Interviuri Interviuri & Opinii

Cum îți clădești o carieră în marketing digital în Marea Britanie

18 ian. 2022 8 min

Cum îți clădești o carieră în marketing digital în Marea Britanie

Reading Time: 8 minute

O zi din viața unui Digital Marketing Specialist

Veronica Bogdacenco face parte din categoria oamenilor pe care îi pasionează să caute soluţii la provocările lumii digitale. Asemenea unui detectiv, de această dată unul digital, ea caută indicii şi dezleagă misterul cazurilor cercetate pentru a ajuta companii internaţionale să-şi optimizeze produsele, activele şi comunicarea online. Veronica ocupă în prezent poziţia de Digital Marketing Specialist la Fitch Group Inc. şi este Digital Optimization Trainer la Institutul de Marketing, organizaţia care oferă local cursuri de marketing acreditate prin Chartered Institute of Marketing (CIM). Ea însăşi este absolventă CIM Level 4, cu o diplomă în Digital Marketing, urmată de o diplomă Level 7 de la Institute of Direct and Digital Marketing (IDM) din Londra. Trainingurile certificate urmate în România au reprezentat un pașaport pentru cariera internațională și i-au oferit, când a avut nevoie, și flexibilitatea de nomad digital.

Pentru că online-ul s-a transformat într-un canal de maximă importanţă pentru orice companie, creşterea sa fiind semnificativ amplificată de apariţia pandemiei, ne-am gândit că este o bună ocazie să discutăm cu o specialistă în domeniu şi să înţelegem mai bine rolul său, care reprezintă un job al prezentului, dar şi al viitorului.

Ce te-a determinat să alegi un job din lumea online-ului?

Pasiunea pentru digital și faptul că e un domeniu în continuă dezvoltare. Mă fascinează felul în care tehnologia influențează comportamentul oamenilor. Din păcate, observ tot mai multe efecte negative, astfel că încerc mereu să optimizez produsele digitale respectând principiile etice și bineînțeles protecția datelor utilizatorilor.

Cum îți organizezi ziua ca Digital Marketing Specialist la Fitch Group? Există deosebiri/asemănări față de jobul anterior de Conversion Rate Optimisation Manager?

Rolul meu în cadrul companiei este de a optimiza întreaga sa activitate digitală. Mai exact a experienței utilizatorului, a ratei de conversie și, desigur, optimizarea motoarelor de căutare. Sunt de asemeni implicată în numeroase proiecte interne, unele pe care le coordonez direct, altele la care doar contribui. Fiind o companie cu vechime și vastă experiență în domeniu, Fitch se află în acest moment într-un amplu proces de reinventare. Acest proces are la bază implementarea ultimelor tehnologii din domeniu care vor transforma Fitch într-o companie agilă, cu adevărat modernă și totalmente digitală.

Echipele cu care lucrez cel mai des se află în Londra și New York. Prin urmare am după-amiezile rezervate pentru ședințe cu colegii din Statele Unite și America Latină, iar diminețile pentru lucru în tihnă sau ședințe cu cei din Marea Britanie și Asia.

Există multe asemănări între jobul pe care îl dețin acum și cel anterior, însă există și numeroase diferențe. În cazul meu, schimbarea rolului meu în cadrul companiei a venit în primul rând datorită domeniului de activitate diferit al companiei. Nu mai am un job B2C. Acum mă adresez eminamente companiilor. Fitch Ratings este una dintre cele mai importante agenții de rating din lume, alături de Moody’s și Standard & Poor’s, astfel că, în primul rând, e o companie puternic reglementată, cu multe limitări și condiții impuse de autorități.  Titlul jobului meu este unul generalist, dar activitatea efectivă de optimizare digitală nu se rezumă doar la conversie și UX, ci sunt implicată și în product analytics (colectarea și organizarea datelor de pe site-urile grupului și platforma Fitch Connect),product management (validez diverse ipoteze sau inițiative care determină felul în care site-urile continuă să evolueze pentru a satisface nevoile și așteptările utilizatorilor) și business analysis (optimizarea proceselor interne, a instrumentelor și integrărilor pe care le avem pentru ca marketerii din companie să-și poată face treaba cât mai eficient). Pe românește, găsesc ce nu merge bine și fac să meargă mai bine. Uneori nu are nici o legătură cu un produs digital, ci cu maturitatea digitală (sau lipsa acesteia). De exemplu, într-o companie care nu înțelege valoarea datelor, sau din contra, se confruntă cu analysis paralysis (amânarea luării unor decizii din cauză că are prea multe date) unul din primele obiective este să demonstrez valoarea unei abordări agile și axate pe date. Companiile cu vechime și-au dat seama că trebuie să evolueze, iar pentru asta au nevoie de trei lucruri esențiale și totalmente inseparabile: 1) specialiști adevărați, data champions, capabili să folosească 2) cele mai relevante instrumente din domeniu pentru a genera 3) date de calitate.

Ce instrumente te ajută în activitatea zilnică?

Pentru analizarea traficului de pe site, de bază este Google Analytics. Pentru colectarea datelor, Google Tag Manager. Iar pentru optimizarea experienței utilizatorului și pentru programele de testare și personalizare, desigur, Hotjar. Pe lângă asta, stau mereu cu dev tools deschis în Google Chrome. Nu cred că voi mai fi vreodată capabilă să navighez pe internet ca un om normal :)

Deși Fitch este total diferită de restul companiilor pentru care am lucrat, există anumiți indicatori standard pe care îi monitorizez indiferent de domeniul de activitate sau industria în care activează compania. De exemplu, un număr ridicat de accesări cărora le este asociat un bounce rate ridicat reprezintă un semnal de alarmă. La fel sunt și paginile cu rage clicks (unde utilizatorul dă click-uri repetitive în aceeași arie). Deși sunt metrici standard, nu luați asta ca regulă. Există foarte multe detalii care trebuie luate în considerare deoarece bounce rate-ul poate fi influențat de tracking și alte elemente, iar în Google Analytics 4 nici măcar nu mai există. De asta mă feresc mereu să dau sfaturi generice. Tehnologia evoluează incredibil de repede, fiecare business e diferit și ca atare, nu există o soluție silver bullet de tipul one size fits it all.

Primul și cel mai important lucru pe care îl puteți face este foarte simplu și nu costă nimic: Trebuie pur și simplu să recreați experiența utilizatorilor voștri. Vă garantez că veți descoperi cel puțin două-trei oportunități de optimizare fără niciun fel de date, tehnologii de ultimă generație și proiecte de zeci de slide-uri.

Care sunt sursele tale de inspirație zilnică?

Deși am citit numeroase cărți și publicații din domeniu, cea mai importantă sursă de inspirație pentru mine este reprezentată de utilizatori. Urmărirea modului în care aceștia navighează și folosesc site-urile mă inspiră să vin cu idei de optimizare. Încerc să mă pun în papucii lor și să îmi dau seama de ce, când și cum au nevoie să fie convinși de produs și/sau ofertă. Fiecare afacere și site este diferit, astfel că în afară de bunele practici din domeniul user experience, nu cred că există rețete magice care să meargă la toți. Așa cum am menționat și mai sus, cel mai simplu și ieftin lucru pe care un practician îl poate face este să empatizeze cu utilizatorii, să “walk a mile in their shoes”.

În ceea ce privește literatura de specialitate, recomand câteva cărți bune care au contribuit la formarea mea ca profesionist în domeniu:

A schimbat ceva pandemia în modul în care lucrezi sau te inspiri zilnic? Dacă da, ce anume?

Da, deși aveam deja experiență de lucru cu o echipă virtuală dintr-un proiect anterior m-am bucurat din plin de faptul că am putut lucra de oriunde. Am lucrat din beach bars, mașini închiriate și săli de așteptare, cu internet care mergea sau nu prea. Și, în pofida acestei piedici, am fost foarte eficientă și am învățat cum să-mi fac treaba mai bine și mai rapid astfel încât să pot vedea apusul de pe plajă. Cred că și în ceea ce privește colaborarea, lucrurile au evoluat. De exemplu, am angajat un programator în echipă chiar în ziua când a început oficial izolarea în Marea Britanie și nu l-am întâlnit față în față nici până în ziua de azi. Am lucrat foarte eficient împreună și asta mi-a demonstrat încă o dată că proximitatea fizică e importantă, însă nicidecum imperativă pentru succesul unei echipe. Pandemia cred că ne-a arătat din nou cât de flexibili și adaptabili putem să fim de fapt, când suntem puși în fața unui eveniment nemaiîntâlnit.

Care a fost cea mai mare provocare profesională avută în ultimul an? Ce crezi că te-a ajutat să-i faci față?

Cred că cele mai mari provocări le-am avut în tracking, adică în colectarea și organizarea datelor de pe site și conectarea cu alte sisteme. Din păcate, este încă destul de complicat să integrezi tot marketing technology stack-ul, adică toate instrumentele disponibile pentru a înlesni activitatea de marketing, mai ales unul complex pentru mai multe site-uri care folosesc CMS-uri (Content Management Systems) diferite. În plus, trebuie să planificăm migrarea către Google Analytics 4 (GA4), cel mai recent model de date care funcționează pe baza analizei de evenimente. GA4 se bazează pe machine learning pentru a umple golurile lăsate de schimbările din domeniul trackingului online. Toate browserele au introdus deja diverse măsuri cu impact asupra felului în care datele se colectează online.

Cum integrezi învățarea în activitatea zilnică?

Dacă sunt înscrisă la un curs atunci îmi organizez timpul pentru studiu în funcție de program. Anul trecut am avut un an foarte plin în care am avut cinci examene și nenumărate cursuri. Bineînțeles, că a fost nevoie să sacrific altele. Pentru cei care au copii sau alte responsabilități îmi imaginez că e mult mai dificil, însă cred că “where there’s a will there’s a way”. Participarea la un curs intensiv de două zile sau cel puțin o oră pe zi de studiu individual chiar pot face diferența sau pot crea un precedent benefic. Trucul, pe care eu îl aplic ca să mă motivez, constă în achitarea cursurilor în avans. Similar celebrului personaj mitologic Odiseu, m-am forțat să evit distracțiile (sirenele) și să îmi fac timp pentru învățat.

Ce cursuri ai recomanda unei persoane care își dorește să aprofundeze domeniul Digital Marketing?

În opinia mea, cursurile de la CIM sunt esențiale pentru succesul în acest domeniu. Deși studiasem marketing în colegiu, level 4 CIM a reprezentat baza carierei mele din Marea Britanie. Fără a înțelege conceptele de bază, fără a ști cum se creează o strategie și un plan de marketing n-ai cum să faci marketing digital eficient. Bineînțeles că îți poți implementa ideile, dar nu vei vedea imaginea de ansamblu și nici nu vei putea optimiza suficient de bine fără a înțelege de ce e nevoie de modificările respective, ce alternative ai la dispoziție, ce se potrivește nevoilor companiei, etc. Astfel că, recomand tuturor celor care vor să înceapă o carieră în marketing digital un curs de la CIM dedicat subiectului, iar mai apoi să lucreze pe diverse canale ca să vadă dacă le place ceva anume sau preferă să rămână generaliști.

Pentru cei care activează deja în domeniu, depinde mult ce le place, ce experiență au dobândit deja și ce planuri de carieră au. Pentru cei care vor să crească la nivel de director și CMO, level 7 de la CIM e critic! Pentru cei care vor să se specializeze, există cursuri pentru fiecare canal în parte: display, PPC, social media, etc. Dar pentru ambele categorii recomand un curs de analytics măcar la nivel începător. Majoritatea companiilor din România folosesc Google Analytics astfel că mi se pare o cunoștință obligatorie pentru oricine activează în marketing și un atu excelent în CV.

Știu că în raport cu salariile din România, CIM poate părea costisitor, însă pe termen mediu şi lung cred că este o investiție cu dobândă ridicată în cariera profesională. De asemenea, cred că se pot găsi soluții de învățare adaptate bugetului personal, precum şi că angajatorul poate fi implicat pentru susținerea cheltuielilor, deoarece beneficiile se vor vedea în activitatea zilnică.

Care sunt principalele 3 lucruri care crezi te-au ajutat în acest domeniu?

Curiozitatea, empatia și plăcerea de a învăța.  Prietenii apropiați fac glume pe seama mea pentru că mai mereu învăț ceva nou. Am un learning path pe care mi l-am stabilit singură pe baza provocărilor pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului. Inițial am învățat HTML ca să pot edita e-mailuri, apoi Photoshop ca să nu mai aștept după designeri, apoi CSS (Cascading Style Sheets) ca să pot coda landing pages, apoi tracking și tot așa. Pe lângă asta am făcut studii postuniversitare, iar în 2019 am primit de la guvernul britanic un grant și un development coach pentru a mă specializa în Business Analysis.

Cum se completează reciproc rolul de Digital Marketing Specialist cu cel de Digital Optimisation Trainer la Institutul de Marketing?

Faptul că a trebuit să-mi structurez deja anumite informații, să explic anumite concepte, să ofer exemple, mă ajută mult în interacțiunea cu colegii. Iar faptul că sunt specialist și fac zi de zi ceea ce predau e clar benefic pentru că pot ajuta cursanții cu răspunsuri la probleme specifice, sunt la curent cu bunele practici, știu limitările tehnice, etc. Cred că toți cei care predau orice despre digital (marketing digital, product development, etc.) ar trebui să fie, în primul rând, practicieni. Altfel, vor preda doar teorie fără prea multă aplicabilitate.

Ne poți spune una două lecții memorabile din activitatea ta?

Da, am inclus ceva greșit într-un e-mail și am decis să trimit o erată cu subject line amuzant. A avut o rată de deschidere aproape dublă față de e-mailul inițial. Altă dată, acum câțiva ani, am decis în vinerea de dinainte de Halloween să fac o variație de landing page cu sânge, lilieci, dovleci și alte chestii tematice. Această pagină a avut cea mai mare rată de conversie din perioada respectivă. În concluzie, astfel de situații m-au convins de faptul că dacă îndrăznești să gândești outside the box sau să provoci statu-quo-ul poți avea beneficii semnificative.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: