Cum creștem bunăstarea?
Reading Time: 3 minuteAgricultura, construcțiile, serviciile și industria sunt motoarele care pot duce bunăstarea economică de la 8.000 euro PIB pe locuitor, la 20.000 euro PIB pe locuitor, consideră Sergiu Oprescu, președinte executiv al Alpha Bank România și președinte al Consiliul Director al Asociației Române a Băncilor (ARB).
“Mi-aș dori să ajungem în zona țărilor cu un PIB per capita de peste 20.000 de euro. Asta ar însemna, de fapt, o dublare a PIB-ului in România, dar această dublare trebuie finanțată”, a declarat Sergiu Oprescu, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB și Alpha Bank.
Oprescu a arătat că există o legătura intrinsecă între finanțare și bunăstarea economică. “În România, bunăstarea economică este 8.000 euro per capita și finanțarea este de 2.400 euro pe capita – și companii si persoane fizice. Împărțim 8000 la 2.400 și dă un factor de multiplicare de 3,5. Un factor de multiplicare pe care îl putem lua în calcul când ne uităm la cât finanțăm și cât din finanțare se traduce în bunăstare”, a explicat președintele executiv al Alpha Bank.
O comparație a acestui factor de multiplicare și a nivelului de finanțare din România cu nivelurile din alte țări arată potențialul de dezvoltare pe care țara noastră îl are.
“Avem o energie potențială mare (…) Dacă suntem suficient de buni, fără să derapăm, poate că ajungem la acel indicator de 20.000 de euro bunăstare economică (PIB/locuitor n.r.). Dacă am lua un parcurs normal de creștre a creditării (…) bunăstarea exprimată în PIB per capita ar crește si am depași alte țări, am fi în altă zonă”, a spus Oprescu. El a arătat că există și un paradox – zona de 8.000 – 10.000 de euro PIB per capita este o zona calduță. “Este o zonă în care te poți duce în excursii, te simți relativ mai bine comparativ cu alții. E o capcană a satisfacției temporare faptul că mă mențin în această zonă”, a adăugat președintele executiv al Alpha Bank.
Sergiu Oprescu a arătat că trebuie să ne uităm atent la corelația între finanțare și bunăstare economică și să vedem punctele tari ale României. “Acest factor mare de multiplicare este un punct tare pentru România. Faptul ca suntem subfinanțați, că avem o economie care este subfinanțată dar care totuși funcționează din punct de vedere al randamentului de creștere economică”, a spus a adăugat președintele executiv al Alpha Bank.
Potențialul trebui însă, tradus în realitate. “Să ne imaginam că vrem să plecăm dintr-un aeroport de 8000 euro per capita și vrem să aterizam la 20.000 euro per capita. Cum aș putea să fac acest traseu? Ce motoare îmi trebuie?”, a spus Oprescu.
Cele patru motoare care pot duce România de la 8.000 euro PIB per capita, la un nivel de dezvoltare de 20.000 de euro PIB per capita sunt: agricultura, construcțiile, serviciile și industria, spune președintele executiv al Alpha Bank. El a arătat că dacă ne uităm cum au procedat alte țări europene care au crescut nivelul PIB per capita de la 10.000 la 20.000 de euro, vom vedea că 17 țări europene au folosit ca motor de creștere serviciile. Alte cinci țări au folosit ca motor de creștere industria, iar alte câteva agricultura. “Avantajul pe care România îl are comparativ cu aceste țări este că poate folosi toate cele patru motoare (…) și putem să le finanțăm pe toate patru”, a subliniat Sergiu Oprescu.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz