De ce are acest Airbus aripi de vultur?
Reading Time: < 1 minutAirbus a prezentat un design conceptual al unei aeronave inspirat de penajul unei păsări de pradă. Compania speră ca noua generație de ingineri în aeronautică să fie încurajată astfel să se diferențieze prin aplicarea tehnologiilor de cercetare ale Airbus în propulsia hibrid-electrică sau în sisteme de control activ.
Conceptul poartă numele de „Bird of Prey” (Pasăre de pradă) și a fost dezvăluit de către Liam Fox, secretarul de stat britanic responsabil de Comerțul Internațional, în cadrul expoziției Royal International Air Tattoo.
„Deși aeronava nu se va construi, scopul proiectului este de a motiva viitoarea generație de ingineri. Pasărea noastră de pradă a fost concepută să-i inspire pe tineri și să creeze acel factor atractiv ce i-ar determina să ia în calcul o carieră în sectorul extrem de important al aeronauticii”, a precizat Martin Aston, Senior Manager la Airbus.
Capacitatea unei astfel de aeronave ar putea fi de aproape 80 de pasageri și ar consuma cu 30-50% mai puțin combustibil decât o aeronavă convențională de aceeași dimensiune cu „Bird of Prey”. Aeronava are la bază idei realiste pentru viitoarele avioane destinate zborurilor regionale, cum ar fi îmbinarea aripilor în fuzelaj printr-un arc aerodinamic similar aripilor de vultur.
„Printre prioritățile industriei aviatice se numără sustenabilitatea – să facem zborurile tot mai ecologice și mai silențioase. Știm din proiectul avionului de pasageri A350 XWB că, prin imitarea biologiei, învățăm de la natură cele mai folositoare lecții legate de design”, a adăugat Martin Aston.
Designul a fost gândit pentru o aeronavă hibrid-electrică propulsată cu elice, este precizat în comunicatul de presă Airbus. Avionul este inspirat de mecanica eficientă a păsărilor de pradă cu structuri pe aripi și în coadă având pene ce pot fi acționate individual, asigurând astfel controlul activ.
Foto: Airbus
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz