Stiri Analize Lifestyle

Cum a fost sprijinit sectorul cărții, de către autoritățile din Europa, în timpul pandemiei

8 iul. 2021 11 min

Cum a fost sprijinit sectorul cărții, de către autoritățile din Europa, în timpul pandemiei

Reading Time: 11 minute

Impactul pandemiei din 2020 asupra industriei editoriale europene a necesitat măsuri publice pentru susținerea redresării, așa cum este ilustrat în cartea albă publicată de Centrul pentru carte și lectură (CEPELL) în colaborare cu Departamentul de cercetare al Asociației Editorilor din Italia (AIE) și Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato Dall ‘emergenza a un piano per la ripartenza. Libro bianco sulla lettura e i consumi culturali in Italia(2020-2021) / (De la starea de urgență la un plan de redresare. Cartea albă privind lectura și consumul cultural în Italia 2020-2021), un raport preluat de Asociația Editorilor din România.

Franța

Unul dintre cele mai semnificative exemple, în ceea ce privește valoarea și sfera ajutorului acordat întregii industrii, este Franța, ajutorul fiind implementat prin CNL (Centre National du Livre – Centrul Național de Carte). O măsură inițială, la sfârșitul lunii martie, a relaxat condițiile de acces la ajutorul CNL, a prelungit data de expirare cu un an pentru toate granturile prevăzute a se finaliza între 15 martie și 1 septembrie 2020 și a simplificat procedurile de accesare a fondurilor de către autori și editori pentru crearea și publicarea de noi lucrări și de către librăriile francofone pentru proiecte externe.

Ulterior, din nou prin CNL, au fost alocate următoarele fonduri:

  • 2 milioane de euro =  ajutor pentru autori
  • 5 milioane de euro pentru editorii mici, dintre care 850.000 euro pentru cele mai mici edituri independente (cu o cifră de afaceri netă anuală sub 500.000 de euro) și 4,2 milioane pentru editurile cu o cifră de afaceri de până la 10 milioane.
  • un milion de euro librăriilor francofone din străinătate.

Librăriile au primit un sprijin și mai mare: în iunie, la CNL a fost înființat un fond de 25 de milioane de euro pentru a sprijini redeschiderea librăriilor independente după ieșirea din carantină. În plus, 12 milioane de euro (repartizați în 2020 și 2021) au fost alocați pentru a sprijini investițiile librăriilor în modernizare, echipamente IT și dezvoltarea site-urilor de comerț electronic.

Apoi, în septembrie, guvernul francez a anunțat un nou plan de relansare a sectorului, care a inclus:

  • 30 de milioane de euro pentru renovarea bibliotecilor (18 milioane euro pentru renovarea energiei durabile a clădirilor și 12 milioane euro pentru prelungirea programului de lucru);
  • 6 milioane de euro pentru renovarea librăriilor (atât a celor fizice, cât și a celor electronice);
  • 10 milioane de euro (5 în 2021 și 5 în 2022) pentru reînnoirea stocurilor bibliotecilor prin achiziționarea de cărți noi în librării fizice;
  • 7 milioane de euro pe doi ani pentru finanțarea unui voucher de carte pentru tineri ca parte a programului „Jeunes en librairie” (Tinerii in librării). Inițiativa implică profesori și librari și își propune să ajute adolescenții să descopere rolul librăriilor în lanțul de carte.

În ceea ce privește accesarea măsurilor de sprijin adresate tuturor companiilor, se estimează că, la jumătatea lunii iunie, editorii și vânzătorii din librării primiseră subvenții de peste 17 milioane de euro pentru a sprijini șomajul parțial și că, în perioada martie – mai, librăriile cu maximum 10 angajați au însumat 10 milioane de euro scutiri de la plata contribuțiilor de securitate socială pentru microîntreprinderi închise în carantină.

Germania

Pachetul german pentru relansarea industriilor creative, NEUSTART KULTUR, include un fond de 30 de milioane de euro pentru a sprijini autori, evenimente literare, traduceri, editori și vânzători de cărți. Este compus din:

  • 10 milioane de euro pentru editori, pentru a susține proiecte de producție de cărți, cărți electronice și cărți audio (limitat la un proiect pe editură și două pe grup editorial). Subvenția acoperă costurile de tipărire și producție și variază de la minimum 2.500 euro la maximum 7.500 de euro, cu posibilitatea unei finanțări mai mari (10.000 de euro pentru cărți și 8.000 de euro pentru cărți audio) dacă se utilizează procese de producție durabile.
  • 10 milioane de euro pentru librării (cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 2 milioane) pentru a sprijini dezvoltarea canalelor digitale de distribuție și de vânzare, în special pentru finanțarea site-urilor de comerț electronic, a activităților de social media, a infrastructurii și securității IT și a materialelor de promovare profesioniste (de ex. videoclipuri). Subvenția variază între 1.500 și 7.500 de euro.
  • 5 milioane de euro pentru creșterea Fondului pentru literatură, pentru a ajuta autorii și promotorii de evenimente literare. Activitățile finanțate includ onorariile autorilor pentru participarea lor la evenimente și sprijinirea dezvoltării de formate inovatoare, inclusiv a celor digitale, pentru evenimente literare.
  • O suplimentare cu 5 milioane de euro a Fondului de traduceri, pentru a sprijini traducerile din și în germană. Una dintre noile măsuri introduse este crearea unei platforme online pentru a facilita colaborarea la distanță. Pe lângă traducători, și editorii beneficiază de acest fond, deoarece acoperă și costurile de traducere. Aceste fonduri sunt disponibile până la sfârșitul anului 2021.
  • O finanțare substanțială a fost alocată sectorului școlar: 100 de milioane de euro pentru a permite școlilor să achiziționeze conținut pentru învățământ la distanță și pentru a spori utilizarea platformelor digitale.

Regatul Unit

Ca parte a unui vast program de 1,57 miliarde de lire sterline pentru industriile creative, Departamentul Regatului Unit pentru Digital, Cultură, Media și Sport a alocat 2,7 milioane pentru sectorul „literatură”: editori, festivaluri literare, organisme publice, organizații caritabile și organizații non-profit. Fondul a fost deschis pentru aplicații în perioada 10 august – 4 septembrie. Editorii au putut solicita subvenții pentru proiecte editoriale(ficțiune, non-ficțiune, cărți ilustrate pentru copii, manga și benzi desenate și poezie), pentru evenimente literare live și pentru traduceri.

În plus față de alocarea de noi fonduri, s-au oferit scutiri de impozite pentru unele industrii creative, dar nu și pentru sectorul editorial, în ciuda solicitărilor venite de la Asociația Editorilor din UK.

Consiliul pentru Arte din Marea Britanie a alocat un fond de urgență de 50 de milioane de lire sterline (maximum 35.000/solicitant) pentru organizațiile din sectorul cultural care au suferit pierderi demonstrabile în timpul pandemiei. Fondul este rezervat organizațiilor (artă, literatură, muzee și biblioteci) care au primit în trecut fonduri de la Consiliul Artelor sau alte fonduri publice pentru proiecte sau activități culturale.

În cele din urmă, în vederea creșterii cererii publice, Consiliul pentru Arte a aprobat 151.000 de lire sterline  pentru biblioteci ca să cumpere cărți electronice și cărți audio, subliniind și înmulțirea utilizatorilor de servicii digitale în cursul lunii martie (până la 600 % față de aceeași perioadă a anului trecut). Schema va face ca fiecare dintre cele 151 de biblioteci publice din Anglia să primească 1.000 de lire sterline pentru achiziționarea imediată de noi produse digitale.

Spania

Ministerul Spaniol al Culturii și Sportului, împreună cu Sociedad de Garantía Recíproca Audiovisual Fianzas (CREA SGR), instituția de finanțare paneuropeană și societatea de garantare mutuală, au lansat o facilitate de garantare a creditelor care ar trebui să ofere până la 780 milioane de euro pentru industriile culturale și creative. Programul include linii de credit garantate pentru diferitele industrii din acest sector (fiecare cu un buget minim de 40 de milioane de euro), inclusiv sectorul editorial, și este implementat prin Facilitatea de garantare a sectoarelor culturale și creative a Comisiei Europene (Programul Europa creativă).

Ca ajutoare directe, 4 milioane de euro au fost alocate librăriilor independente, parte a unui program de sprijin pentru industriile creative în valoare totală de 75 de milioane de euro.

Pentru susținerea consumului cultural, autoritățile locale au întreprins următoarele măsuri:

  • Fonduri speciale pentru achizițiile de cărți de bibliotecă au fost activate de comunitățile autonome Madrid (4 milioane de euro), Barcelona (un milion) și Valencia (500.000 euro), precum și de guvernele Cataloniei (un milion) și Andaluzia (750.000 euro).
  • Mai multe orașe au finanțat vouchere pentru consum cultural, în valoare totală de aproape 2 milioane de euro.
  • Asociația editorilor a solicitat extinderea ambelor linii de acțiune la nivel național.

Alte țări europene

În multe dintre celelalte țări europene, s-a acordat o atenție specială susținerii creației, prin contribuții directe către autori și traducători, banii provenind atât din sectorul public, cât și – în mod similar cu ceea ce face SIAE în Italia – de la organismele de gestiune colectivă.

În iunie, societatea colectivă de drepturi de autor Literar Mechana din Austria a anunțat un program de sprijin pentru sector: un milion de euro pentru editori și 1,5 milioane pentru autori. Programul de sprijin folosește fondul SKE – Soziale & kulturelle Einrichtungen der Austromechana pentru promovarea culturii și a artelor și oferă subvenții de până la 25.000 de euro/editură pentru plata drepturilor de autor, pentru a acoperi nevoile imediate de lichiditate. În plus, Secretariatul de stat austriac a mărit fondul de finanțare pentru edituri de la 2,2 la 3 milioane de euro.

În Belgia, Fondul pentru literatură flamandă a primit fonduri suplimentare pentru a compensa autorii, traducătorii și ilustratorii pentru pierderea unor sume din drepturi de autor și a celor cauzate de anularea evenimentelor literare. Norvegia a acordat, de asemenea, subvenții suplimentare pentru autori.

În Olanda, o mare parte din cei 300 de milioane de euro alocați sectorului cultural au fost direcționați către structuri (cum ar fi muzee și fonduri literare) care oferă contribuții artiștilor și creatorilor de opere, însă nu atât de mult producătorilor. Trebuie reamintit faptul că piața editorială olandeză a fost mai puțin afectată de pandemie decât alte țări europene și că majoritatea librăriilor sale au rămas deschise în timpul primului val al pandemiei, astfel încât sprijinul public s-a concentrat mai mult asupra altor sectoare culturale mai afectate. În plus, Fundația Olandeză pentru Literatură a lansat un apel extraordinar pentru contribuții pentru traduceri din olandeză (100.000 euro) pentru a ajuta traducătorii să găsească noi angajamente și pentru a încuraja publicarea de noi traduceri.

Măsurile de sprijinire a laturii creative a lanțului valoric se referă adesea direct la editori, deoarece finanțarea este destinată proiectelor editoriale. În Belgia, administrația valonă, de exemplu, a alocat un fond de 650.000 de euro pentru autori, editori, ilustratori, traducători și alți profesioniști din domeniul cărții cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 500.000 de euro. Finanțarea este alocată relansării și adaptării proiectelor amânate sau anulate din cauza pandemiei (publicarea de titluri, evenimente promoționale și ateliere literare).

Luxemburgul a mărit, de asemenea, numărul proiectelor de publicare eligibile pentru ajutor financiar pentru publicare prin Fondul Cultural Național (Fonds Culturel National), la fel ca Letonia, care a alocat 250.000 de euro din fondul de urgență pentru industriile culturale (32 milioane) pentru a crește finanțarea pentru proiecte de carte, care trebuie alocate până la sfârșitul anului, în timp ce Portugalia a alocat subvenții de 45.000 de euro pentru a sprijini autorii în crearea de noi lucrări.

Slovacia a oferit o nouă rundă de ajutor autorilor și traducătorilor pentru depunerea de proiecte viitoare, în timp ce Republica Cehă a alocat 700.000 de euro subvenții editorilor pentru a sprijini publicarea de noi cărți. Această măsură este considerată în mare măsură insuficientă de către asociația editorilor și librarilor, care au propus introducerea unei contribuții directe pentru editori calculată pe baza titlurilor publicate în cursul anului (în valoare de aproximativ 1.700 de euro pe titlu publicat).

Utilizarea schemelor generale de sprijin pentru toate companiile și lucrători este abordarea favorizată de țările scandinave, care au evitat, pe cât posibil, utilizarea măsurilor care vizează sectoare specifice. Cu toate acestea, ar trebui să se considere că, împreună cu Olanda, acestea sunt țările europene a căror piață de editare a suferit cel mai puțin în timpul primului val de pandemie.

Susținerea consumului

Măsurile luate pentru a sprijini consumul public și privat de cărți, în special în ceea ce privește achizițiile efectuate de școli și biblioteci, familii, studenți și segmentele mai slabe ale populației, sunt complementare ajutorului de urgență, și indispensabile în contextul crizei economice generale, pentru recuperarea pe termen mediu și lung a sectorului. Identificate drept priorități atât de asociațiile editorilor și librăriilor europeni (FEP și EIBF), cât și de multe asociații naționale, acestea au fost adoptate sau sunt în discuție cu guvernele din mai multe țări.

Susținerea cererii publice

Multe țări au mobilizat fonduri speciale pentru achiziționarea de cărți de către biblioteci. Am menționat deja măsurile franceze pentru următorii doi ani (cu un angajament de 10 milioane de euro) și cele ale autorităților locale spaniole (puțin peste 7 milioane). Alte țări au făcut pași în aceeași direcție.

Lituania a alocat 1,7 milioane de euro pentru achiziționarea de cărți și alte publicații; Letonia și Estonia au alocat fiecare câte 300.000 de euro pentru achiziționarea de cărți (dintre care, în cazul Estoniei, 70.000 special pentru literatura pentru copii).

Republica Cehă a alocat 370.000 de euro pentru achiziționarea de către Biblioteca Națională de cărți și cărți electronice produse de editorii cehi, în timp ce fondul special din Slovacia, constituit în cooperare cu Consiliul Local pentru Arte, a ajuns la peste 1,5 milioane de euro pentru achiziționarea de cărți pentru biblioteci, de preferință de la librării locale. Consiliul Cărții din Malta și-a folosit fondurile pentru bibliotecile publice care au plasat „comenzi de urgență” de cărți de la toți editorii din țară.

Unele măsuri au fost vizate pentru a sprijini anumite categorii de afaceri. Este cazul administrației valone din Belgia, care a alocat un milion de euro pentru achiziționarea de cărți prin librăriile independente. Jumătate din acest fond este alocat bibliotecilor publice, cealaltă jumătate prin intermediul Centrelor Naționale de Acțiune Socială (CPAS) la nivel național, cu scopul de a încuraja lectura în rândul grupurilor sociale defavorizate. Această măsură se aplică noilor titluri, publicate în 2019-2020, care au fost depuse legal și înregistrate în bazele de date ale cărților de vânzare (Banque du livre și Prixdulivre.be).

În Portugalia, Ministerul Culturii a lansat un program de achiziție de cărți din cataloagele editorilor mici (cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 200.000 de euro) prin intermediul librăriilor mici (cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 300.000 de euro). Cărțile cumpărate vor fi apoi distribuite în colaborare cu Institutul Camões în rețeaua sa de centre culturale și centre de predare a limbii portugheze în străinătate. Acest program de 400.000 de euro a fost considerat extrem de meschin față de nevoile sectorului de către asociația editorilor portughezi.

În unele țări, sprijinul pentru biblioteci s-a axat în mod special pe achiziționarea de resurse digitale, parțial din cauza creșterii semnificative a utilizării serviciilor de bibliotecă electronică în timpul pandemiei.

Am menționat deja Anglia și cele 151.000 de lire sterline pentru biblioteci. În Irlanda, 200.000 de euro au fost alocați bibliotecilor pentru achiziționarea de licențe suplimentare de cărți electronice în urma creșterii substanțiale a accesărilor (cu 313% mai mulți utilizatori de cărți electronice și cărți audio între începutul și sfârșitul lunii martie). În Estonia, serviciul de bibliotecă electronică ELLU a primit 10.000 de euro de la guvern și 17.000 de la orașul Tallinn pentru achiziționarea de licențe de carte electronică și dezvoltarea serviciului, anterior limitat la utilizatorii bibliotecilor orașului și acum accesibil la nivel național.

Susținerea cererii private

În acest moment, cele mai tangibile inițiative, în afară de Italia, sunt cele descrise deja în Franța și Spania. Singura altă inițiativă care s-a concretizat în acest moment este în Ungaria unde guvernul, confirmându-și abordarea intervenționistă, a alocat 560.000 de euro pentru a cumpăra cărți direct de la edituri, cu o reducere de 50-60%, pentru distribuirea către familiile aflate în dificultate, prin intermediul organizațiilor active social. Aceasta este o poziție foarte diferită de cea indicată de asociațiile europene, care cer ca decizia de cumpărare să fie lăsată cititorilor.

În alte țări, se discută despre măsuri similare, puternic promovate de asociațiile profesionale. În Republica Cehă, Asociația Editorilor și Librarilor este de ceva timp angajată în dialog cu guvernul pentru aprobarea unor măsuri mai substanțiale de sprijinire a cererii private prin token-uri de carte pentru studenți și segmente mai tinere ale populației. După un răspuns pozitiv inițial din partea instituțiilor, această propunere și-a pierdut impulsul și este încă în discuție. În mod similar, în Portugalia, Asociația Editorilor și a Librarilor (APEL) începuse deja discuții cu guvernul înainte de criză pentru o măsură similară cu cea italiană 18app. Odată cu apariția pandemiei, APEL a subliniat prioritatea acestei măsuri pentru a sprijini redresarea sectorului.

În România, asociația editorilor susține necesitatea introducerii voucherelor de cumpărare a cărților pentru familii, școli și elevi. Măsurile în discuție includ ipoteza reintroducerii unui voucher de 100 de euro/an (eliminat în 2009) pentru achiziționarea de materiale educaționale.

Reducere specială a TVA

Mai multe țări au inclus acest lucru ca una dintre măsurile lor ca răspuns la situația de urgență cauzată de pandemia de Covid-19. De la 1 iulie 2020 până la sfârșitul anului, Austria a introdus temporar o nouă rată de TVA mai mică cu 5% pentru cărți și cărți electronice, precum și pentru alte produse și servicii din domeniul culturii (bilete de cinema și muzeu), turism și catering. În aceeași perioadă, Germania a dispus o reducere de la 7% la 5% a TVA pentru cărți.

În Bulgaria, reducerea TVA de la 20% la 9% se aplică de la 1 iulie până la sfârșitul anului 2021 și acoperă diferite bunuri și servicii, inclusiv cărți, cărți electronice și cărți audio. Această măsură este semnificativă, având în vedere că Bulgaria este una dintre cele două țări europene care nu au aplicat niciodată TVA redusă cărților (cealaltă fiind Danemarca).

Opțiunea de a aplica TVA redus publicațiilor digitale este în vigoare în Europa din 2018. Spania, Marea Britanie și Estonia au adoptat sau au accelerat utilizarea ratelor reduse la publicațiile digitale ca măsură anti-criză. În Marea Britanie, asociația editorilor solicită acum extinderea acestei măsuri la cărțile audio.

Măsuri pentru a ajuta evenimentele anulate sau amânate

Multe țări au implementat măsuri de sprijinire a costurilor evenimentelor amânate sau anulate, fie prin acordarea de subvenții pentru acoperirea costurilor conexe (Bulgaria, Danemarca, Lituania, Norvegia), fie prin renunțarea la obligația de a restitui subvențiile deja primite. Așa au procedat Germania, unde Ministerul Culturii a consolidat și programele de finanțare existente, Franța, unde CNL a menținut subvențiile plătite pentru evenimentele literare anulate pentru a le ajuta să acopere costurile deja suportate, în special remunerația pentru autorii invitați și Olanda, unde instituțiile care primesc finanțare pentru proiecte culturale (multianuale sau pentru proiecte specifice) prin fondurile culturale naționale (Rijkscultuurfondsen) nu vor trebui să returneze sumele deja primite.

Tot în Germania, programul NEUSTART KULTUR pentru relansarea sectorului cultural și creativ a alocat patru milioane de euro pentru Târgul Internațional de Carte din Frankfurt (14-18 octombrie 2020) pentru a sprijini participarea la eveniment și dezvoltarea formatului digital al evenimentului.

Belgia francofonă, pe de altă parte, a pus la dispoziție organizatori de evenimente împrumuturi rambursabile de cel puțin 25.000 de euro.

În timp ce în Suedia, unde Consiliul pentru Arte a primit finanțare suplimentară de aproximativ 35 de milioane de euro, pentru a compensa atât costurile suportate, cât și pierderile suferite de organizatorii de evenimente culturale anulate sau amânate.

Privind nevoia de a dezvolta noi formate pentru evenimente, Irish Arts Council a înființat un program special de finanțare (schema de sprijin pentru consolidarea capacității) care include o plată unică pentru organizațiile culturale și de artă care au reușit să-și reorganizeze și să-și adapteze modelele de afaceri, și modelele artistice, la situația de criză. Beneficiarii au dreptul la un grant de maximum 20.000 de euro.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: