Companii

Cum inveti un elefant sa danseze

20 feb. 2014 4 min

Cum inveti un elefant sa danseze

Reading Time: 4 minute

De peste zece ani, Deutsche Telekom a regandit procesele de cercetare-dezvoltare si le-a grupat sub umbrela T-Labs. Colaborarea directa cu mediul universitar si cu start-up-urile a dus la rezultate peste asteptari.

Cea mai inalta cladire din Berlinul de Vest are 20 de etaje si deasupra binecunoscutul T roz, simbol al Deutsche Telekom. Dar cladirea nu este a gigantului din domeniul telecomunicatiilor, care ocupa doar doua etaje, ci apartine Universitatii Tehnice din Berlin, partenerul companiei in zona de inovatie si cercetare. Este, practic, un simbol al felului in care Deutsche Telekom si-a schimbat radical strategia in zona de  cercetare-dezvoltare, optand pentru deschidere si colaborari cu mediul universitar, dar si cu start-upurile, intensificand in acelasi timp colaborarea diviziilor din interiorul companiei.

Scopul declarat a fost acela de “a face elefantul sa danseze” – adica sa ofere corporatiei flexibilitate pentru a putea face fata schimbarilor rapide. Pe langa mai multe locatii in Berlin, T-Labs este prezent in Germania in Darmstadt si Bonn, in Israel in Beer Sheva si Tel Aviv, iar in SUA in Mountain View (Silicon Valley). In “laboratoarele” Deutsche Telekom lucreaza circa 400 de experti si cercetatori din diverse domenii, dar si antreprenori, reprezentand peste 25 de nationalitati. Berlinul s-a dovedit perfect pentru planurile T-Labs.

“Ai nevoie de institutii de invatamant de clasa mondiala. La Berlin sunt multe universitati de top, deci multi tineri talentati. Apoi, costul vietii aici e redus comparativ cu alte zone. In plus, exista conexiuni internationale extraordinare”, spune Heinrich Arnold, vicepresedintele Global Research & Innovation la Deutsche Telekom. Ideea parteneriatului public-privat s-a potrivit ca o manusa si pentru universitatile din Berlin, care cauta permanent astfel de colaborari. La randul lor, companiile ca Deutsche Telekom beneficiaza de dinamismul si spiritul deschis la nou al tinerilor .

“Am schimbat complet felul in care facem cercetare-dezvoltare. Am poate cea mai interesanta si nemonotona slujba. Ma tine tanar. Facem cercetare-dezvoltare in locurile unde exista deschidere la schimbare. Avem centre in 15 tari, inclusiv in Romania”, spune Arnold.

O SCHIMBARE RADICALA
Nu a fost usor pentru Deutsche Telekom sa schimbe intregul flux de cercetare-dezvoltare, in conditiile in care corporatiile sunt cunoscute pentru birocratia interna. “Lucrez cu o structura de management foarte complexa. Trebuie sa-i conving pe ceilalti din companie, sa creez opinii favorabile pentru proiectele noastre”, subliniaza vicepresedintele pentru inovatie al Deutsche Telekom. Una dintre principalele lui provocari este sa convinga oamenii sa faca lucrurile diferit si sa-i motiveze, pentru a contrabalansa frustrarile si rezistenta la schimbare care apar la inceputul acestui tip de proiecte.

Pe langa munca in companie, T-Labs are o retea de start-up-uri in Germania (puteti citi pe larg in paginile care urmeaza despre una dintre aceste initiative din Berlin,  ub:raum), dar si in Silicon Valley si Israel. Din aceasta retea s-au desprins deja companii de succes in care s-au realizat investitii substantiale de tip venture-capital, cum sunt cazurile Zimory, LiteElements sau Trust2Core. O mare parte din activitatea diviziei de cercetare-dezvoltare a Deutsche Telekom consta in identificarea tendintelor, analizarea impactului acestora asupra diverselor segmente de piata pe care activeaza compania si identificarea unor solutii care fie sunt armonizate cu servicii sau produse ale companiei, fie au potentialul de a schimba industria si va trebui sa fie integrate intr-un fel sau altul pe viitor. T-Labs este, de exemplu, implicat in dezvoltarea sistemului de operare deschis Firefox OS, in special in zona de NFC (standard pentru comunicatii radio intre dispozitive prin simpla atingere sau apropiere a acestora), plati si securitate.

CUM SE VEDE VIITORUL
Un proiect interesant pe care l-am vazut la lucru la Berlin este Virtual Set-Top Box, ce va putea inlocui  actualele decodoare voluminoase folosite pentru IPTV. Cum? Simplu, folosind avantajele stocarii in cloud. Astfel, interfata sistemului este gazduita in cloud, unde sunt rulate si serviciile, totul pe baza unei arhitecturi web HTML5.

Datele din cloud pot fi transmise unei game largi de dispozitive, inclusiv actualelor decodoare, dar si tabletelor sau stick-urilor HDMI. Este o alternativa serioasa la smart TV. Serviciul testat de noi la Berlin avea la baza un stick HDMI care incapea usor in palma. Sistemul a fost testat in Grecia si Croatia. In vizita la laboratoarele Deutsche Telekom din Berlin am testat si solutiile gandite acolo pentru casa inteligenta. Interesant este faptul ca sistemul are la baza un dispozitiv de control modular care poate fi foarte usor actualizat pe viitor, dar prin intermediul caruia se pot oferi si servicii de telefonie fixa si internet, de exemplu.

Cu ajutorul unui set de senzori si al unei aplicatii instalate pe tableta, puteti controla diverse dispozitive din locuinta sau puteti fi alertat cand, de exemplu, se deschide o fereastra, ceea ce poate indica o prezenta neautorizata in incinta. Schimbarile reusite in cadrul Deutsche Telekom se vad cu ochiul liber, dupa cum spune Heinrich Arnold. Acesta face naveta intre sediul central al companiei, aflat la Bonn, si laboratoarele din Berlin. “Asta imi ofera ocazia de a observa mai bine felul in care se schimba lucrurile. Si s-au schimbat in zece ani, chiar si la nivel vestimentar – oamenii nu mai poarta toti cravate si poti veni cu bicicleta la birou si o poti lua cu tine in lift.

Devenim tot mai flexibili si deschisi la schimbare”, spune Arnold. Dar nu uita sa adauge ca acest spirit nou nu e distribuit uniform in companie si, poate, nici nu trebuie sa fie. “In unele zone e nevoie de schimbari radicale, in altele nu neaparat. Trebuie sa cauti atent zonele in care sa implementezi inovatia. In unele zone suntem inca acel elefant bine asezat, in altele dansam foarte bine”, spune vicepresedintele pentru inovatie al Deutsche Telekom

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: