Stiri

Cum pot ajuta composterele la atingerea obiectivelor companiilor și la reducerea poluării prin risipa alimentară de acasă

14 dec. 2023 4 min

Cum pot ajuta composterele la atingerea obiectivelor companiilor și la reducerea poluării prin risipa alimentară de acasă

Reading Time: 4 minute

Composterele pot ajuta la atingerea obiectivelor companiilor și la reducerea poluării prin risipa alimentară în propria casă, mai ales în contextul unor date îngrijorătoare privind obiceiurile din spațiul comunitar. Dar composterele mai pot ajuta și la reducerea costurilor de depozitarea și procesare a deșeurilor, cât și la generarea de produse secundare utile.

Potrivit EUObserver, Uniunea Europeană cere ca statele membre să reducă cu 30% risipa pe cap de locuitor până în 2030, fie că vorbim de gospodării sau de HoReCa, de industria  de industria de conserve, de retailul food, etc. În România, aproximativ o treime din toate produsele alimentare (2.55 milioane de tone) ajung la coşul de gunoi anual. Mai mult, fiecare dintre noi irosește singur în gospodărie în medie 353g de hrană pe an. De cele mai multe ori cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă, arată datele centralizate de Comisia Europeană.

La nivelul consumatorilor, studiile arată că 24% din cantitatea de deşeuri este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume, 20% pâine/ produse de panificaţie, 11% lapte şi produse lactate, 1% produse din carne şi 1% alte alimente.

Datele Eurostat și studiile făcute pe plan local arată că cea mai mare risipă se înregistrează în mediul urban: peste 95% din resturile municipale ajung la gropile de gunoi, făcând astfel imposibilă valorificarea deșeurilor de orice fel, atât alimentare, cât și nealimentare.

Soluții pentru minimizarea efectelor poluării și risipei alimentare acasă

Atât la nivelul Uniunii Europene cât și în România sunt din ce în ce mai multe inițiative care au ca scop reducerea risipei alimentare și reducerea efectelor ei. În acest context există soluții accesibile care ajuta ca transformarea să vină din propria casă.

Dincolo de programele și inițiativele instituționale, una dintre cele mai eficiente soluții sunt composterele casnice care transformă deșeurile alimentare în fertilizant organic.

Composterul casnic Reencle este special conceput pentru a transforma deșeurile alimentare în compost, în mediul rezidențial. Cu o capacitate de compostare de 1kg/zi, composterul folosește microorganisme care se regăsesc și în sol. Sistemul mecanic susține procesul de fermentare, descompunere și transformare a deșeurilor alimentare în compost în doar 24 de ore. Printre alimentele care pot fi reciclate se numără fructele, legumele, carnea, oasele de pește sau de pui, pâinea, peștele sau cerealele. Rezultatul final este un fertilizant organic, compostul. Acesta înlocuiește cu succes îngrășămintele chimice pentru spațiile verzi sau grădini.

07

Imaginați-vă că noi acasă, dar și toți operatorii listați mai sus, am procesa la sursă deșeurile și nu le-am mai trimite către groapa de gunoi, ce beneficii imense am avea cu toții?

Eutron este prima companie care a adus pe piața din România composterul Reencle și nu numai.

5 motive pentru care un composter casnic Reencle este o soluție optimă pentru acasă sunt:

  • Rapiditate: deșeurile alimentare sunt transformate în compost organic, natural în doar24h;
  • Consum redus de energie: max. 1,25 kWh pe zi;
  • Comoditate: senzor cu detecție de mișcare încorporat ce permite deschiderea composterului când persoana se află în proximitatea acestuia.
  • Ușor de instalat: simplă introducere a steckerului în priza de acasă.
  • CompostȘ 10-12% din greutatea deșeurilor introduse (1kg deșeuri = 110 gr compost)

Composterele pentru HoReCa

Consumatorii casnici sunt cei mai mari poluatori cu deșeuri alimentare de pe planetă (aproape de 50%). Dar companiile contribuie și ele în mod semnificativ. În topul celor care genereză cele mai multe deșeuri alimentare se numără fabricile de producție din industria alimentară (conserve, etc.), procesatorii de legume și fructe (salate la pungă sau casolete, legume ambalate, fructe ambalate), magazinele de retail food (fructe, legume, produse expirate și improprii consumului), restaurantele, cantinele, firmele de catering (resturi de la preparare, resturi din consum, alimente degradate sau expirate), cafenelele, cofetăriile, patiseriile, dar și școlile și grădinițele.

Pentru că obiectivele de sustenabilitate au devenit necesare și prioritare, Eutron vine în sprijinul companiilor de profil cu compostere care pot procesa cantități mai mari de deșeuri alimentare.

Resturile care alimentează dezvoltarea verde

Deșeurile alimentare se pot transforma într-o resursă valoroasă, care poate veni în sprijinul afacerilor, dincolo de atingerea țintelor comunitare pentru reciclare și protecția mediului.

01

Beneficiile procesării resturilor alimentare și transformării lor în compost nu sunt doar de protejare a mediului înconjurător, ci sunt legate de reducerea costuri aferente depozitării deșeurilor, cât și de generarea de produse secundare utile.

Un exemplu în acest sens este colaborarea Eutron cu Hotel Peștera. Săptămânal, hotelul generează aproximativ, 400 kg de deșeuri alimentare din bucătărie și din farfuriile clienților. Din dorința de a proteja mediul înconjurător și de a reduce cantitatea de element poluant, dar și din necesitatea de a respecta măsurile legislative, Hotel Peștera a optat pentru o soluție sustenabilă – instalarea composterului Oklin în cadrul restaurantului hotelului, cu ajutorul echipei Eutron. Transformând deșeurile alimentare de la restaurantul hotelului în îngrășământ natural au fost produse săptămânal 40 de kg de compost, reducând poluarea și amprenta asupra mediului înconjurător. Un alt avantaj deosebit, Hotel Peștera a reușit să reducă drastic vizitele urșilor la pubelele de deșeuri menajere.

Dan Tone CEO Eutron

„Reducerea risipei alimentare și a poluării generate de risipă, trebuie să devină o prioritate atât pentru indivizi, cât și pentru afaceri. Composterele oferă o soluție practică și convenabilă pentru transformarea deșeurilor alimentare în resurse valoroase, contribuind la atingerea obiectivelor de sustenabilitate, atat în gospodarii cât și pentru companii”, accentuează Dan Țone, CEO Eutron.

Array

Articole pe aceeași temă: