Antreprenori Interviuri

Cristina Bene, BENCOMP: „ Derulăm un proiect de investiţii în valoare de 9,6 milioane de lei”

21 iun. 2022 5 min

Cristina Bene, BENCOMP: „ Derulăm un proiect de investiţii în valoare de 9,6 milioane de lei”

Reading Time: 5 minute

BENCOMP, un producător român de profile din lemn compozit care utilizează ca materii prime deșeuri de lemn și plastic și realizează produse pe care le exportă în mai bine de zece state, plănuiește în acest an investiții de 9,6 milioane de lei prin programul REGIO.

Cristina Isabela Bene, acționar majoritar BENCOMP Buzău ne-a oferit mai multe informații despre planul de investiții al companiei, dar și despre exporturile celui mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei.

Bencomp este primul producător de lemn compozit din România. Ce este lemnul compozit și care sunt principalele avantaje ale folosirii sale?

Lemnul compozit-WPC- este un produs ecologic, obţinut din deşeuri de lemn şi deşeuri de HDPE (polietilena de înaltă densitate). WPC nu este periculos pentru sănătatea oamenilor, nu emite gaze toxice și este prietenos cu mediul – nu emite substanţe periculoase în natură. Spre deosebire de produsele laminate (acoperite cu un strat superficial, tip parchet laminat), la care uzura prin frecare impune înlocuirea acestora, profilele de WPC sunt colorate în masă şi, astfel, acest neajuns este eliminat.

Mult mai durabil decât lemnul natural şi având nevoie de întreţinere minimă, lemnul compozit este ideal pentru amenajările exterioare. Rezistenţa crescută la umiditate, la radiaţiile ultraviolete, la mucegaiuri şi insecte sunt calităţile principale care recomandă WPC în detrimentul lemnului natural, dar şi al altor materiale (de ex. metalul, şi nu numai). Dat fiind că nu se fisurează, nu se aşchiază, nu putrezeşte, lemnul compozit surclasează lemnul natural şi în ceea ce priveşte rezistenţa mecanică la îndoire. Are o rezistenţă crescută la variaţii mari de temperatură (iarna versus vara) şi un aspect asemănător cu lemnul, dar o durabilitate mai mare.

WPC prezintă în plus şi avantajul uşurinţei în montaj şi mai ales costurile aproape zero de întreținere, pentru că nu necesită vopsire sau lăcuire. Se economisesc astfel cheltuielile cu manopera şi cele cu vopselurile de protecție.

Bencomp este cel mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei și zona Balcanică. Ne puteți spune cîteva cuvinte despre produsele care ies de pe poarta fabricii din Buzău?

Produsele BENCOMP au calități intrinseci unice. În primul rând, pentru că la fabricarea lor sunt utilizate deșeuri din lemn și din mase plastice, care altfel ar ajunge la groapa de gunoi. Practic, reintroducem în circuitul economic atât lemnul rămas în urma fabricării mobilei sau alte deșeuri din lemn cum ar fi paleții, cât și deșeuri de mase plastice, pentru a obține produse pe care le comercializăm în România, iar o parte le exportăm atât în Europa, cât și în restul lumii. Apoi, tehnologia utilizată potențează calitățile naturale ale lemnului și pe cele ale maselor plastice, rezultând produse foarte fiabile, cu o durată mare de utilizare.

Alegerea celor mai bune ingrediente (materii prime și aditivi) utilizate în procesul de producție a profilelor din lemn compozit ne permite să oferim cea mai mare garanție de pe piață, de cinci de ani, fata de garanția legală obligatorie de doi ani. În condiții normale de utilizare, durata de viață a produsului este de minim 10 ani putând să ajungă până la 25 de ani sau mai mult.

Capacitatea de producţie a fabricii BENCOMP de la Buzău a crescut constant în ultimii ani, astfel că în prezent numărul de produse a depășit 40, din care 11 modele de duşumea (deck sau pardoseala exterioară), patru de lambriu exterior, 15 tipuri de profile de gard, etc. Producția este flexibilă, oferim soluții personalizate, lucrăm și la comandă, pentru acele cantități sustenabile din punct de vedere economic.

Investiţiile nu se opresc aici, dacă în 2021 capacitatea de producţie a ajuns să fie de patru ori mai mare decât cea iniţială, în anul 2022 este planificată o creştere cu 50%.  

Bencomp este o companie cu tradiție de peste 10 ani în protecția mediului. Care este viziunea companiei în ceea ce privește sustenabilitatea?

BENCOMP a început producţia la finele anului 2011 din dorinţa de a oferi pieţei un produs de calitate, din materiale reciclate, aplicând în mod practic conceptul de economie circulară. Firma mamă, BENE International, avea deja la acel moment un istoric relevant în activitatea de colectare şi reciclare a deşeurilor de mase plastice şi lemn (pe lângă cele din echipamente electrice şi electronice). Astfel că integrarea pe lanţ a activităţii BENCOMP a venit ca un proces natural. Rezultatul: de la deşeuri reciclate la un nou produs reciclabil, cu un nou ciclu de viaţă, profilele din lemn compozit (WPC).

Viziunea BENCOMP este să creștem gradul de conştientizare asupra acestui produs revoluționar – lemnul compozit – pe piața din România și să ajutăm astfel la salvarea pădurilor autohtone prin crearea unor produse ecologice mai rezistente și mai ușor de reciclat.

Lemnul compozit „Made in Romania” se exportă în numeroase state. Ne puteți spune câteva cuvinte despre exporturile de Bencomp?

Fabrica BENCOMP din Buzău este cea mai mare unitate de producție de acest fel din zona de Sud-Est a Europei şi din Balcani. Încă de la început, BENCOMP și-a propus să nu rămână doar un ”jucător” național, ci să devină unul internațional, targetând și piața de export. Profilele din lemn compozit (WPC) produse la Buzău sunt exportate în ţări precum Bulgaria, Republica Moldova, Belgia, Spania, Anglia, Cipru, Grecia, Ungaria, Quatar, Italia şi Franţa. Clienţii noştri activează în principal în construcţii, în domeniul HORECA (hoteluri, cafenele, restaurante) și în retail. Portofoliul nostru cuprinde şi companii din orice domeniu de activitate care doresc să construiască un gard sau să amenajeze o terasă. Avem o reţea extinsă de distribuţie formată din revânzători (depozite de materiale de construcţii, lanţuri de magazine de materiale de construcţii, sau DIY), dar colaborăm excelent şi cu arhitecţi şi ingineri constructori, care aplică soluţia pe care noi o propunem în proiectele lor.

Care sunt planurile pe termen scurt, mediu și lung pe care le aveți pentru Bencomp?

Pe termen scurt, BENCOMP intenționează să „iasă în piață” cu noi profile (atât pentru terase cât și pentru garduri) care vor aduce atât dimensiuni cât și un aspect nou față de cele existente. Tot pe termen scurt și mediu avem în vedere creșterea rețelei de revânzători, în același timp cu implementarea proiectului de creștere a capacității de producție.

Pe termen mediu și lung pregătim lansarea unei noi game de produse, într-un domeniu conex celui în care ne desfășurăm activitatea acum. Suntem în faza de selectare a furnizorilor pentru tehnologia ce va fi achiziționată. Deocamdată este o surpriză, când va fi momentul potrivit vă vom dezvălui această informație. 

Ne puteți spune la cât s-a ridicat investiția în fabrică și cât a fost cifra de afaceri a Bencomp la finalul anului trecut?

Investiția de până acum realizată în BENCOMP se ridică la aprox. 6,5 milioane de euro, iar în acest moment avem în implementare proiecte de încă 6,6 milioane de euro. Avem în acest moment aprox. 80 de salariați. BENCOMP a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de aprox. 28 milioane lei, în creştere cu peste 70% faţă de anul 2020, când a realizat o cifră de afaceri de 16,3 milioane lei.

La cât estimați că va ajunge cifra de afaceri a companiei la finalul acestui an?

Pentru 2022, BENCOMP şi-a propus, ca de altfel în fiecare din ultimii trei ani, o creştere a vânzărilor cu 50% faţă de anul precedent. Vom vedea în ce măsură contextul economic şi conjunctura politică internaţională dificile vor influenţa obiectivele pe care le-am setat la începutul anului. Criza materiilor prime, inflaţia şi războiul din Ucraina au distorsionat destul de mult piaţa în care activăm, dar suntem optimişti, bazându-ne pe evoluţia de până acum.

Tot în acest an, derulăm şi un proiect de investiţii în valoare de 9,6 milioane de lei prin programul REGIO – Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii IMM, Prioritatea de investiţii 2.2 – Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor. Investim în mărirea capacităţii de producţie, dar şi în echipamente adiacente în vederea consolidării poziţiei societăţii pe o piaţă aflată în plină creştere, într-un domeniu competitiv, identificat în Strategia Naţională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare. În cadrul acestei proiect de investiţii, am inclus şi măsuri de îmbunătăţire a calităţii mediului înconjurător şi de asigurare a egalităţii de şanse şi tratament.

Care credeți că este „motorul” din spatele acestei creșteri?

Pionier în producţia de profile din WPC în România, BENCOMP a convins piața prin inovație și calitatea produselor realizate. În scurt timp de la începerea producţiei, capacitatea iniţială a BENCOMP s-a dovedit a fi insuficientă în raport cu cererea. Astfel că, în anii care au urmat, acţionarii au investit în mod constat în majorarea acestei capacităţi, dar şi în diversificarea modelelor produse şi ale aplicaţiilor adresate.

Motoarele acestei creșteri sunt în primul rând calitatea produselor BENCOMP și raportul excelent calitate/preț. Faptul că investim permanent în noi tehnologii și în oameni constituie de asemenea unul dintre motivele nevăzute de public, ca să spun așa, care stau la baza succesului BENCOMP.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: