Antreprenori Interviuri

Cristian Onețiu: „E momentul să facem trecerea de la antreprenori la cryptoprenori”

2 iul. 2021 6 min

Cristian Onețiu: „E momentul să facem trecerea de la antreprenori la cryptoprenori”

Reading Time: 6 minute

Crypto, Blockchain, produse digitale derivate și o nouă tehnologie în continuă dezvoltare. Unii privesc cu scepticism spre această lume virtuală, alții o văd ca pe o oportunitate de creștere financiară, de dezvoltare și de învățare.

Din a doua categorie face parte antreprenorul și business mentorul Cristian Onețiu, fondatorul comunității Business Mentors și al Scale-UP 1000, cea mai importantă comunitate de educație și susținere a mediului antreprenorial din România. Cu această experiență de interacțiune cu alți antreprenori, Onețiu face pasul de a merge mai departe spre noul domeniu, proces pe care îl împărtășește cu cei din comunitate, în timp real. El a creat și urmează să dezvolte prima platformă din România dedicată îmbinării dintre antreprenoriat și tehnologia digitală, cryptoprenor.ro, o structură utilă de formare și informare.

Totodată, Cristian Onețiu este și investitor în platforma de tranzacționare cu criptomonede TOKERO, primul proiect de acest tip care are și o componentă educațională încorporată și care aliniază România la nivel global ca experiență de utilizare, rapiditate de tranzacționare, siguranță și listare de produse.

Tehnologia Crypto și Blockchain iau din ce în ce mai multă amploare și la noi. Tu, ca antreprenor, cum le vezi integrate în afaceri?

Acesta este un subiect care mă pasionează și pe mine și mi-am propus să învăț cât mai multe detalii tocmai pentru că eu consider că este viitorul de „acum”.

De asemenea, și comunitatea noastră, a antreprenorilor și business mentorilor este deschisă spre această zonă. Recent am organizat un webinar gratuit  – „Învățăm împreună noile tehnologii” și, pe lângă discuția noastră virtuală și, aș putea spune informală, am explorat împreună ce beneficii ne aduce, ca antreprenori, integrarea sistemului Blockchain sau Crypto și cum le putem folosi.

În plus, consider că orice informație și felul cum se desfășoară acum extinderea subiectului și a platformelor de investiții ne privește pe noi toți. De aceea este de un real folos să învățăm împreună, iar pentru mine să împărtășesc informații structurate tuturor celor pasionați. Consider că e momentul să facem trecerea de la antreprenori la „cryptoprenori” și în acest scop ne propunem să dezvoltăm, eu și echipa mea, o platformă dedicată de educație crypto în antreprenoriat. Mai multe detalii despre prima noastră întâlnire găsiți aici. Poate sunt de folos tuturor celor care nu au putut participa, mai ales că noi am abordat subiectul cu primele și cele mai simple explicații, pe înțelesul tuturor celor care își doresc să învețe și inclusiv să devină investitori.

Tu ai început să faci deja investiții în crypto?

Da, acest an reprezintă pentru mine un pas înainte și în afara zonei de confort profesional, față de domeniile pe care le cunosc atât de bine și în care fac performanță: antreprenoriat, mentorat etc. Este anul crypto și al investițiilor. Am pornit în a mă educa și a pune a practică. Eu am investit recent în platforma TOKERO, dezvoltată într-un mod profesionist de doi experți pasionați: Marius Morra și Sabin Simionescu. Consider că este un proiect prin care utilizatorii pot învăța foarte ușor, oferă o experiență de utilizare intuitivă, cu o interfață simplă și este ușor de accesat. Acesta este un aspect foarte important, inclusiv pentru mine care, ca mulți dintre noi, nu am devenit încă expert.

Ce ai sfătui pe cineva care își dorește să facă investiții, dar nu știe de unde să înceapă?

Educație și informare, înainte de investiții. De ce? Pentru că și acest domeniu trebuie tratat ca orice altă investiție, cu riscurile sale, dar și cu șansele de câștig. În primul rând educație financiară, o analiză clară a bugetului și a sumelor pe care dorim să le investim, dar și de care ne putem lipsi în caz de pierdere. Apoi educație în noul domeniu, familiarizarea cu termenii, cu fluctuațiile pieței, cu listarea produselor etc. Aici aș putea face două recomandări: cartea „Revoluția Blockchain” de Don Tapscott și Alex Tapscott care mi se pare un „must read” al momentului, în special pentru antreprenori și un început foarte bun pentru a înțelege noua tehnologie.

Și, în al doilea rând, parcurgerea videourilor informative dezvoltate tot de cei cofondatori TOKERO, Marius Morra și Sabin Simionescu, pe platforma de educație gratuită https://primacriptomoneda.ro/.

Din experiența acumulată până acum, cum ai explica acest nou noul domeniu?

Cel mai simplu, putem pleca de la a înțelege ce este tehnologia Blockchain. Pentru asta ne putem întoarce foarte ușor în timp, cu aproximativ 30 de ani și să ne amintim ce a însemnat revoluția internetului. În acest moment ne aflăm și acum, pentru că ce a reprezentat internetul pentru documente și informații variate, este Blockchain-ul pentru valori și bunuri, în domeniul proprietăților, al banilor (tranzacțiilor), în zona legală (acte, contracte), în sistemul de votare, în artă, în energie, în identitatea și reputația noastră  – sunt o mulțime de zone în care avem nevoie de un „internet” mai sigur. Acestea funcționează pe o structură care subliniază, în primul rând, unicitatea Blockchain. Această structură se bazează pe trei atribute: descentralizarea datelor, încrederea în corectitudinea acestora, eliminarea intermediarilor. Blockchain este o serie de blocuri de date, fiecare bloc stocând o anumită informație, în ordine cronologică. Acestea sunt legate și mai ales securizate criptografic, iar înainte ca o informație să fie adăugată lanțului, aceasta este mai întâi verificată de sistem. Orice modificare este operată prin adăugarea unui nou bloc, nu prin operarea într-unul deja existent. Acest lucru conduce spre o corectitudine a datelor la care poate avea acces oricine accesând sistemul.

În ce măsură și în ce direcție crezi că se va dezvolta?

Cum spuneam, eu am convingerea că asistăm la o revoluționare a lumii noastre și, mai devreme sau mai târziu, în 10 poate 20 de ani, aceasta va fi noua realitate. De ce? Pentru că Blockchain are ca scop o transparență, dar și o rapiditate mai mare decât sistemele prin care tranzacționăm acum. Un alt beneficiu ar fi acela că, așa cum explicam, structura Blockchain elimină intermediarii prin care tranzacționăm diferite servicii, iar comisioanele sunt mai mici. Vorbim despre un sistem care oferă siguranță și care schimbă foarte mult modul în care noi transferăm banii, în care gestionăm tranzacții, în care interacționăm direct. Deși este un domeniu foarte nou și poate nu toți îi acordăm atât de multă atenție acum, va face parte din viețile noastre, pentru că este o tehnologie care se schimbă și care o va înlocui pe cea actuală.

Spuneai despre noutățile acestui an. Cu ce altceva te-a surprins 2021?

Chiar în această lună am fost invitat să particip, pentru prima dată ca speaker invitat, la seria de conferințe TEDxCluj. Deși sunt familiarizat cu zona de mentoring sau cea a public speaking-ului și după zeci de discursuri și programe lansate și susținute în diverse medii nu mă așteptam să mai trăiesc experiențe noi, iată că a venit această invitație care m-a făcut să mă simt onorat și puțin emoționat. În primul rând pentru că participarea mea avut loc în ediția specială TEDxCluj 10 ani Together și în al doilea rând pentru că am putut împărtăși informații desprinse din experiențele trăite pe drumul antreprenoriatului, de la eșecul falimentelor, tot ce am învățat pe acest drum, până la succesul de azi și gestionarea acestuia. Am vorbit despre 10 pași foarte interesanți pentru un om de afaceri de (in)succes. Nu din cărți sau cursuri de antreprenoriat, ci cei pe care i-am făcut chiar eu și care m-au făcut să eșuez de 4 ori în primii 5 ani ca să învăț apoi în restul de 10 și să ajung la succesul, prosperitatea și independența financiară de astăzi. Sper ca această prezentare să inspire cât mai mulți antreprenori, consider că mereu avem de învățat unii de alții, mai ales la început de drum. De îndată ce va fi disponibil, îl voi împărtăși în mediile online.

Ce planuri noi ai în lucru până la finalul acestui an?

La finalul lunii iulie voi susține, după mai bine de un an de pandemie, primul eveniment live, fizic, respectând desigur reglementările în vigoare, ca număr de participanți. De aceea locurile sunt limitate. Pornind de la statisticile prezente, care arată că în România sub 5% dintre afaceri reușesc și dacă mai adăugăm și faptul că acestei realități se adaugă și un context de criză, ca cea prezentă, atunci orice antreprenor are nevoie de o direcție clară și de un plan concret de acțiune. Workshopul, care va avea loc pe 27 iulie, se numește Ready to Scale?  și este un imbold pe care eu şi echipa mea vrem să-l oferim în acest an, pentru a ajuta alți antreprenori să depășească mai ușor această perioadă de provocări și să ajungă rapid la ceea ce își doresc. Vom vorbi concret despre eșec și blocaje, despre succes, despre planuri și obiective și vom lucra împreună la setarea acestora și la soluțiile de a le îndeplini.

Eu cred că această întâlnire este pentru toți cei care traversează acum perioade dificile, gestionează un impas și se află în fața unor decizii complicate, dar și pentru cei care își doresc schimbarea unui stil de viață, mai multă independență financiară și libertate, atât profesională, cât și personală.

Și tot la capitolul noutăți, toamna acesta vom lansa pe piața două produse noi. Acum lucrăm la ele, încă nu pot da multe amănunte, dar vă pot spune că unul dintre ele va fi de mare folos antreprenorilor sau celor care își propun să pornească pe acest drum și cel de-al doilea va fi amuzant, interactiv și educativ.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: