Cum arată proiectele înscrise de câștigătorii RESPO CITY 2023
Reading Time: 5 minuteCinci studenți ai Facultății de Arhitectură din Iași au fost desemnați marii câștigători ai concursului RESPO CITY, ediția 2023, cea mai importantă competiție de design urban sustenabil din România, inițiată de Asociația RESPO DEEE, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
În urma votului juriului de specialitate, echipa formată din Lavinia Aroșculesei, Ioana Alexandra Scutariu, Ioana-Cătălina Ospiru, Ramona-Andreea Rebenciuc și Vlad Boca și proiectul lor, GRID, au ocupat locul 1 în clasament, câștigând astfel premiul în valoare de 5.000 de euro.
Tinerii s-au numărat printre cei 143 de studenți care au înscris în concursul RESPO CITY nu mai puțin de 46 de proiecte de amenajare urbană, ce prezintă propria viziune asupra viitoarelor orașe sustenabile din România.
Pe locul doi s-au clasat Ștefania Burlacu și Sabrina Stoica, studente la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București. Proiectul lor, numit RE-SPOT, a fost premiat de organizatori cu suma de 2.000 de euro.
Locul trei i-a aparținut lui Alexandru-Aurel Tudoroiu, student la Facultatea de Arhitectură și Design din Timișoara. Acesta a realizat proiectul RE-USE BOX și a câștigat premiul de 1.000 de euro.
În ce a constat concursul
Toți studenții participanți au înscris, pe respocity.ro, proiecte de amenajare a unor zone specifice în Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București. Mai exact, conform regulamentului, studenții au proiectat un centru de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), pe unul dintre cele patru situri propuse, din cele patru orașe.
Acolo populația va putea să aducă echipamentele electrice și electronice ieșite din uz, pentru a fi colectate corespunzător, urmând ca acestea să ajungă apoi în zonele de reciclare, înlăturând astfel pericolul de a polua mediul înconjurător.
Zona de colectare a DEEE-urilor are o suprafață de 200 m2. În plus, centrul a trebuit să includă și o zonă verde de recreere pentru public (40% din totalul suprafeței) și o zonă pentru educare și conștientizare a vizitatorilor.
Regulamentul concursului prevede și faptul că aceste centre trebuie proiectate încât să poată fi adaptate și celorlalte situri din țară. Astfel, participantul a trebuit să schițeze și un plan de situație în care demonstrează că modulele propuse pentru situl ales pot fi adaptate la fiecare dintre celelalte situri. În acest mod, soluția dezvoltată trebuie să fie una modulară, adaptabilă, reversibilă și sustenabilă prin design.
Proiectele depuse au fost analizate de un juriu de specialitate, iar zece dintre acestea au intrat în marea finală.
Juriul de specialitate
• Ștefan Ghenciulescu – redactor-șef Zeppelin Magazine și conferențiar Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București
• Mihai Drăgan – director comunicare în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
• Șerban Țigănaș – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj Napoca
• Cristian Blidariu – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara
• Lorena Brează – fondator The Challenge Academy
• Răzvan Nica – prodecan Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” (Universitatea „Gh. Asachi” din Iași)
• Amalia Enache – prezentator Știrile PRO TV, Special Guest
Finala concursului a avut la Scenario One Tower din București, în prezența a peste 100 de invitați. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost reprezentat de Bogdan Bălănișcu, Secretar de Stat.
Tot ceea ce înseamnă activitate în care sunt implicați studenții înseamnă o activitate aproape de inima mea pentru că de pe aceeași linie vin și eu. Și eu când eram student am fost foarte implicat din această perspectivă în Centrul Universitar Iași. Dincolo de mandatul acesta vremelnic de Secretar de Stat, acasă pentru mine înseamnă Iașiul.
Felicitări pentru că reușiți să organizați acest eveniment despre care deja putem să spunem că este o tradiție, fiind la a doua ediție. Problema DEEE-urilor la nivel național este una apăsătoare, pe care trebuie să reușim să o rezolvăm într-un fel sau altul, iar ceea ce ați reușit dumneavoastră să organizați în acest an contează foarte mult. Ați mers pe direcția de conștientizare și ați dat generațiilor tinere posibilitatea să își prezinte ideile, soluțiile și să contribuie practic la ceea ce înseamnă dezvoltarea comunităților noastre.
Din punctul acesta de vedere, toți studenții care s-au înscris în acest concurs merită toate aprecierile noastre, fie că suntem simpli cetățeni sau reprezentăm instituții publice. Pentru instituțiile publice de la nivel local și central trebuie să fie un semnal de alarmă și să fim conștienți că trebuie să susținem generațiile tinere, pe cei care au creativitate și dorința de a face comunitatea în care noi trăim mai bună din perspectiva protecției mediului.
Bogdan Bălănișcu, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
RESPO CITY, la a doua ediție
Concursul RESPO CITY pregătește România pentru integrarea activității de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în viața de zi cu zi a orașelor și a locuitorilor lor. La centrele proiectate de studenți, dacă vor fi transformate în realitate, cetățenii vor putea aduce DEEE-urile spre colectare responsabilă. Acolo vor exista și spații de întâlnire pentru comunitate, locuri de joacă pentru copii, colțuri dedicate schimbului de idei și conferințelor cu scop educativ de mediu.
Ne aflăm acum la a doua ediție a acestui concurs și suntem deosebit de încântați să vedem că 143 de studenți și-au folosit cunoștințele, creativitatea și viziunea pentru a contribui la construirea unui viitor sustenabil în România. Primăria Municipiului Iași este anul acesta partener al concursului RESPO CITY, iar împreună facem un pas înainte pentru a transforma viziunea studenților dintr-un proiect în realitate. Mi-aș dori ca și alte unități administrativ-terioriale să preia proiectele și să le pună în aplicare.
Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE
Finaliștii RESPO CITY au fost susținuți inclusiv de celebrități, în cadrul evenimentului de gală, prezentat de Teodora Tompea. Andreea Marin, Cătălin Măruță, Elisabeta Lipă, Simona Pătruleasa, Andreea Bălan și Andreea Perju au fost alături de studenții desemnați câștigătorii ediției din acest an.
RESPO CITY, ajuns deja la ediția a doua, este cel mai mare concurs de design urban din România, inițiat de Asociația RESPO DEEE, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Anul acesta, competiția are sprijinul Primăriei Iași şi susţinerea MIELE și BCR.
Primăria Municipiului Iași și-a manifestat deschiderea de a transforma în realitate viziunea studenților. Prin acest parteneriat, Primăria Iași va examina cu atenție proiectele finaliștilor concursului RESPO CITY și poate decide în ce măsură unul dintre aceste concepte este în acord cu direcția de dezvoltare urbană a municipiului. Acesta poate fi punctul de plecare pentru planurile viitoare de amenajare ale orașului, în scopul creării unei zone dedicate responsabilității de mediu.
RESPO CITY este și cel mai premiat și apreciat concurs de design urban la nivel național, distins cu Premiul pentru sustenabilitate la Gala “Valori de România”, organizată de Revista BIZ, și un premiu special la FORBES Life Awards 2022.
Concursul RESPO CITY se desfășoară și în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din București, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din cadrul Universității Oradea, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca și Facultatea de Arhitectură din Iași.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz