Stiri Tech

Cum funcționează Perpetoo, primul serviciu de peer-to-peer car sharing?

20 nov. 2019 2 min

Cum funcționează Perpetoo, primul serviciu de peer-to-peer car sharing?

Reading Time: 2 minute

Startup-ul românesc Perpetoo, care oferă o platformă peer-to-peer de închirieri de mașini, își propune să atragă până la sfârșitul anului 2020 un număr de peste 3.000 de mașini oferite spre închiriere și să ajungă la 25.000 de utilizatori, a declarat Aurelian Marin, șeful agenției de turism Paradis Vacanțe de Vis, cofondator al companiei.

În prezent, platforma lansată în primăvara acestui an are circa 50 de mașini listate. Prețul de închiriere este stabilit de proprietarul mașinii, care trebuie să aibă o firmă sau PFA pentru a putea primi încasările rezultate din închirierea autovehiculului prin intermediul Perpetoo. Aurelian Marin a declarat că investițiile de până acum în platformă au fost de circa 450.000 de euro.

Mașinile listate pe platformă trebuie să fie proprietate privată, cu cel mult 8+1 locuri, să fie fabricate începând cu anul 2010, să aibă revizia auto, RCA și ITP la zi, să aibă vignetă valabilă și să fie echipate corespunzător (roți de vară/iarnă, trusă medicală, triunghiuri reflectorizante, extinctor, vestă reflectorizantă.

Închirierea se poate face pe minim 3 ore și maxim 30 de zile. Perpetoo percepe comisioane de la proprietarii care-și închiriază mașinile folosind platforma, procentul fiind undeva sub 20%. De exemplu, dacă mașina este închiriată cu 25 de euro, Perpetoo va reține 5 euro din această sumă.

Serviciile Perpetoo sunt deja lansate în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, urmând să fie disponibile în cursul anului viitor și în Brașov, Constanța, Oradea și Sibiu. Statisticile arată că în România există peste 500.000 de mașini mai noi de 10 ani și acestea stau parcate aproape 95% din timp, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Aurelian Marin crede că businessul acoperă o nevoie importantă din piață.

„Folosită sau nu, mașina înghite bani, presupune costuri legate de întreținere, asigurare, revizii tehnice și așa mai departe. Închiriind-o, proprietarul poate genera venituri de pe urma acesteia”, a spus cofondatorul Perpetoo. Serviciul își propune să contribuie la fluidizarea traficului în marile orașe prin eficientizarea parcului auto deja existent, dar și la crearea unei piețe și mai competitive de închirieri de mașini.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: