Stiri Tech

Cum elimini punctele fierbinti din centrele de date

31 aug. 2015 3 min

Cum elimini punctele fierbinti din centrele de date

Reading Time: 3 minute

Una dintre principalele amenintari in functionarea centrelor de date o reprezinta aparitia punctelor fierbinti (hot spots), care afecteaza performantele si fiabilitatea serverelor si care pot aduce pierderi semnificative unei afaceri. „Conform unui studiu realizat de Institutul Uptime, 10% dintre rack-urile centrelor de date inregistreaza temperaturi mai ridicate decât cele recomandate de normele in vigoare. Pe masura ce media densitatii puterii rack-urilor creste spre 5 kW/rack sau chiar mai mult, ne asteptam ca procentul de centre de date cu puncte fierbinti sa se amplifice in urmatorii ani. De aceea, credem ca este esential pentru managerii centrelor de date sa ia masurile potrivite cât mai rapid posibil, iar pentru a putea face acest lucru au nevoie sa stie ce inseamna de fapt un punct fierbinte, care sunt cauzele aparitiei lui si ce pasi trebuie sa urmeze pentru a-l elimina”, precizeaza Mirela Danciu, Vicepresedintele APC by Schneider Electric.

Un punct fierbinte nu reprezinta orice zona cu temperatura ridicata din interiorul unui centru de date, ci doar acel punct localizat in zona de absorbtie a aerului de racire in echipamentul IT, unde temperatura masurata este mai mare decât valoarea preconizata, potrivit recomandarilor ASHRAE TC 9.92 (Comitetul Tehnic 9.92 al Societatii Americane a Inginerilor Specializati in Echipamente de Incalzire, Refrigerare si Climatizare). De cele mai multe ori, punctele fierbinti apar in partea superioara a rack-urilor si se pot forma chiar si atunci când exista o capacitate suficienta de racire, principala cauza constând in utilizarea neadecvata a capacitatii de racire si in lipsa de management a circulatiei aerului.

Cele cinci bune practici identificate de APC by Schneider Electric pentru eliminarea punctelor fierbinti in centrele de date:

  1. Managementul circulatiei aerului in rack

Multe puncte fierbinti apar din cauza recircularii aerului uzat si incalzit in interiorul sau in jurul rack-ului, in special in spatiile libere dintre echipamente sau in spatiile de trecere a cablurilor. Folosirea panourilor de obturare a spatiilor libere dintre echipamente si a benzilor cu perie pentru spatiile de trecere a cablurilor este una dintre cele mai simple si mai eficiente metode din punctul de vedere al costurilor pentru imbunatatirea circulatiei aerului in rack. Procedurile de operare a unui centru de date ar trebui actualizate astfel incât sa prevada instalarea panourilor de obturare si a benzilor cu perie la finalul tuturor proceselor de mutare, extindere sau alte modificari.

  1. Managementul circulatiei aerului in incinta

Dupa imbunatatirea managementului circulatiei aerului in rack, urmatorul pas important este imbunatatirea managementului circulatiei aerului din incinta. Pentru inceput, orice deschidere din podeaua suspendata trebuie obturata. Se recomanda folosirea benzilor cu perie pentru izolarea decupajelor pentru trecerea cablurilor din spatele rack-urilor si de sub unitatile de distribuire a energiei (PDU). Aceste deschideri cauzeaza majoritatea pierderilor de aer nedorite. De aceea, este important ca golurile din jurul unitatilor de racire, precum si alte orificii din podea sa fie izolate cu spuma, iar placile de pardoseala lipsa sau perforate sa fie inlocuite cu altele noi, mai rezistente.

  1. Relocarea sarcinilor cu probleme

Punctele fierbinti pot fi rezolvate prin identificarea sarcinilor cu probleme si mutarea lor intr-un rack cu o densitate scazuta. Este recomandat sa se asigure o capacitate de alimentare si racire la o valoare medie, sub valoarea potentiala maxima a incintei, si sa se disipeze sarcina incintei, atunci când depaseste valoarea medie proiectata, prin divizarea echipamentului in mai multe incinte de rack. Impartirea echipamentului in mai multe rack-uri lasa liber intre acestea un spatiu vertical considerabil. Spatiul creat astfel pe verticala si neutilizat trebuie acoperit cu panouri pentru a preveni degradarea performantelor de racire. Daca este posibila intreruperea functionarii unui server sau a unei alte parti importante a echipamentului, aceasta solutie poate rezolva problema unui punct fierbinte, fara cheltuieli mari.

  1. Schimbarea locatiei senzorului de temperatura a aerului

Cele mai multe centre de date vechi sunt prevazute cu termostate instalate in curentul de aer de retur catre unitatea de racire, unde fluxul de aer poate fi imprevizibil. Acest lucru mai poate rezulta in alimentarea neregulata a unitatii de racire, care poate duce la variatii ale temperaturii de intrare in server. Relocarea termostatelor la fluxul de aer de alimentare, unde aerul descarcat poate fi controlat intr-un mod predictibil, va conduce la temperaturi de intrare uniforme.

  1. Implementarea unei solutii de management al infrastructurii centrelor de date (DCIM)

Exista sisteme care controleaza unitatile individuale de racire din incinte pe baza temperaturilor inregistrate in partea din fata a rack-urilor IT. Aceste sisteme folosesc algoritmi de invatare pentru a anticipa in mod dinamic si a ajusta vitezele ventilatoarelor din unitatile de racire, identificând unitatile care pot fi dezactivate. Controlarea volumului de aer in centrul de date poate limita volumul de aer recirculat. Un exemplu de astfel de sistem este sistemul de racire Vigilent.

Pe termen lung, punctele fierbinti pot deveni un adevarat pericol nu doar pentru siguranta si eficienta echipamentului IT, ci si pentru garantiile sau serviciile de mentenanta furnizate de producatorii de hardware. De aceea, este necesar ca administratorii centrelor de date sa nu se rezume la pasii comuni precum masurarea manuala sau monitorizarea automata, ci sa opteze pentru solutii avansate de management al circulatiei aerului si al infrastructurii centrelor de date care pot elimina definitiv problema punctelor fierbinti.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: