BizRemote by certSIGN Interviuri

Cum este să ai coronavirus: Interviu cu Bogdan Aron, pacientul român numărul 24 diagnosticat cu COVID-19

14 mart. 2020 5 min

Cum este să ai coronavirus: Interviu cu Bogdan Aron, pacientul român numărul 24 diagnosticat cu COVID-19

Reading Time: 5 minute

Cum se simt oamenii care au ieșit pozitiv la testarea pentru noul coronavirus? Cum este în spital în aceste zile? Cât de mult te afectează când descoperi că ești infectat cu acest virus care a reușit să oprească în loc întreaga planetă am aflat de la Bogdan Aron, partener la 2Performant, care de o săptămână este internat la spitalul Victor Babeș.

Cum te simți? Este o boală… grea? Nu știu sincer cum să întreb mai exact acest lucru ca să înțelegem noi, acasă, cum este această boală.

Fizic mă simt bine, provocarea a fost mai degrabă psihică și a fost amplificată de panica și de haosul din jur. Aș vrea în primul rând să vă spun că asemănarea cu gripa există, simptomele sunt cam aceleași – din câte mi le amintesc, pentru că n-am mai fost gripat de mult timp. De mai mulți ani mă vaccinez antigripal. DAR, și o zic foarte serios, cred că e un mare pericol să ne liniștim cu gândul că „e o gripă, am mai avut gripe, o să treacă…”!

După tot ce am trăit și simțit în ultimele zile, cred că atitudinea care ne dă o șansă în fața acestei situații pe care specialiștii încă nu o stăpânesc integral este să fim mai precauți decât am fost la orice alt tip de răceală sau gripă sau viroză.

Unul dintre motivele majore pentru asta este că purtăm cu toții o mare răspundere față de oamenii vulnerabili dimprejur – pe care îi putem pune în pericol extrem de mare fără ca măcar să ne dăm seama: oamenii în vârstă sau cu alte boli asociate.

Răspunderea s-a transformat în cazul meu în grijă. M-am întâlnit și-am vorbit cu mulți oameni în zilele de dinainte să apară simptomele care m-au făcut să vin la Matei Balș să mă testeze.

Pe lângă prieteni și familie, mă îngrijorează starea colegilor de la 2Performant și a familiilor lor. Până acum toată lumea este bine și îmi doresc din tot sufletul să rămână așa.

În plus, presiunea socială și panica pe care le simțeam și înainte să ajung în spital se resimt puternic și aici. E greu să fii bolnav de ceva despre care nu există informații și care produce schimbări sociale atât de profunde în timp atât de scurt.

Ai trecut prin momente periculoase pentru viața ta?

Nu am simțit până acum că îmi este viața pusă în pericol de această afecțiune.

Poți să-mi spui, te rog, ce simptome ai avut înainte de internare?

Am făcut febră 39,2˚C în seara în care am făcut testul și am simțit o stare de oboseală cu mai multe zile înainte.

Ancheta epidemiologică a fost ceva complicat sau medicii au recunoscut ușor acest virus?

Nu au recunoscut ușor. Eu fusesem la niște întâlniri de business în Marea Britanie, de unde m-am întors pe 27 februarie, iar la momentul respectiv acea regiune nu era considerată zonă de risc. Cred că nici acum nu este. Chiar și vaccinat au bănuit mai degrabă o gripă, dar mi-au făcut și testul de COVID-19, ca să fie totuși siguri.

Interacțiunea cu cadrele medicale în perioada de spitalizare este OK?

Da, toată lumea de la Victor Babeș care s-a ocupat și se ocupă de mine mi-a lăsat o impresie foarte bună. Oamenii sunt competenți și empatici, le mulțumesc tuturor! Din păcate, cheia acum cred că nu este doar la priceperea medicilor și a asistentelor, ci mai mult la capacitatea sistemului de sănătate de a afla câte cazuri există cu adevărat și de a prelua și trata cazurile care devin grave.

Cum sunt condițiile din spital?

Condițiile sunt foarte bune, din multe puncte de vedere similare cu ce am văzut în sistemul medical privat.

Înțeleg medicii cum evoluează acest virus?

Cum ziceam, simt că sunt pe mâini bune: medicul meu curant îmi răspunde la tot ce întreb și este la curent cu practicile din alte spitale. Asta e ce vă pot spune ca pacient. Ca om interesat să afle mai multe, mi-e clar că putem înțelege mai multe despre ce se întâmplă – și prin asta să ne ținem sub control teama și confuzia – doar dacă ne informăm din surse medicale oficiale: OMS, Ministerul Sănătății.

E panică în rândul pacienților sau al medicilor? Întreb pentru ca, acasă, oamenii sunt speriați.

N-am simțit asta în spital, dar eu interacționez cu foarte puțini oameni. Ei (personalul medical) par să aibă lucrurile sub control, dar cred că asta e posibil cât sunt cazuri ușoare și în număr mic. De-asta și ce ziceam mai sus: este foarte important să îi protejăm pe cei dimprejur care sunt mai vulnerabili.

De ce ai decis să-ți spui povestea pe Facebook?

Postarea de Facebook nu a fost primul lucru pe care l-am făcut ca să anunț. Am sunat sau le-am scris cât mai multora dintre oamenii cu care mă întâlnisem în zilele anterioare.

Apoi am apelat la Facebook, așa cum fac ori de câte ori sunt lucruri care țin de mine și care cred că sunt importante și pentru ceilalți. Acum, cu toată panica asta, mi s-a părut cu atât mai important să las deoparte rușinea și vinovăția și să acționez conform conștiinței mele de om care știe că nu e singur pe lume. Mi-a fost clar din start că mă aflu într-o situație cu potențial major de a deveni serioasă pentru mine și cei apropiați, dar și pentru toți oamenii pe care fără să vreau îi expusesem la virusul pe care îl purtam deja în acele momente.

În plus, oamenii mă cunosc pentru activitatea mea la 2Performant și am vrut să-i asigur că este totul în regulă. Colegii mei sunt în izolare și ei, dar noi suntem o companie de tehnologie și asta ne ajută să putem opera ușor și de la distanță. Businessul este construit să fie dinamic, să se adapteze rapid la schimbări. Ne facem treaba în continuare: ajutăm businessurile să aibă vânzări și awareness, încasăm banii de la ele și îi plătim mai departe către influenceri și afiliați. Știm că e posibil să apară provocări, dar pare că după prima săptămână de remote work ne descurcăm de minune. Ajută și comerțul online, care în perioada aceasta înregistrează creșteri. Sperăm ca oamenii să plătească mai mult cu cardul, pentru că asta ar face treaba mult mai ușoară pentru toată industria care lucrează ca ei să primească produsele pe care le comandă.

Ai avut reacții negative după ce ai scris postul? Din partea celor de la spital.

Nu am avut reacții negative. Dimpotrivă. Am avut susținere din partea celor din jurul meu. Cred că am avut și noroc să mă înconjor de oameni buni de-a lungul timpului.

Încurajez pe toți cei care știu că sunt confirmați pozitiv cu COVID-19 să spună tuturor celor pe care i-au expus prin contact direct și chiar să dea feedback constructiv pe cât se poate autorităților și cadrelor medicale cu care interacționează. Nimeni nu știe exact cum se rezolvă situația în care suntem cu toții, trebuie să colaborăm și împreună să ajungem la soluție.

Cum au reacționat apropiații tăi când ai spus că ești bolnav?

M-au încurajat. Și eu pe ei.

De unde crezi că ai luat virusul? Poate e stupidă întrebarea, dar îți poți da seama, derulând filmul întâmplărilor?

Nu. N-am nicio idee. Am fost în contact cu cei din delegația de la Londra și nimeni nu a avut simptome. Perioada de izolare pentru ei a expirat, pentru că au trecut cele 14 zile de la contactul cu mine.

Cât crezi că mai stai în spital?

Stau în spital până îmi ies două teste consecutiv negative.

Bogdan Aron este partener în cadrul 2Performant.com – platformă de marketing care prin intermediul tehnologiei dezvoltate permite celor peste 600 de businessuri înscrise să lucreze cu oricât de mulți influenceri și afiliați. Bogdan are o experiență cumulată de peste 15 ani în mediul digital, este pasionat de tehnologie, finanțe, e-commerce și are un MBA obținut la Maastricht School of Management.

Pentru mai multe știri, informații și sfaturi pentru companii legate de continuitatea businessului în condițiile actualei pandemii de COVID-19 accesează secțiunea specială BizRemote.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: