Stiri Lifestyle

Cum ne-a schimbat pandemia obiceiurile de somn

19 mart. 2021 2 min

Cum ne-a schimbat pandemia obiceiurile de somn

Reading Time: 2 minute

La aproape un an de la apariția pandemiei COVID-19, Philips a intervievat 13.000 de adulți din 13 țări în legătură cu obiceiurile lor de odihnă și somn. Sondajul din acest an relevă faptul că, de la apariția COVID-19, 70% dintre respondenți simt că acum au cel puțin un nou obstacol în calea somnului de calitate, 60% raportând că pandemia a avut un impact direct asupra capacității lor de a dormi bine. De asemenea, rezultatele arată că, deși astfel de probleme au fost mai răspândite, pacienții cu apnee în somn au fost afectați în mod disproporționat.

Resurse online și servicii de telemedicină

În timp ce unii oameni s-au orientat spre adoptarea unei rutine sănătoase și a unor metode de relaxare – precum terapia prin muzică, meditația sau lectura pentru a rezolva problemele legate de somn, mulți au apelat la resursele online pentru a afla mai multe informații despre tratamentele care ajută la îmbunătățirea somnului (34%). Având în vedere cererea crescută de consultații online în timpul pandemiei, mai mult de jumătate (58%) dintre respondenți și-au exprimat dorința de a solicita în viitor ajutor  pentru problemele de somn de la un specialist, prin intermediul serviciilor de telemedicină. 70% dintre respondenții studiului sunt de părere, în schimb, că este dificil să găsești un specialist printr-un program online sau telefonic.

apnee în somn

Apneea în somn continuă să aibă un impact semnificativ asupra calității somnului în întreaga lume, numărul pacienților fiind într-o ușoară creștere (2020: 9% față de 2021: 12%). În timp ce terapia Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) este cel mai frecvent tratament prescris pentru această afecțiune, studiul de anul acesta arată o scădere a procentajului pacienților cu apnee în somn care utilizează CPAP (2020: 36% vs. 2021: 18%) și o creștere a procentajului la cei care nu au folosit niciodată CPAP (2020: 10% vs. 2021: 16%). Cu 72% dintre cei care au întrerupt terapia CPAP, invocând motive legate de COVID-19, precum provocările financiare din această perioadă (55%) și accesul limitat la procurarea de bunuri și servicii (44%), se pare că pandemia COVID-19 a fost un factor inhibitor pentru terapia CPAP. Una dintre cele mai îngrijorătoare concluzii este că 57% dintre cei care trăiesc cu apnee în somn nu au primit niciodată CPAP.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: