Antreprenori

Cristina Voicu, Sweet Ela: Dulcea provocare a antreprenoriatului

Reading Time: 3 minute

Amintirile din bucătăria copilăriei alături de bunica Ela, dorința băiatului ei Mihnea și curajul de a porni un business pe cont propriu au fost ingredientele principale ale succesului pentru Cristina Voicu, Owner al Sweet Ela.

Cum a apărut ideea Sweet Ela și cum s-a dezvoltat businessul până acum?

Ela a fost bunica mea cu care am copilărit și care m-a inițiat în secretele bucătăriei. Sub supravegherea ei am făcut primul meu chec (copt în soba veche cu plită) la doar 7 ani. Dragostea ei, încrederea ce mi-a oferit-o și amintirea ei, doresc să le păstrez vii prin rostirea numelui ei zilnic de către clienții noștri.

Cu partea de producție efectiv a dulciurilor am cochetat după cum spuneam de mică: îmi place atât să le fac, cât și să le mănânc. Partea de creație, de decor, de modelare în pasta de zahăr nu am știut că o stăpânesc până când băiatul meu, Mihnea, la aniversarea lui de 5 ani în 2009, m-a provocat, fără să vrea sau să știe, să-i fac un astfel de tort decorat într-o anumită tematică. Pe vremea aceea, el se juca Mario Bros și își dorea foarte mult să primească de ziua lui o jucărie cu Mario. Căutând pe net, nu am găsit nicio jucărie Mario la vremea aceea, în schimb am găsit torturi superb decorate în tematica Mario Bros. La noi în București nu mai văzusem așa ceva și am rămas atât de impresionată că zile în șir m-am uitat pe net la astfel de torturi și la mici tutoriale despre cum se fac.

Atunci mi-am zis că nu pare așa greu și ca aș putea să încerc. Zis și făcut, după o săptămână de documentare, m-am pus pe treabă și mi-a luat fix o săptămână să lucrez, pe ascuns, primul meu tort, pe două niveluri, decorat în tematica Mario Bros. Tortul a fost senzația petrecerii, iar băiatul meu Mihnea a plâns de fericire când l-a văzut. Nu voi uita niciodată acele lacrimi și mereu îmi imaginez că ceea ce facem noi la Sweet Ela, din când în când mai stârnește niște lacrimi de fericire.

Afacerea a pornit cu torturi atent decorate cu figurine 3D, care necesită timp și îndemânare, viziune și simț artistic. Acestea sunt până în prezent torturile preferate de clienții Sweet Ela. De la compozițiile de tort realizate din ingrediente naturale, fără conservanți și arome artificiale, au luat naștere și alte produse cum ar fi small cakes, prăjituri, choux-uri, cheesecake-uri, macarons și produse de candy bar.

Ce vă distinge în piață? Ce are unic Sweet Ela?

În primul rând, decorul, aș zice eu, pentru că tindem să le facem cât mai exacte și cu un finisaj cât mai fin. În al doilea rând gustul dat de ingrediente simple și naturale – încă de la primul tort m-am inspirat din rețetele de dulciuri știute din copilărie, în special de la mama, care la rândul ei le preluase de la bunica Ela.

Pe parcurs am adaptat aceste rețete la gustul clienților în urma feedbackului primit, cu ajutor și inspirație din mari chefi internaționali cărora le urmăresc munca și îi stimez. În al treilea rând dar nu în ultimul, ne diferențiem prin implicarea sufletească în tot ceea ce facem, datorită căreia aducem raze de soare în inimile clienților.

Ce provocări are un antreprenor în domeniul HoReCa azi?

Mă simt provocată să fiu mereu la curent cu toate tendințele acestui domeniu, care se schimbă foarte rapid, de la rețete, echipamente, tehnici de decor, digitalizarea businessului și noi metode de promovare. O altă provocare este legată de găsirea de personal capabil și serios care să să integreze bine în echipa noastră.

Ce planuri de dezvoltare aveți pentru perioada următoare?

Am lansat colecția cu produsele de Crăciun și depunem toată energia în acest sens în perioada ce urmează. Mai apoi, vom lansa un website ușor de navigat și utilizat de către consumatori, unde aceștia vor plasa comenzile lor. Categoriile de produse din magazinul online vor fi torturi decorate, torturi naked, small cakes, candy bar, fruit-bar, deserturi diverse, cutii de degustare și pachete aniversare. Sweet Ela pregătește pachete speciale pentru zona corporate, atât pentru aniversările de la birou, cât și pentru evenimentele firmelor. Produsele Sweet Ela pot fi realizate pe comandă sau pot fi gustate în cocheta cofetărie situată la parterul unei case interbelice din zona Foișorului de Foc.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 379 (15 decembrie 2023 – 15 februarie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Spațiu dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor, deschis în București

În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…

o oră ago

O fabrică de baterii se va construi la Oradea cu tehnologie Lockheed Martin

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…

9 ore ago

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

15 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

15 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

16 ore ago

Cifră de afaceri de 3,57 mld. $ pentru Rompetrol Rafinare în primele nouă luni din 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…

16 ore ago