendințe de locuire. Zona privată constă într-un modul de apartament pentru a testa o locuință minimală eficientă pentru persoanele care locuiesc singure, un trend tot mai vizibil în ziua de astăzi, și o seră pentru integrarea vegetației. În cadrul prototipului, se adaugă un spațiu comun pentru a testa modul în care oamenii interacționează și o terasă pentru a promova mobilitatea verde.

Proiectat pentru prefabricare și asamblare rapidă, VATRA reduce costurile de producție, transport, întreținere și utilități. Pentru a fi construit, au fost folosite materiale naturale și reciclate. Prototipul este realizat din pereți prefabricați, modulari, din cadre de lemn și izolație termică din paie și celuloză suflată, fiind nevoie de trei zile pentru asamblare.

Prototipul VATRA este echipat cu 8 panouri fotovoltaice bifaciale. Acestea produc energie folosind ambele fețe. Energia produsă este stocată în baterii reciclate ce provin de la mașinile electrice. Bateriile vehiculelor electrice care nu mai pot fi folosite în scopul lor inițial sunt reconfigurate și reutilizate pentru a crea un sistem de stocare durabil, parte a conceptului de circularitate EFdeN VATRA. Energia necesară pentru a menține un mediu interior confortabil este mult redusă prin integrarea inteligentă a materialelor cu schimbare de fază. La fel ca o baterie termică, ele stochează frigul pe timpul nopții și îl folosesc pentru a răci aerul cald exterior care intră în casă în timpul zilei, reducând nevoia de aer condiționat. La acesta se adaugă și alte tehnologii cum ar fi introducerea luminii naturale prin fibra optică sau controlul inteligent al casei.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: