Cu IoT-ul la arat: startup-ul românesc AgriCloud aduce agricultura în secolul tehnologiei
Reading Time: 3 minuteCând agricultura și inovația își dau mâna, se nasc soluții care ajută fermierii să beneficieze de tehnologie pentru a produce culturi într-un mod mai inteligent și eficient, aducând o îndeletnicire veche în secolul 21. Asta își propune AgriCloud, startup românesc specializat în furnizarea de soluții IoT pentru agricultura de precizie.
AgriCloud a luat naștere în 2017, când Marcel Ionescu, fondatorul startup-ului, și Alan Ames, partenerul tehnic al proiectului, au decis să găsească soluții pentru un viitor mai bun. Marcel Ionescu are experiență în zona de dezvoltare de business, iar Alan Ames este inginer specializat în computer vision și algoritm, cu un istoric profesional în NASA și 82 de sateliți pe orbită.
„Ideea ne-a venit după ce am citit, într-un raport FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite), că este necesar să producem mâncare în următorii 100 de ani cât în ultimi 500, pe fondul creșterii populației. Ne-am întrebat cum se poate face asta și cum putem noi să ne implicăm”, a explicat Marcel Ionescu.
Ce oferă AgriCloud
Soluțiile AgriCloud oferă fermierului o radiografie din patru puncte (din sol, de pe sol, din aer și din satelit) a culturii administrate. Aceasta este livrată sub forma unor rapoarte săptămânale și lunare care ajută fermierii să fie mai eficienți. De asemenea, clienții primesc alerte timpurii meteo, de boală și de dăunători pentru a-i ajuta în luarea deciziilor.
Cu toate acestea, soluția AgriCloud se îmbunătățește doar dacă fermierii o folosesc și oferă feedback. Prețurile pentru aceste soluții, pentru clienții români, pornesc de la 3 euro/hectar/an.
Monitorizarea permanentă a proceselor din fermă, împreună cu radiografia culturii, îi pot ajuta pe fermieri să își scadă cheltuielile. Alertele timpurii de vreme și boală pot genera scăderi de costuri de până la 13%, iar cheltuielile aferente forței de muncă pot fi reduse prin prisma rapidității și acurateței datelor (1000 de hectare în 20 de minute cu acuratețe de 2 cm/pixel). De asemenea, se pot observa scăderi ale costurilor pentru recoltare, prin recoltare selectivă, dar și reduceri ce se datorează fertilizărilor sau a tratamentelor de precizie.
Extindere pe trei continente
Soluțiile AgriCloud sunt prezente în opt țări de pe trei continente, iar portofoliul însumează 240 de clienți ce administrează culturi viticole, culturi pe suprafețe mari și, de curând, culturi de afine.
Compania utilizează tehnologie IoT și achiziție de date. „Folosim senzori amplasati în sol și pe sol, folosim stațiile meteo echipate cu senzori, platforme de zbor (drone) echipate cu camere multispectrale și hiperspectrale și închidem cu date de la satelit. Toate cele de mai sus nu elimină specialistul din fermă. Echipamentele folosite de noi preiau sarcinile repetitive și aduc date din cultură, iar noi le modelăm în baza algoritmilor”, explică fondatorul AgriCloud.
Dacă pentru multe businessuri pandemia a avut impact negativ, AgriCloud a înregistrat o creștere de 56% a cifrei de afaceri și observă un trend crescător. „Pentru noi pandemia a fost benefică. S-a realizat, la nivel de planetă, că cea mai importantă profesie este cea de fermier”, a adăugat Marcel Ionescu.
Dincolo de soluțiile oferite fermierilor, AgriCloud a organizat în prima jumătate a acestui an un hackathon pentru cei care își doresc să inoveze în domeniul agriculturii.
„În 2017, ca orice startup, aveam nevoie de bani. Când am început parteneriatul cu Orange și Microsoft, am realizat că banii de care aveam nevoie mergeau tot pe resurse. Agritech Hackathon a intenționat să ducă o ideea la monetizare în trei luni. Prezentarea proiectului la diferiți parteneri a atras multe sponsorizări și, din acest motiv, Agritech Hackathon a fost un succes pe care îl vom repeta.“
Marcel Ionescu, fondator AgriCloud
În ceea ce privește planurile de viitor, AgriCloud intenționează să se extindă atât pe plan local, cât și internațional. „Am realizat împreună cu IFAL AgriCloud Academy și vrem să împrietenim fermierul român cu tehnologia, gratuit. Totodată, vrem să ne mărim echipa și acționăm în achiziția de clienți în Africa și SUA. Mai mult, am pregătit împreună cu un startup din România Bucharest Robots, sera modulară de 1000mp (complet monitorizată și robotizată) și depozitele modulare. De asemenea, am realizat că una dintre probleme horticultorului este că nu are unde să depoziteze. Astfel, sistemul realizat de noi asigură trasabilitatea culturii, depozitarea controlată și închide cu livrarea către retailer”, a spus fondatorul AgriCloud.
Foto: 213578261 / Agriculture Cloud © Leonid Sorokin | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz