Cu gandul la exit
Reading Time: 7 minuteIon Sturza este cunoscut ca fost director general adjunct al intregului grup Rompetrol, artizanul vanzarii acestei afaceri catre kazahi si fost prim-ministru al Republicii Moldova. Dar trecutul nu il mai reprezinta, iar viitorul il vede in afaceri digitale. Detine cea mai mare librarie online si investeste intr-un parc tehnologic la Cluj, o platforma pentru companiile din do – meniul digital. Secretul afacerilor sale? Busi nessuri construite pentru un exit profitabil.
Are un program foarte strict. Stie din timp ce face, unde merge si cu cine se intalneste si timpul este foarte pretios. Chiar daca acum nu mai este grabit sa ia deciziile rapid, ca in cazul unei negocieri (vanzarea Rompetrol), isi face timp sa se puna la curent cu fiecare afacere in care investeste. Deciziile nu mai vizeaza afaceri pentru altii, ci sunt chiar viitorul lui. Ion Sturza este antreprenor inca din scoala, cand incerca diverse combinatii care sa-i aduca profit.
Nu s-a putut baza financiar pe ajutorul parintilor, mici functionari in gospodaria Agricola colectiva. Totusi, primul business independent serios l-a fondat la inceputul anilor ’90. Primii bani au fost economiile proprii si un credit primit de la partenerii de afaceri. A fost vorba de Grupul Incon, specializat in producerea si exportul de sucuri concentrate si conserve din legume si fructe. La scurt timp, pe anumite segmente, a devenit unul dintre cele mai mari din Europa.
De altfel, incercand sa se bazeze pe un model de reusita, Sturza a fost inspirat de filosofia de afaceri pe care au avut-o fratii Rauch, din Austria, unii dintre cei mai mari producatori de sucuri din lume. “Povestile de succes din presa nu sunt si succese in realitate”, explica Sturza motivatia pentru admiratia unor oameni seminecunoscuti in media. Afacerea Incon a fost vanduta definitiv in 2005. In 1993, Ion Sturza s-a implicat si in afacerea bancara FinComBank (din care a iesit intre timp), iar in 2001 a cumparat actiuni la Moldintergaz si Moldagrochim. Din 2002 pana in prezent este actionar, cu 20%, la Rompetrol Moldova. In acelasi an a devenit actionar si la societatea de confectii muncitoresti Codreanca.
In acest interval a avut loc intalnirea cu Dinu Patriciu si apoi numirea lui Sturza in functia de director general adjunct la Rompetrol Romania. Antreprenoriatul a insemnat pentru omul de afaceri basarabean experimentarea mai multor domenii de business, de la industria alimentara, agricultura si imobiliare la IT, petrol, distributia de gaze, industria textila sau sectorul bancar. Investitiile din tara natala se numesc acum: Palplast Moldova (fabrica de tevi), Rompetrol Moldova, Instancon (trei fabrici de textile), Agroinstal Plus si Fribourg East Moldova.
EXPERIENTA VIETII, ROMPETROL ROMANIA
La Rompetrol Romania a lucrat pana in septembrie 2009, cand Dinu Patriciu a cedat in totalitate controlul catre KazMunaiGas. De altfel, structurarea si vanzarea Rompetrol, al carui artizan a fost, este considerata de Sturza cea mai mare realizare in afaceri. Exitul facut de Patriciu si intermediat de Sturza a fost considerat cel mai mare deal privat din Romania si a fost realizat la o valoare egala cu de 13,5 ori EBITDA companiei. Valoarea de preluare a pachetului de control de 75% a fost de 1,6 miliarde de dolari. Pretul pachetului de 25% ramas si preluat de kazahi nu a fost facut public.
Ion Sturza cunostea foarte bine piata din CSI si s-a ocupat mult timp de identificarea de oportunitati pe aceasta piata pentru Dinu Patriciu. Absolvent de studii economice in Republica Moldova si cu un doctorat la Moscova, Sturza nu cunostea numai limba, ci si mentalitatea partenerilor de negocieri. In Kazahstan el avea si investitii in actiuni la cateva firme din domeniul petrol si gaze, iar cunoasterea in profunzime a businessului Rompetrol Romania l-a ajutat foarte mult. “Din prima zi la Rompetrol m-am ocupat de oportunitatile de dezvoltare in zona CSI. Au fost mai multe etape”, spune Sturza.
AFACERILE DIN ROMANIA
Desi se considera acasa in Republica Moldova, Ion Sturza locuieste in Bucuresti si gestioneaza de aici investitiile sale facute prin fondul GreenLight Invest. Vehiculul de investitii in care este actionar majoritar a avut in plan, inca de la inceput, preluarea unor afaceri de familie din afara Romaniei, dar si ridicarea unor businessuri considerate de viitor. In aceasta privinta, omul de afaceri moldovean vede oportunitati in domeniul digital.
A achizitionat o firma de design (Bunt Studio), construieste un parc tehnologic si mizeaza pe platforma de vanzari online elefant.ro. “Viitorul este in companii mici si medii, care absorb forta de munca si care in unele tari ajung la 80-90% din PIB”, explica investitorul. Prioritatile Greenlight Invest si implicit ale lui Sturza sunt, in 2012, cele trei businessuri incepute sau achizitionate in 2010 si 2011: elefant.ro, Bunt si parcul tehnologic de la Cluj, la care s-ar adauga serviciile financiare.
Provocarile acestui an vin, in opinia sa, din riscurile politicii interne (alegerile, protestele) si criza zonei euro. “Oportunitatile vor veni din valorificarea activelor «distressed». Noi facem investitii, nu real estate”, spune Sturza. Anul trecut, antreprenorul a indreptat o parte din investitii in platforma online Elefant.ro, pentru care a alocat peste doua milioane de euro. “Vom mai investi in soft, logistica, angajati; bugetele initiale au fost mai modeste, dar am simtit nevoia sa mai investim. Marketingul conteaza foarte mult, acopera inclusiv reducerile”, explica Sturza.
El a cooptat in echipa un om de media, respectiv pe Virginia Costeschi, care intretine blogul Elefant si care impreuna cu Ruxandra Banaru (directorul elefant.ro) organizeaza expozitii si alte manifestari pentru stimularea cititului. Printre motivele de mandrie ale lui Sturza se numara si vanzarile de e-bookuri, care au depasit orice asteptari. “Am lansat acest serviciu la sfarsitul lunii noiembrie 2011. De atunci am vandut peste 6.000 de carti. Ne-am pregatit un pic altfel. Cititorul de e-reader asteapta cele mai noi aparitii si este gata sa plateasca pentru asta”, detaliaza el.
Spune ca, fiind lider in online, creeaza piata si atunci businessul lui este mai scump. Investitia in e-books s-a ridicat la aproximativ 200.000 de euro (a cuprins softul si conversia cartilor). Dar cum nimic nou pe piata nu este usor de implementat, Universal Online a avut de luptat cu lipsa drepturilor de autor. “Editurile au putine oferte de carte electronica, pentru ca nu au cumparat drepturile de autor electronice. Noi facem conversia din pdf in e-reader, un device special pentru citire, confortabil pentru citit: nu te dor ochii, poti lucra cu textul”, explica antreprenorul.
Daca in 2011 cifra de afaceri a elefant.ro a fost de circa 1,2 milioane euro, in 2012 oficialii companiei se asteapta la o cifra de afaceri de peste 3 milioane de euro, inclusive mass-marketul. De altfel, compania a devenit furnizor pentru lantul de supermarketuri Kaufland. Numarul de angajati a crescut, de asemenea, de la doi in primul an de functionare la 37 de angajati in 2012. “Noi vorbim aici de un nou model de business – utilizarea outsourcing-ului.
Am externalizat distributia, softul, marketingul, partea legala si contabilitatea”, mai spune antreprenorul. Modelul de business online functioneaza doar cu preturi competitive. Cand va veni si profitul? Abia peste 2-3 ani de zile, crede Sturza, dar in 2013 s-ar putea vorbi de break-even operational. “Din punctul meu de vedere, recuperarea investitiei nu se poate face decat prin exit. Pentru asta cream o valoare, un brand. Din prima secunda m-am gandit la exit. Cumpar businessuri pe care le restructurez, le refinantez si astept cresterea”, recunoaste acesta.
SINGURUL PARC TEHNOLOGIC DIN ROMANIA
In noiembrie anul trecut, Fribourg Development (subsidiara detinuta de Fondul Privat de Investitii Fribourg Investments, localizat in Cipru, unde este si Sturza actionar) a achizitionat fosta fabrica de mobila Libertatea din Cluj. Intentia? De a realiza un parc tehnologic autentic, dupa experienta altor tari din Europa Centrala, o platforma pentru companiile din domeniul digital.
Locatia se afla in central orasului, pe 4,5 ha si 40.000 mp spatii construite. “In acest parc se vor produce idei, nu vrem sa facem un parc de birouri. Acolo vreau sa existe si facilitati de stocare date. Avem cereri ca pe un etaj sa fie cel putin 2.000 mp. Diferenta va fi si in abordarea ecologica a proiectului. Vom face birouri clasa A si B adevarate. Am vazut parcurile din Viena, Budapesta, Praga si avem ca model parcul tehnologic de la Brno (Cehia). Asta presupune si incubator de afaceri, crearea de subzone in afara orasului, colaborarea cu universitati tehnice”, explica Ion Sturza.
Investitia in acest proiect este estimata la 20 de milioane de euro. Proiectul care va revitaliza intregul spatiu al fostei Fabrici Libertatea va avea functiuni multiple si va integra in acelasi areal spatii de birouri, spatii pentru IMM-uri si mari corporatii. “Felul in care este gandita constructia propriu-zisa a parcului tine de utilizarea doar a tehnologiilor inovatoare, prietenoase cu mediul si eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat Ion Sturza, presedintele Fribourg Investments. La inceputul acestui an s-a organizat un concurs de design pentru realizarea parcului tehnologic, unde au participat sase companii, iar in faza finala au ajuns firmele Chapman Taylor si Studio Valle. Presedintele juriului a fost cunoscutul arhitect Dan Hanganu.
DIVERSIFICAREA, CHEIA SUCCESULUI
Reteta succesului in afaceri tine, in opinia lui Sturza, de compromisul dintre spiritual antreprenorial si rigoarea operationala. Cheia pentru o energie mai mare si idei mai multe este vazuta de antreprenor in diversificarea activitatilor. De exemplu, la sfarsitul anului trecut, Sturza si-a luat o luna de vacanta cu sotia si a plecat intr-o expeditie cu National Geographic in Antarctica si America Latina: Argentina, Chile, Insulele Galapagos. A parcurs 51.000 km, timp de o luna de zile. “Schimbarea activitatilor este cea mai buna odihna”, spune el.
Dupa decizia de a se rupe o perioada de afaceri, la intoarcere Sturza a achizitionat ultima piesa din puzzle-ul 2011, respectiv agentia de dezvoltare online Bunt Studio. Fondul de Investitii GreenLight Invest s-a angajat la investitii de 5 milioane de euro pana in 2015 pentru noi produse si proiecte online. Sturza a cumparat 51% din actiuni de la Cosmin Negrescu, actualul director general al companiei. Infiintata in 2007, Bunt Studio a dezvoltat in cei patru ani de activitate un portofoliu de servicii variat, de la web hosting si design la programare si aplicatii pentru platform mobile cu solutii si servicii online.
Compania a dezvoltat in timp trei departamente specializate: design si development, web hosting si SEO, avand o echipa de 30 de angajati, ce va creste pana la 80 de persoane pe parcursul anului 2012. Investitia ofera capitalul necesar dezvoltarii si accesarii pietei internationale, compania estimand definitivarea de produse pentru aceasta piata in 2012. “Avem multe oferte de a investi, de a face start-up-uri. In domeniul economiei digitale, Romania a ramas in urma. Nu putem sa vindem la infinit doar forta de munca, sa zicem, ieftina; omul modern nu mai vrea sa stea la banda rulanta, nu mai e loc sa produci ceva traditional, trebuie si digital”, explica Sturza.
ALTE AFACERI
Antreprenorul de 52 de ani investeste si in piata de arta. “Avem un fond aparte pentru arta romaneasca (sec. XIX), parte din ele lucrari de patrimoniu. Investim ca business. Cumparam pentru ca valoarea creste”, spune el. A avut deja oferte de cumparare de 5-6 ori mai mari decat investitia initiala intr-un tablou. A investit circa 500.000 de euro in ultimii trei ani, in lucrari academice: scoala realista Stefan Popescu, Constantin Artachino, Benoni Manea. In Republica Moldova, antreprenorul este actionar la compania Instacon, care detine trei fabrici de textile ce activeaza pe piata confectiilor din Moldova de peste 20 ani. Societatea produce si comercializeaza articole de imbracaminte pentru medicina, industrie in Calarasi, Ungheni, Cupceni, folosind inclusiv stofe produse cu tehnologia Nano impotriva bacteriilor). Ion Sturza mai detine Pal Plast Moldova, o fabrica de tevi de polietilena pentru apa si gaz, care produce pentru piata locala.
Interviul cu directorul elefant.ro cititi aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz