Antreprenori

CryptoDATA Tech: Românii care bagă industria auto în priză

Reading Time: 4 minute

CryptoDATA Tech, compania de tehnologie din România care a prezentat primul concept de supercar complet electric dezvoltat în România, mai are în plan, printr-un parteneriat cu un startup al Space X, să ridice anul viitor un satelit de dimensiuni mari pe orbita inferioară a Pământului.      

Puține mașini mai reușesc în ultima vreme să îi atragă atenția lui Martin Eberhard, unul dintre fondatorii Tesla. Însă minunea s-a întâmplat recent și surpriza a venit chiar din România. O mașină electrică dezvoltată integral în România a reușit să îl cucerească pe inventatorul și antreprenorul din Silicon Valley care a venit la București, la jumătatea lunii trecute, special pentru a vedea conceptul autoturismului electric. Acesta a fost prezentat în cadrul , un eveniment organizat de compania românească CryptoDATA Tech, care a prezentat patru proiecte dezvoltate recent. Vedeta serii a fost Momentum, primul concept de supercar complet electric dezvoltat în România, care dezvăluie posibilitatea integrării de tehnologii inovatoare în industria automotive. Prin intermediul acestui proiect, industria auto întâlnește proprietățile tehnologiei blockchain, deschizând-se astfel noi orizonturi în generarea de utilitate.

„Am muncit foarte mult la acest proiect pentru că nu poți construi ­tehnologie doar scriptic, pe hârtie. Am pornit timid de la ideea de a face un proiect în care să evidențiem tehnologiile pe care le-am dezvoltat, tocmai pentru a avea tehnologie scriptică, ­patent și proof of concept. Este un proof of concept funcțional 100%, care folosește toată tehnologia pe care noi am dezvoltat-o in-house. De patru ani lucrăm la el”, spune Ovidiu Toma, CEO al ­CryptoDATA. Fabricarea în masă nu este un obiectiv pentru compania românească, CryptoDATA fiind un dezvoltator de tehnologie, dar Ovidiu Toma nu exclude ca în viitorul apropiat să vedem Momentum pe străzi, dacă producția va fi făcută printr-un parteneriat cu o companie externă.

Unul dintre motivele pentru care un dezvoltator de tehnologie s-a avântat în zona automobilelor smart și a producției unui supercar electric este tocmai nevoia de securitate și securizare a utilizatorului, a individului și a datelor pe care mașinile le colectează, procesează și le comunică mai departe. „Ne gândim cu toții că industria auto se transformă în fiecare zi și din industrie mecanică devine tot mai mult o industrie electro-mecanică inteligentă. Și atunci, primejdiile din mediul online, precum atacurile cibernetice, virușii sau hackerii se aplică automat și domeniului automotive. Tocmai în acest sens Momentum optimizează utilizarea EV-urilor, care sunt deja computere cu acces la internet sau baze de date. Tehnologiile integrate în Momentum răspund acestor amenințări”, adaugă Ovidiu Toma.

Tot în cadrul evenimentului Decen­tra­lized Connectivity Redefined, ­CryptoDATA a mai prezentat partici­ panților proiectele Xiden și Ethernytree. Xiden este o rețea care combină sistemul IoT cu tehnologia blockchain pentru a dezvolta un protocol ce permite dispozitivelor smart să îndeplinească sarcini în mod automat și autonom. Platforma rețelei facilitează integrarea tuturor dispozitivelor inteligente în sistemul blockchain cu scopul de a asigura utilizarea optimă și eficientă a tuturor resurselor disponibile. Ethernytree se axează pe repopularea domeniilor forestiere în colaborare cu autoritățile locale, cu posibilitatea de extindere la nivel glo­bal. Utilizează tehnologia blockchain pentru a crea un răspuns la reducerea suprafeței pădurilor din România, a obține diminuarea amprentei de carbon rezultate din utilizarea energiei electrice necesare funcționării sistemelor tehnologice și implicit a schimbările climatice care au loc în întreaga lume.

„Imediat după ce am fondat compania CryptoDATA în anul 2013, care a pornit de la o idee mică, între prieteni, ne-am dat seama de aplicabilitatea foarte mare a tehnologiei blockchain. Am reușit să dezvoltăm un protocol de comunicații și de transmisiuni de date securizate numit VOBP (Voice Over Blockchain Protocol) pe care l-am integrat în dispozitive smart fizice”, spune Ovidiu Toma, cofondatorul și CEO-ul CryptoDATA Tech.

Primul dispozitiv smart lansat de CryptoDATA în care compania a integrat acest protocol inovator se numește IMPulse K1. Au urmat apoi laptopul BASM și HiDR, cel mai recent smartphone criptat pe care compania românească l-a lansat în luna decembrie. Aceste dispozitive protejează și securizează canalele de comunicare și transmiterea de date ale utilizatorilor.

Pe agenda cofondatorului CryptoDATA se află dezvolta­rea celui de-al doilea model de smartphone securizat HiDR și a aplicației de mesagerie Wispr, ce securizează comunicațiile utilizatorilor prin arhitectura pe care este bazată. Wispr este o aplicație inovatoare care are toate caracteristicile necesare pentru a intra pe piața internațională, pentru care compania țintește un prag de 10 milioane de utilizatori până la finalul acestui an. Tot până atunci, Ovidiu Toma mai are pe agendă lansarea a două produse hardware, iar pe termen mediu consolidarea poziției pe piață și extinderea echipei de ingineri de cercetare și dezvoltare pentru a putea aborda piețe noi, precum piața din SUA, care este una de referință în domeniul tehnologiei.

„Pe termen lung putem să îmbună­tățim tehnologia din domeniile automotive și aerospațial și avem know-how-ul necesar pentru securizarea dispozitivelor electronice smart. Ne propunem să lucrăm în acest sens pentru livrarea tehnologiei noastre către furnizori mari din domeniul ­automotive. Suntem în discuții avansate cu diferiți producători mari și dacă totul o să meargă conform planului, în viitorul apropiat putem chiar să vedem Momentum pe stradă. În plus, este foarte posibil ca în decursul anului viitor să ridicăm un satelit de dimensiuni mari pe orbita inferioară a Pământului (Low Earth Orbit) ­într-un parteneriat cu un startup al Space X din SUA”, spune Ovidiu Toma, cofondator și CEO al CryptoDATA Tech.

Compania a mai fost implicată în urmă cu doi ani în testarea unui microsatelit ridicat în stratosferă, la o altitudine de 50.000 de metri. Proiec­tul Globar a fost unul de cercetare și dezvoltare în care compania a verificat și validat funcționalitatea unei tehnologii dezvoltate de CryptoDATA pe care o propunea pentru utilizare în domeniul aerospațial pentru securizarea comunicațiilor de tip radio.

CryptoDATA Tech activează în domeniul tehnologiei de aproape zece ani, vizând în special dezvoltarea soluțiilor de securitate cibernetică și utilizarea aplicabilității extinse a tehnologiei blockchain în domenii multiple care pot pune servicii și produse inovatoare la dispoziția pu­blicului larg. La finalul anului trecut, la nivel de grup, cifra de afaceri s-a ridicat la 35 de milioane de euro, iar pentru anul în curs Ovidiu Toma preconizează o creștere, având în ­vedere lansările din acest an.   

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Agrii a organizat primul său atelier de grădinărit urban

Într-o atmosferă relaxată, în spațiul vilei enRose din București, Agrii a organizat primul său atelier de grădinărit urban. Monalisa Ungureanu,…

4 minute ago

Tazz livreaza servicii de PR prin GMP&U

Agenția de comunicare GMP&U a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul de clienți din zona de…

10 minute ago

Ionuț Bălan: Lăsați bogații să devină săraci!

Johan Norberg – laureat al premiului Fisher – spunea că cei bogați, puternici și cu relații, se pot descurca în…

14 minute ago

Stay Fit Gym devine cea mai mare rețea de fitness din România și Europa de Est

Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui…

22 de minute ago

La doi ani de la deschidere, Medikali anunță dublarea cifrei de afaceri

Lansată în 2022, cu o investiție de 2,8 milioane de euro, Medikali, o clinică medicală privată, și-a consolidat rapid poziția…

36 de minute ago

Select Residences, proiect imobiliar al Anchor Grup în valoare de 45 mil. euro, a intrat în faza de livrare cu 75% dintre locuințe deja vândute

Select Residences, cel mai recent complex rezidențial dezvoltat de Anchor Grup, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România,…

36 de minute ago