Finanțe Stiri

Cui a folosit plafonarea tarifelor RCA?

9 mart. 2017 2 min

Cui a folosit plafonarea tarifelor RCA?

Reading Time: 2 minute

Principalii beneficiari ai plafonării tarifelor RCA au fost segmentele de clienți cu daunalitate mare, arată Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Datele oficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că prețurile polițelor RCA pentru toate categoriile de clienți au fost într-o continuă scădere în perioada august – octombrie 2016, înaintea aplicării tarifului maximal, precizează UNSAR, într-un comunicat de presă.

Mai mult, segmentele cu risc scăzut de daune, cum ar fi autoturismele deținute de persoane fizice, au beneficiat, pe tot parcursul anului 2016, de fluctuații mici ale primelor medii, în ciuda plafonării impuse începând cu jumătatea lunii noiembrie.

“Principalii beneficiari ai plafonării tarifelor au fost segmentele de clienți cu daunalitate mare. În plus, schimbarea sistemului bonus/malus prin scăderea numărului claselor de bonus și modificarea coeficienților de ajustare a făcut ca diferența dintre prețul poliței RCA pentru un client cu o conduită bună și unul cu daune (strict din aplicarea sistemului bonus/malus) să nu fie mai mare de 15%”, arata UNSAR.

Pentru a încuraja însă un comportament responsabil în trafic, este esențială o piață de asigurări liberă, în care funcționează segmentarea corectă pe categorii de riscuri, arată reprezentanții UNSAR. În acest fel, companiile vor putea oferi prețuri mai mici consumatorilor cu riscuri bune, spre deosebire de situația actuală, când plafonarea tarifelor a dus la cazuri  în care un șofer cu o conduită rutieră bună să plătească pentru asigurare aproape cât un șofer cu istoric ridicat de daune.

Reprezentanții  UNSAR precizează că asociația este în dialog cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru de a găsi cele mai bune soluții pentru gestionarea riscurile crescute, astfel încât fluctuațiile de preț pentru anumite segmente de clienți, în special cei considerați cu risc major, să poată fi atenuate.

În ceea ce privește evoluția tarifelor RCA după expirarea perioadei de plafonare, UNSAR subliniază faptul că, într-o piață liberă, concurențială, companiile devin competitive și se vor lupta pentru atragerea clienților, oferind servicii de calitate la prețuri adecvate. De asemenea, UNSAR salută intrarea pe piața a jucătorilor noi, care vor activa pe principiile FOS (freedom of service), această intrare fiind menită a încuraja și mai mult mediul concurențial din piața de asigurări.

Plafonarea tarifelor RCA, măsură aflată în vigoare în acest moment, nu face decât să provoace dezechilibre operaționale majore în piață, iar impactul real al acestei măsuri nu va putea fi analizat decât după o perioadă lungă, având în vedere specificul acestei afaceri: pentru primele subscrise astăzi, asigurătorul poate plăti despăgubiri chiar și peste zece ani. După expirarea acestei perioade, piața de asigurări va putea intra în normalitate și va funcționa după principii sănătoase, putând să se maturizeze în mod firesc și să se așeze pe baze solide, mai precizează UNSAR. 

UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: