Cum cred managerii că va evolua activitatea economică în lunile următoare
Reading Time: 2 minuteActivităţile din industrie, construcţii şi servicii vor avea o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni, arată percepţia managerilor în cadrul anchetei conjuncturale realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%). Totodată, referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare, arată analiza INS.
Analiza INS este o anchetă de conjunctură și reflectă estimările făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice. Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu.
În cazul preţurilor produselor industriale se prognozează o oarecare stabilitate în următoarele trei luni, pe fondul unui sold conjunctural de +5%.
Estimările din luna septembrie evidenţiază faptul că, în activitatea de construcţii, se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%), pe parcursul următoarelor trei luni. În plus, managerii estimează că numărul de salariaţi va fi relativ stabil, cu un sold conjunctural de -1%.
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +8%).
În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +13%). Pe acelaşi sector de activitate, angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).
Pentru următoarea perioadă de trei luni, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).
Pe segmentul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%), precum şi o oarecare stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).
Managerii sunt de părere că preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate şi un sold conjunctural de -1%.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz