Cu finanțele la pământ: Ryanair a avut pierderi record de 815 mil. euro în ultimul an fiscal
Reading Time: 2 minutePentru Ryanair, ca și pentru toate companiile aeriene, 2020 și începutul lui 2021 au fost catastrofale. Compania low-cost a raportat pentru anul fiscal încheiat la 31 martie pierderi de 815 milioane de euro.
Numărul celor care au zburat cu Ryanair în ultimul an fiscal s-a prăbușit cu 81%, de la 149 de milioane de pasageri la doar 27,5 milioane.
Asta a atras scăderea veniturilor de la 8,49 miliarde euro în anul fiscal precedent la numai 1,64 miliarde euro. Anul trecut, Ryanair avusese un profit net de puțin peste 1 miliard de euro.
Cel mai dificil an din istorie
Potrivit comunicatului care anunță rezultatele fiscale ale Ryanair, anul fiscal încheiat la 31 martie 2021 a fost cel mai dificil din istoria de 35 de ani a companiei.
După o primăvară de coșmar ca urmare a restricțiilor și interdicțiilor de călătorie la nivel global, zborurile și-au revenit ușor pe timpul verii, dar al doilea val al pandemiei de COVID-19 din toamnă a pus din nou pe jar companiile aeriene. Nici primăvara lui 2021 n-a fost mai favorabilă, aducând al treilea val pandemic.
În aceste condiții, Ryanair s-a repliat cât a putut de repede, ajutând milioane de clienți să-și modifice planurile de călătorie și returnând în multe cazuri sumele plătite deja pentru bilete.
Compania a limitat, de asemenea, impactul asupra forței proprii de muncă cu ajutorul schemelor de ajutor guvernamentale la nivel european.
Mai multe companii au dat, de altfel, faliment în ultimul an, printre „victime” numărându-se Flybe, Norwegian, Germanwings și Level. În același timp, companii precum Alitalia, AirFrance/KLM, LOT, Lufthansa, SAS sau TAP au primit ajutoare financiare de la guvernele naționale.
Piața va decola din toamnă
Ryanair întrevede însă și oportunități în urma acestor dificultăți, compania urmând să primească 210 de aeronave noi Boeing 737, mai eficiente din punct de vedere al costurilor, cu care va dori să se extindă pe mai multe aeroporturi din Europa.
„Dacă, așa cum se estimează, majoritatea populației europene va fi vaccinată până în septembrie, credem că putem aștepta o revenire puternică a zborurilor, a turismului și a locurilor de muncă în a doua jumătate a actualului an fiscal. Creșterea importantă a numărului de rezervări înregistrate de la începutul lunii aprilie sugerează că această revenire a început deja”, se arată în comunicatul companiei.
În ciuda rezultatelor financiare dezastruoase, Ryanair are încă o poziție financiară solidă, având rating de credit BBB de la S&P și Fitch, precum și 3,15 miliarde de euro cash la 31 martie 2021. În ultimul an, compania a reușit să atragă finanțări noi de 1,95 miliarde euro, din care 850 de milioane de euro printr-o emisiuni de eurobonduri.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz