Cu o investiție de 300.000 de euro, un start-up din Cluj a lansat o aplicație care eficientizează consumul de energie și reduce costurile facturilor
Reading Time: 3 minuteEnergy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, o aplicație mobilă care eficientizează consumul de energie și reduce costurile facturilor la energie.
AI algoritmi
Renergia analizează consumul de energie în gospodărie și generează o estimare a costurilor lunare și anuale aferente și oferă date despre potențialul de economisire la energia electrică și termică. Analiza realizată de Renergia are la bază un algoritm ce îmbină concepte de statistică și probabilistică cu algoritmi asistați de inteligență artificială.
Algoritmul proprietar Renergia este antrenat să detecteze valori și să realizeze predicții ale consumului energetic, folosindu-se de o serie de informații de bază. Acest instrument estimează consumul de energie electrică și termică, generând, în același timp, planuri personalizate de eficiență energetică pentru utilizatori.
Amprenta de carbon a unei gospodării din România: peste 2.200 de kg de CO2 / an
Aplicația Renergia poate fi utilizată și pentru face o radiografie complexă a amprentei de carbon în sectorul rezidențial. În prezent, amprenta de carbon medie a unei gospodării din România, raportată la consumul de energie finală (electrică și termică) depășește 2.200 de kg de CO2 / an.
„În configurarea aplicației, am pornit de la ideea că ce nu putem măsura, nu putem îmbunătăți. De aici, componenta foarte importantă a stabilirii amprentei de carbon, pe lângă cea a eficientizării consumului de energie și a reducerii costurilor facturilor”, spune Dr. Ing. Alexandru Mureșan, CEO Renergia, (foto stânga) menționând că, în România, risipa de energie este enormă, iar implementarea măsurilor de eficiență energetică şi utilizarea de surse regenerabile trebuie încurajate pentru că, pe de-o parte, ne vor crește reziliența, prin reducerea dependenței față de sursele centralizate, iar pe de altă parte vor crește gradul de confort al românilor în propriile gospodării.
Dimensionarea sistemelor fotovoltaice
Unicitatea aplicației vine și din principiul one-stop-shop, în sensul că Renergia educă și arată cum să îți poți reduce facturile, dar şi să produci propria energie utilizând un tool de dimensionare pentru sistemele fotovoltaice.
„Tool-ul de dimensionare estimativă a sistemelor fotovoltaice este dedicat exclusiv gospodăriilor, dar conceptul implică şi parteneriate B2B. Avem un contract cadru semnat cu un instalator autorizat de sisteme fotovoltaice care oferă consultanță utilizatorilor Renergia şi servicii de instalare la cheie. În paralel, discutăm, pe mai multe planuri, cu instituții financiare care pot oferi credite verzi utilizatorilor finali, pentru instalarea de astfel de tehnologii”, spune Dr. Ing. Dacian Jurj, COO Renergia (foto dreapta).
Dezvoltarea Renergia: 12 specialiști și un an și jumătate de lucru
Renergia a fost dezvoltată de o echipă de 12 specialiști cu expertiză în domeniul energetic, al metodelor numerice avansate, în software, marketing şi strategie. Până în prezent, investiția în dezvoltarea aplicației a fost de peste 300.000 de euro. Punctul de plecare al ideii de proiect a fost iunie 2022, iar implementarea efectivă a proiectului a început în ianuarie 2023.
„Renergia este punctul culminant al expertizei științifice a întregii echipe acumulate în publicarea a peste 500 de lucrări științifice, 45 de cărți și implementarea a peste 100 de proiecte de cercetare. Algoritmul dezvoltat în cadrul proiectului Renergia vine într-un moment critic atât pentru societatea din România, cât și pentru publicul larg din afară, în contextul unui cumul de crize și consecințe ale acestora și contribuie la realizarea obiectivului global de neutralitate climatică până în 2050, în mediul rezidențial”, spune Prof. Dr. Ing. Mat. Dan D. Micu, director de cercetare la Renergia.
Investiție de 300.000 de euro
In ceea ce priveste sursa finanțării:
- 200.000 de euro – grant nerambusabil fond de inovare (Programul Operational Competitivitate 2014-2020, Apel Inovare – contract semnat, in derulare); POC/1025/1/3/Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institute de CD şi universităţi, în scopul inovării de procese şi de produse în sectoarele economice care prezintă potenţial de creştere;
- 87.000 de euro – grant obtinut in cadrul Transylvania Digital Innovation Hub (contract semnat, in derulare).
- 20.000 – fonduri proprii (injectie de capital in companie in luna decembrie)
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz