Cu cât a crescut Apple în cei zece ani de când Tim Cook este CEO al companiei
Reading Time: 2 minutePe 24 august 2011, legendarul Steve Jobs îi preda ștafeta de CEO al Apple lui Tim Cook. Trecuseră doar patru ani de la lansarea iPhone, dar Apple ajunsese deja o forță globală în domeniul smartphone-urilor.
Mulți se temeau că, fără încăpățânarea lui Jobs, gigantul din Cupertino nu va reuși să-și mențină supremația. Tim Cook s-a dovedit, însă, mult mai abil și mai eficient în a livra rezultate de business excelente decât credeau analiștii, specialiștii și chiar investitorii.
Rezultatul? După zece ani ca CEO, Tim Cook a reușit să crească, aproape incredibil, capitalizarea bursieră a companiei cu nu mai puțin de 600%. Astăzi, Apple valorează aproape 2,5 trilioane de dolari și este cea mai mare companie din lume, nu doar din domeniul tehnologiei.
Tim Cook a reușit să tripleze veniturile Apple în ultimii zece ani. Când a preluat funcția de CEO, în 2011, veniturile companiei erau de peste 108 miliarde de dolari. Anul acesta fiscal, Apple se îndreaptă spre peste 350 de miliarde de dolari.
Managerul Tim Cook livrează rezultate excelente
Deși i se reproșează că, sub conducerea sa, Apple nu mai este o companie la fel de inovatoare ca în era Steve Jobs, Tim Cook s-a dovedit un excelent manager, care a eficientizat costurile și a crescut profiturile, mulțumindu-i pe acționari și investitori. În ultimul an fiscal, încheiat la 26 septembrie 2020, profitul net al companiei a depășit 55 de miliarde de dolari.
La nivel de noutăți hardware, Cook a supravegheat lansarea a peste 20 de modele noi de iPhone-uri, începând cu iPhone 4S. Nimic revoluționar, ar putea spune cârcotașii, dar vânzările arată că smartphone-urile Apple continuă să fie foarte căutate. Numai în 2020, s-au vândut 194 de milioane de iPhone-uri. La acestea se adaugă 71 de milioane de tablete iPad și 20 de milioane de computere Mac și laptopuri MacBook.
Tim Cook a adus și noutăți la nivel de hardware, prin lansarea Apple Watch în 2015 și a căștilor AirPods în 2016. Dacă nu vi se pare mare lucru, aflați că analiștii estimează numai vânzările AirPods la peste 10 miliarde de dolari.
Accentul pe servicii și extinderea ecosistemului Apple
Poate cel mai mare merit al lui Tim Cook este faptul că a privit dincolo de iPhone și a construit un ecosistem puternic de servicii Apple. În 2011 a lansat iCloud, un an mai târziu a apărut Apple Podcasts, iar în 2015 a intrat în scenă Apple Music. Așa se face că, în 2015, compania a generat 20 de miliarde de dolari din servicii. Între timp, suma depșește 53 de miliarde de dolari.
Între timp, la lista serviciilor lansate de companie s-au adăugat Apple Arcade, Apple TV+ și Apple Fitness+, iar Apple a devenit un important studio de producție de filme și programe TV, cu nominalizări la Oscar.
Mandatul lui Tim Cook a adus și peste 100 de achiziții de companii, printre cele mai importante fiind cumpărarea Beats cu 3 miliarde de dolari, în 2014, și achiziția diviziei Qualcomm de modemuri pentru smartphone-uri cu 1 miliard de dolari, în 2019.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz