Opinii

Criza si investitiile la bursa

7 iul. 2010 2 min

Criza si investitiile la bursa

Reading Time: 2 minute

Chiar daca intr-o prima etapa crizele genereaza panica si masuri extreme de supravietuire, pentru cunoscatori se transforma in oportunitati

Crizele economico-financiare, mai noi sau mai vechi, aduc cu ele multe fenomene negative: scadere economica, reducerea veniturilor si a nivelului de trai, deprecierea valorii activelor, inflatie (sau deflatie), cresterea impozitelor, fluctuatii pe pietele valutare, de actiuni si de marfuri si asa mai departe. Toate acestea genereaza, la randul lor, noi tipuri de crize: crize de incredere, crize de bani si, desigur, numeroase crize de nervi.

Bursele, ca institutii principale ale economiilor de piata, nu pot fi ocolite de manifestarile negative. In tara noastra, actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au pierdut intre 70% si 90% din valoare intre vara anului 2007 si inceputul lui 2009 (cea mai mare scadere a venit in 2008, un an in care inca se mai considera ca economia Romaniei nu va fi afectata de criza). Dupa scaderi atat de drastice, a urmat peste un an de cresteri la bursa, ce au recuperat in mica parte scaderile. In ultimele luni lucrurile s-au complicat suplimentar, iar scaderile la bursa au revenit. Pentru investitorii romani, ingrijorarile cu privire la situatia economiilor, a  cheltuielilor bugetare si a datoriilor unor state europene au fost dublate de problemele economiei locale.

Este clar ca iesirea din criza mai dureaza. Insa singura sansa pe care o avem cu totii este ca economia sa isi revina cat mai curand. Iar pentru aceasta trebuie sa tratam cauzele, nu simptomele. Economia Romaniei, oricum chinuita de criza internationala actuala si de 20 de ani de guvernare ineficienta, trebuie lasata in viata,  nu sufocata pana  a epuizare. Altfel, ne vom intreba, peste un an, doi sau trei, de ce economiile lumii isi revin, in timp ce noi ramanem, ca de obicei, in urma. Revenind la bur sa, crizele aduc cu ele si oportunitati. In acest caz, oportunitatea este data de preturile foarte scazute: in continuare majoritatea actiunilor inregistreaza scaderi intre 50% si 75% fata de preturile anului 2007. Insa in momentele de criza, oportunitatile sunt greu de vazut, pentru ca perceptiile se schimba, iar aversiunea la risc creste accelerat.

Cele de mai sus nu inseamna ca maine sau in trei saptamani vom vedea cresteri foarte mari la Bursa de Valori. Insa cu siguranta va veni un moment viitor in care ne vom uita la preturile lunii iulie 2010 si le vom considera attractive (regretand ca nu am vazut la timp o oportunitate). Dar pana la momentul revenirii cresterilor generale la bursa ar putea sa mai treaca destul timp, din pacate. Partea buna este ca vom avea suficient timp sa analiza m aceasta oportunitate. La ce ne uitam? In ultimii ani, Bursa de Valori Bucuresti s-a corelat foarte bine cu bursele externe, chiar si cu cele ale unor tari dezvoltate precum Statele Unite, Marea Britanie sau Japonia. Prin urmare, iesirea acestor tari din criza (si evolutia favorabila a burselor lor ce va precede acest fenomen) ne va da un prim semnal. Mai departe, evolutia economiei locale si a estimarilor cu privire la aceasta evolutie va complete tabloul. De asemenea, cresterea valorii tranzactiilor la BVB va constitui un semnal suplimentar. Atentie, insa: pe masura ce vin vestile bune, preturile actiunilor nu stau pe loc. Prin urmare, fii atent la toate aceste evolutii, iar daca mai gasesti si un broker bun, atunci ai sanse sa transformi criza in oportunitate, iar oportunitatea in bani. Eu iti urez succes.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: